נדל"ן ותשתיות

"ריבית גבוהה רק תעלה את מחירי השכירות"

לראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים, יש הרבה מה לומר על ההחלטה של הנגיד להשאיר את הריבית על כנה. לצד הבנה שהמחירים בישראל צריכים להצטנן, הוא מסביר שהנגיד יכל לבחור בדרך אחרת: "להוריד ב-0.1% ולאותת לשוק". מנכ"ל עמרם אברהם: "הרוכשים הפנימו את המצב, הם לא יכולים לחכות לירידת ריבית דרמטית"
איציק יצחקי |  4
ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ (צילום יחצ, pixabay)
אחרי ההחלטה על השארת הריבית על כנה, בשיעור של 4.5%, אמר אתמול בראיון מנכ"ל ארגון הקבלנים והבונים במחוז ת"א והמרכז, אלי רוזנטל, כי ההחלטה הצפויה תגרום למחירי הדיור לעלות.
יש כאן עניין אחד שצריך לשים אליו לב: ההשפעה של החלטת הריבית על מחירי השכירות. נשיא התאחדות הקבלנים, ראול סרוגו, סיפר בשיחה עם ice כי ההחלטה להשאיר את הריבית גבוהה עלולה לגרום למחירי השכירות לזנק. 
"בראיה של ההשפעה על ענף הבנייה: אין ספק שהורדת ריבית תקל על הענף ותגדיל השקעות. הבעיה עם המצב הנוכחי הוא שהריבית מרחיקה רוכשי דירות וכדאיות כלכלית לדיור להשכרה, כי כשהריבית גבוהה, לא משתלם ליזמים ללכת על פרויקט שמניב להם ריבית נמוכה. הפועל היוצא הוא קיטון בהתחלות בנייה והשקעות. זה גם ישפיע בסוף על האינפלציה. כשיהיו פחות דירות להשכרה, מחירי השכירות יעלו ואז המדד יעלה בהתאם. עליית מס רכישה למשקיעים מקטין גם כן את רכישת הדירות ויהיו פחות דירות לשכירות".
סרוגו מתכוון לכך שכיום, 26% ממדד המחירים לצרכן מורכב ממחירי השכירות. לכן, הקטנה של היצע הדירות לשכירות שנובע מריבית גבוהה, עלולה לייצר נזק במקום אחר. "התשואות היום אפסיות. לכן ברגע שההיצע יורד מחירי השכירות יורדים. הם מהווים נתח נכבד מהמדד הכללי ולכן אי הורדת הריבית בסוף תשפיע על האינפלציה בכיוון הפוך, בגלל מחירי השכירות העולים".
אם הריבית תרד רק פעם אחת עד סוף 2025, נראה השפעה?
"אני לא חושב שלא תהיה השפעה. יש משהו במה שהנגיד חושב, כלומר בהחלטה לא להוריד ריבית. האינפלציה כרגע היא מחוץ ליעד שלה, בין 3%-1%. מצד שני אנחנו שומעים על נושא ההתייקרויות. הנגיד אומר שאם הוא מוריד את הריבית הוא בעצם מוסיף שמן למדורה. זה די מובן. אבל הייתה לו דרך לפתור את זה - למשל, להוריד ריבית בשיעור של 0.1%. לא הרבה, אבל זה היה מאותת לשוק מה יקרה בהמשך הדרך. במצב הנוכחי הציבור העסקי היה מבין את המגמה. משק צריך ודאות. הריבית תרד בהמשך השנה, ואז יהיה יותר קל יותר לכלכל את צעדינו. היה מקום להפחית את הריבית ולו ב-0.1%".
מה יכול לעזור לנגיד בהחלטה?
"פערי הריבית מול ארה"ב ובכלל גבוהים מאוד, הנגיד צריך לקחת את זה בחשבון, במיוחד בהשפעה על שער המטבע, עידוד היבוא והאטה ביצוא. ברגע שהשקל מתחזק מול הדולר והיורו זה מעודד יבוא. זה מחליש את הכלכלה הישראלית. בסוף, אי הורדת ריבית פותרת בעיית אינפלציה אבל יוצרת בעיה אחרת: האטה וחוסר בצמיחה. יש פה הליך של סכיזופרניה בהחלטה של הנגיד לא להוריד ריבית. אני רואה מה קרה לאינפלציה בארגנטינה ובדרום אמריקה, היא עלתה עשרות ומאות אחוזים. לכן, אני אומר שזה לא רק הנגיד. הבעיה הכי גדולה שלנו היא שאין לנו טיפול הולם מצד הממשלה בצד הפיסקלי. הנגיד עושה את עבודתו ומכאיב לנו, אבל המדינה לא מרככת את הכאב. זוגות צעירים משלמים 2500 שקל יותר במשכנתא. אם הממשלה הייתה מאפשרת לזוגות צעירים לקחת משכנתא ל-40 שנה, למשל, אולי היה להם יותר קל".

תנועת מלקחיים. שוק הדירות (צילום: shutterstock)
זו טעות. ההחזר הסופי של הריבית יהיה גבוה מאוד, היזמים יעלו מחירים.
"זה ירכך טיפה את המכה כי העלות לחודש תרד, אבל אני בהחלט מסכים, זה נכון מה שאתה אומר, אבל זו רק הצעה אחת. אולי זה יעזור לעבור תקופה רעה עכשיו. כשהריבית תרד אפשר יהיה להפסיק את זה. אפשר להקל בצורות אחרות, 20/80 למשל. הקבלנים הגיבו לסיטואציה בשביל שירכשו דירות, להקל על העומס הכלכלי. במקום משכנתא עכשיו, הם ייקחו בשלב מאוחר יותר, ואז הריבית תהיה יותר נמוכה. זה תקף בעיקר לגבי מרכיב ריבית קבועה. המשתנה, תמיד משתנה אבל אם אדם לקח שליש בריבית קבועה אין ספק שהוא ירוויח כי הסיכוי שהריבית תרד גבוה. מה שחסר לי כאן הוא תגובה של ממשלה. מה הם עשו? רק העלו מיסים. ובכלל, לגבי שוק הדיור, אין שום תכנית ממשלתית, ראית תכנית של משרד השיכון עם האוצר, תכנית ברורה של מה היעדים ומה המשימות? הם לא אומרים כלום. אין תכנית דיור לממשלה, אין כלום".

"הציבור הפנים". גרייף (ימית הרוניאן)
"אנו רואים כי הרוכשים הפנימו את שיעור הריבית במשק שנותרה ברמה גבוהה. הביקושים בשוק הדיור גבוהים, והפער בין ההיצע הקיים לביקושים מתרחב, בפרט לאחר האתגרים במשק לאחר שנת מלחמה", אמר ל-ice נועם גרייף, מנכ"ל עמרם אברהם. "מי שצריך דירה בין אם אלו זוגות צעירים או משפרי דיור, הבין שאיננו יכול להרשות לעצמו להמתין לירידת ריבית דרמטית כדי לרכוש דירה  ואנו מזהים כי ישנם רוכשים רבים שהחליטו לרדת מהגדר ולרכוש, לפני שמחירי הדיור ישובו לעלות".
לגבי הטבות המימון הוסיף: "ישנם פתרונות מימון שונים עבור רוכשי הדירות, ובפרט כאשר היזמים מציעים בכלל השוק הטבות מימון כדוגמת 20/80 והלוואות קבלן. באופן זה, הרוכשים יכולים להרשות לעצמם לצבור הון עצמי נוסף, להפחית תשלומי משכנתאות במקביל לתשלום דמי שכירות וכן מתן זמן נוסף עבור משפרי דירות למכור את דירתם בהתאם לצרכיהם".
תגובות לכתבה(4):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    מחירים השכירות עולים
    אח 01/2025/07
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בלי קשר לריבית, כל פעם זה סיבה אחרת, זה מתחיל בחזירות של מתווכים וכלה באותה תכונה זל משכירי הדירות. משכירים רבים קנו את דירותיהם לא במחירים של היום ןהרווח השנתי שלהם הוא ענק.
    סגור
  • 3.
    שראול סרוגו בוכה העם זוכה.
    ישראלי מודאג 01/2025/07
    הגב לתגובה זו
    0 0
    גם סרוגו יודע שהמחירים בירידה והוא מנסה למזער נזקים.
    סגור
  • 2.
    מחירי הדירות
    שם 01/2025/07
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לפעמים מזעים גם בחורף...
    סגור
  • 1.
    נראה לי שיש כאלה בסרט שהריבית תחזור ל-0
    לא הבנתם עדין? 01/2025/07
    הגב לתגובה זו
    3 0
    תעשה את העבודה שלך ותניח לאחרים לעשות את עבודתם .
    סגור