נדל"ן ותשתיות

הריבית גבוהה - ועוד מכרזים לדיור להשכרה לטווח ארוך נופלים

מאשדוד ועד יהוד, ואפילו במעלות תרשיחא: עוד מכרזים של דיור להשכרה ארוכת טווח נכשלים. למה המדינה לא עושה מספיק והאם במנהל התכנון צריכים להתחיל לחשוב מחוץ לקופסא, ולהריץ תכניות להשכרה לצמיתות בבעלות אחודה? 
איציק יצחקי |  1
דיור להשכרה אשקלון (צילום אזורים ליבינג)

בימים האחרונים פתחה רמ"י את המעטפות לשני מכרזים שביצעה, האחד באשדוד והשני במעלות תרשיחא, לדיור להשכרה ארוכת טווח - עקב האכילס של עולם הנדל"ן.

למכרז הראשון הוגשה הצעה אחת, שהייתה נמוכה בכמעט שלושה מיליון שקל ממחיר המינימום. ההצעה נפסלה והמכרז להקמת 73 יחידות דיור בפארק לכיש ירד לטימיון. למכרז השני, להקמת 199 יחידות דיור במעלות-תרשיחא, אף קבלן לא ניגש והקרקע בשכונת גבעת הנשיא פרס תישאר ריקה. הסיפור הזה מצטרף למכרז ביהוד, שמוקדם יותר בוטל והקרקע לבניית 364 יחידות דיור תצטרך להמתין מעט, למכרז הבא. הדבר הכי קל הוא לבטל עוד ועוד מכרזים כאלה - אבל האם יש לכך פתרון?
אתמול התבטא כאן בראיון מיוחד ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים שמסיים את תפקידו בחודש הבא (וזה המחליף המיועד שלו) שהשארת הריבית על כנה תוביל לתוצאה הפוכה: היא תדיר משקיעים מהשוק (כי הריבית גבוהה, הם ישימו את הכסף במקום אחר), מה שיקטין את ההיצע של הדירות, מה שיוביל לעלייה במחירי השכירות. במקרה כזה, הוא אומר ויש בכך היגיון, מדד המחירים לצרכן יעלה, משום שהשכירות מהווה 26% ממנו. נכון, זה לא הוקוס פוקוס, וזה לא יקרה מחר בבוקר, אבל התהליך הזה יקרה. ומי שנפגע מכך הוא בעיקר נוטלי המשכנתאות.
היזמים מצביעים ברגליים כי הם מרגישים שנמאס להם. חברת אזורים היא חריגה לעניין הזה, אחרי שהקימה לאחרונה פרויקט עצום באשקלון. שאלתי גורמים בחברה למה הם עושים את זה בתקופה של ריבית כל כך גבוהה. ובכן, החברה מאמינה בטווח הארוך. כשכולם יתעוררו, הם אומרים, יהיה מאוחר מדי. פרויקט כזה הוא גאווה עבור ציבור שוכרי הדירות ובכלל לשוק הנדל"ן, אבל בטווח הנראה לעין הוא לא רווחי יותר מאשר השקעת הכסף במקום אחר. לכן, המדינה צריכה לסייע ולחשוב איך היא מפתחת גם את נושא השכירות לצמיתות בבעלות אחודה. היא יכולה לשאול את יו"ר הועדה המחוזית לתכנון ובנייה בתל אביב, ערן ניצן, שיש לו עשרות תוכניות בקנה, שיגדילו משמעותית את הזגויות בקרקע לטובת בעלי הקרקע, והדירות לא יוכלו להימכר בעתיד. מה רע בהכנסה פסיבית כדי לעודד משקיעים להיכנס פנימה? צאו לסיור בארה"ב ולמדו איך הם עושים את זה נכון.
 


תחשבו על זה, אם בכל חודש נראה קרקעות למאות יחידות דיור של פרויקט דירה להשכיר ללא מענה, נקבל בסוף השנה אלפים, אם לא עשרות אלפים, כאלה. אם המדינה הייתה מתעשתת, נותנת תמריץ ליזמים, מאפשר אולי לגבות בטווח הקצר תשואה גבוהה יותר - יכול להיות שבסוף שוק הדיור להשכרה היה מתעורר. בריבית הנוכחית, אין סיבה לרמ"י לעשות מכרזים בפריפריה. אף יזם לא יכול (ולא צריך) לקחת על עצמו הרפתקאות בתקופה כזו, בטח לא כשחלקם נמנע מהוצאת היתרים לבניית דירות למכירה בשל הריבית הגבוהה וחוסר הודאות במשק.
תגובות לכתבה(1):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    צריך לקחת את התקציב של מחיר למשתכן ולתמרץ
    ב 01/2025/08
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מוסדיים במכרזים אלו.
    סגור