נדל"ן ותשתיות

ראול סרוגו: "היצע הדירות ממשיך לרדת ולכן המחירים עולים"

מדד מחירי תשומות הבנייה למגורים עלה בחודש נובמבר ב-0.3%. מתחילת השנה עלה מדד זה ב-2.6%, כאשר מדד מחירי תשומה בבנייה למגורים ללא שכר עבודה עלה ב-0.3%. "אנו עדיין רואים השפעה שלילית של שכר הדירה על האינפלציה במשק", אמר ראול סרוגו על נתוני המדד
מערכת ice | 
אילוסטרציה AI (צילום shutterstock)
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה היום (ראשון) את נתוני מדד המחירים לצרכן. על הנתונים, מדד מחירי תשומות הבנייה למגורים עלה בחודש נובמבר 2024 ב-0.3% והגיע ל-133.2 נקודות, לעומת 132.8 נקודות בחודש הקודם (הבסיס: יולי 2011 = 100.0 נקודות). זאת כאשר מתחילת השנה עלה מדד זה ב-2.6%. מדד מחירי תשומה בבנייה למגורים ללא שכר עבודה עלה ב-0.3%.
בנוסף, מדד מחירי שכר עבודה המשולם עבור המועסקים בענף עלה ב-0.5% בחודש נובמבר 2024. בתוך כך, נרשמה עלייה גם במחירי הדירות בישראל, מהשוואת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים ספטמבר – אוקטובר 2024, לעומת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים אוגוסט – ספטמבר 2024, נמצא כי מחירי הדירות עלו ב-0.5%.
בהשוואה שנתית של מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים ספטמבר – אוקטובר 2024 לעומת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים בחודשים ספטמבר – אוקטובר 2023 עולה כי מדד מחירי הדירות השנתי עלה ב-6.7%.
נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו, אמר על פרסום המדד: "אנו עדיין רואים השפעה שלילית של שכר הדירה על האינפלציה במשק. עליה של כ-4 אחוזים במחירי השכירות מעלה את האינפלציה השנתית ביותר מאחוז מלא, ולכן הריבית נותרת בשיעור גבוה. המדינה חייבת לעודד בנייה להשכרה והשקעה בדירות להשכרה ארוכת טווח על מנת להפחית את מחירי השכירות ובכך למתן את האינפלציה. מחירי הדירות ממשיכים להציג את המצב הלא האנומאלי, כשלמרות ירידת הביקוש לדירות נמשכת העלייה במחירים - שכבר עלו בכ-7 אחוזים מתחילת השנה. הדבר נובע בעיקר מהעבודה שהיצע הדירות ממשיך לרדת במשק ולכן המחירים עולים".
מתן מזרחי, מנהל מרחב ירושלים בחברת אלדר משכנתאות, הגיב לפרסום מדד המחירים לצרכן ומדד מחירי הדיור: "מדד המחירים לצרכן עלה ירד החודש ב-0.4% וקצב האינפלציה השנתי עומד כעת על 3.4%. נראה שהירידה במדד הינה זמנית ונובעת בעיקר מהתייצבות המצב בגבול הצפון ומהתחזקות השקל מול הדולר. 
עם זאת, תחזיות כלכליות מצביעות על עלייה חדה במחירים בחודשים הקרובים, בעיקר בשל העלאת שיעור המע"מ ל-18% בתחילת 2025 ובשל המשך הצמצום בענף הבנייה, אשר ממשיך להתמודד עם מחסור בכוח אדם מקצועי. מתחילת השנה עלה המדד ב-3.9%, ובמהלך 12 החודשים האחרונים (אוקטובר 2024 לעומת אוקטובר 2023) נרשמה עלייה של 3.5%. 
למרות הירידה במדד הכולל, נרשמו עליות מחירים בסעיפים מסוימים במהלך חודש נובמבר: הלבשה והנעלה עלו ב-1.2% וסעיפי המזון, דיור ושונות שעלו ב- 0.3%. ההערכות במשק מצביעות על כך שהקרקע להורדת הריבית כבר מוכנה, למרות הצפי לעלייה חדה במדד בתחילת השנה, צפוי שנראה התמתנות בהמשך 2025.
הנגיד יתקשה לשמור על עמדתו להמתין עד לרבעון השלישי של השנה לפני הורדת הריבית, שכן המשק צפוי להתמודד עם עלויות גבוהות יותר בשנה הקרובה. מדד מחירי הדיור עלה ב-0.5%. השפעות אלו יורגשו בעיקר בשוק הדיור, המשכנתאות ויוקר המחיה. לכן, יש צורך להיערך מראש לאתגרים הכלכליים ולבחון הורדת ריבית מוקדמת מהצפוי".
דרור אוהב ציון, מנכ"ל ובעלי דרא שיווק נדל"ן, הגיב גם הוא לפרסום מדד המחירים לצרכן ומדד מחירי הדיור: "מדד המחירים לצרכן ירד ב-0.4%, מה שמביא את קצב האינפלציה השנתי לעמוד על 3.4%. על אף הירידה החודש, אנו צופים כי קצב האינפלציה השנתי אמור להמשיך ולעלות בחודשים הקרובים עקב גל עליות המחירים שכבר הוכרז עליו על ידי יצרנים ויבואנים שונים".
"למרות הירידה, קצב האינפלציה הינו גבוה והינו מעבר ליעד שהגדיר בנק ישראל. עובדה זו מאוד מטרידה ומכבידה על הן על יזמים והן על רוכשי הדירות, אבל נוכח המלחמה שמגיעה לסיומה יש מקום לשקול הורדת ריבית הדרגתית במהלך 2025 כדי לעודד את המגזר העסקי ולחדש צמיחה. מדד מחירי הדיור עלה -0.5% וזה משקף המשך מגמה מתחילת השנה של עליית מחירים בשוק הדיור אשר גם קצב העסקאות בו די גבוה ביחס לתקופה. להערכתנו מגמת עליית המחירים תימשך גם ב 2025 וזאת כל עוד לא ייפתר נושא המחסור בדירות במשק". הוסיף אוהב ציון.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה