דעות
לשלם גם על מסטיק באשראי: החוק שעושה סוף לכפייה הצרכנית
רגע לפני סיום מושב הכנסת, עבר בקריאה שנייה ושלישית החוק שיזם ח"כ אליהו ברוכי, האוסר על התניית מחיר מינימום לשימוש בכרטיס אשראי – ומשנה את כללי המשחק הצרכניים

השבוע, ממש רגע לפני היציאה לפגרה, הצלחנו להעביר בכנסת בקריאה שנייה ושלישית את חוק האשראי. תכלית החוק היא לחייב בתי עסק שמאפשרים סליקת אשראי, לקבל אשראי בכל סכום שהוא. כן, גם שקל וחצי על מסטיק אחד, ניתן יהיה לשלם באשראי מבלי להידרש – מחוסר ברירה – לרכוש מוצרים נוספים.
מבחוץ, זה נראה אולי שינוי זניח, הרי יש עניינים גדולים, בוערים ומשמעותיים כל כך לטפל בהם. מה זה עוד עשרה שקלים לפה או לשם? אבל ככל שחקרתי את המשמעות של החוק, בעזרת שותפים וחברים לעבודה בוועדת הכלכלה, הבנתי כי היא רחבה בהרבה ממה שנדמה. חוק האשראי מסייע לאנשים ולמשקי בית שמנהלים תקציב אישי הדוק, תומך באלו שתמיד מעדיפים לשלם דיגיטלית, ובעיקר – משווה את תנאי השוק, כך שכולם יוכלו להשתמש באמצעי התשלום הנוח להם.
הוכחה לחשיבותו ונחיצותו של החוק ניתן למצוא ברוח הגבית שקיבל בהצבעה בכנסת: החוק הזה, אולי בניגוד לאחרים, לא נתקל בהתנגדות. הוא קיבל תמיכה רחבה מכל קצוות הקשת הפוליטית. בסופו של דבר, גם בימין וגם בשמאל, אף אחד לא אוהב לשלם סתם.
התגובות לחוק הזה לימדו אותי שיעור ב"נושאים הבוערים". כבודם של ענייני השעה במקומם מונח, ואנחנו אכן נדרשים לטפל בהם: מלחמה באויבנו, חימוש הצבא וכמובן אחינו הנתונים בצרה ובשביה. אולם מפעם לפעם צריך גם לזכור שנשלחנו לכנסת כדי להפוך את חיי היומיום של כולנו ליותר נוחים ופחות מסורבלים. חוק האשראי הוא בדיוק זה – ענייני היומיום של כולנו.
במשך שנים ארוכות הורגל הציבור הישראלי לחשוב שהתניית תשלום באשראי בסכום מינימלי, היא הכרחית עבור המוכר ונובעת משיקול כלכלי של בתי העסק – אלא שזה פשוט לא נכון. בפועל, מדובר בטקטיקה שיווקית שמטרתה לגרום לנו להוציא יותר כסף ממה שהתכוונו. בעלי העסקים יודעים היטב: אם הצרכן חייב להוציא לפחות 20 או 30 שקלים כדי לשלם באשראי, הוא ימצא איך להוסיף עוד מוצרים לסל הקניות שלו. והנה, ברגע אחד, ההוצאה הפכה לגדולה יותר.
כשהבאנו את ההצעה לדיון בכנסת, היה ברור לכולם שצריך לשים סוף לתופעה הזו. לא משנה לאיזה צד של המפה הפוליטית משתייכים חברי הכנסת – כולם הסכימו שזהו חוק מתבקש. האשראי היום הוא כלי בסיסי לניהול פיננסי, והשימוש בו לא צריך להיות תלוי בתנאים שרירותיים שבתי העסק מציבים לקהל הלקוחות. החקיקה הזו מבטלת את העוול הזה, ומאפשרת לכל אחד לשלם בדרך שנוחה לו, מבלי להיכנע לכפייה צרכנית מיותרת.
אני מודה לבורא העולם שהצלחתי להוביל שינוי פשוט אך משמעותי מאוד. זהו חוק שמקל על החיים של כולנו, מחזק את זכויות הצרכנים, ומוודא שכל אחד מאיתנו יוכל להוציא בדיוק כמה שהוא רוצה ועל מה שהוא רוצה – לא שקל אחד יותר.
עוד ב-
*הכותב, אליהו ברוכי, הוא חבר כנסת מטעם דגל התורה וחבר ועדת הכלכלה של הכנסת.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(4):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
4.מה עם הצעת החוק של ברוכי ואח' מ-2023 לצמצם חטיפות ילדיםאחת 04/2025/05הגב לתגובה זו2 0ב-17.7.23 הגישו 20 ח"כים מכל קצוי הקשת הפוליטית הצעת חוק, לפיה רק הרכב של 3 שופטים בביהמ"ש לנוער, או בביהמ"ש למשפחה, ורק הרכב של 3 שופטים בביהמ"ש המחוזי, יוכלו להוציא ילד מבית הוריו. עד היום, כמעט שנתיים! לאחר מכן, הצעת חוק חשובה זו לא קודמה, למרות הבטחת יו"ר ועדת הרווחה של הכנסת, ח"כ אייכלר, מ-17.5.23, לקדמה במהירות. בנוסף, יש הצעת חוק של 13 ח"כים מ-2012, של ח"כ מירי רגב (גיום - שרה), ח"כ ישראל אייכלר ואחרים, מכל קצוי הקשת הפוליטית, שצריך להחיותה מחדש, לפיה לא יוצא ילד מהבית, אלא רק לאחר אישור תובע שהורה הפר את חובותיו כלפי הקטין, לאחר הגשת תלונה למשטרה. עדיף כי הח"כים יקדמו מה שבאמת חשוב.סגור
-
3.ותאסרו על מסחר בקרפטו. כך תהרגו את הכלכלה השחורה. (ל"ת)תבטלו את המזומן 04/2025/05הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.בושהאיב 04/2025/04הגב לתגובה זו0 0בושהסגור
-
1.המטרה היא לא שמירה על זכויותהאשראי 04/2025/02הגב לתגובה זו2 0תוך כדי תהליכים להעלמת המזומן ולהכריח אנשים לשלם באשראי ותלות בטלפון,מציגים קניית מסטיק בתור מהפכה.סגור