פרויקטים
הדיירת החולה שפונתה במנוף – והשכנים שקראו לזה הטבה: התחדשות ושות' פרק 2
התחדשות ושות' הוא פודקאסט התחדשות עירונית, שיעשה לכם סדר בדרך לדירה החדשה. בפרק השני: עורכי הדין אפרת רשף וגיא פרבמן, ואסף כהנר מנכ"ל Ewave Nadlan עם כל מה שחשוב לדעת לפני שבוחרים עם חברה יזמית

אתר ice מציג: התחדשות ושות' – פודקאסט התחדשות עירונית, שמבקש לפשט את השיח ולהפוך את התהליך המורכב לנגיש ומובן יותר עבור בעלי הדירות. בכל פרק נדבר עם אוטוריטות מקצועיות, נשתף בסיפורים מהשטח, ונפזר עבורכם את סימני השאלה בדרך לדירה החדשה.
לצפייה בפרק המלא:
לאחר שבפרק הראשון עסקנו בהתאגדות בעלי הדירות, הקמת נציגות ומינוי נבחרת יועצים מקצועית, אשר תלווה את הפרויקט – הפרק השני מתמקד בבחירת החברה היזמית: זו שבאחריותה לחדש, לשקם ולמגן את הבניין או המתחם הוותיק. עורכי הדין אפרת רשף וגיא פרבמן, הבעלים של פרבמן, רשף ושות' – ממשרדי ההתחדשות העירונית החלוציים והוותיקים בישראל – ואסף כהנר, מנכ"ל Ewave Nadlan – מהחברות העסוקות בתחום – עם ההסברים והדגשים.
"התחדשות עירונית זה קודם כל פרויקטים של אנשים", קובעת עו"ד רשף. "ולכן תהליך ההתקשרות עם היזם דורש שקיפות ואחידות. אנחנו כעורכי דין המלווים את התהליך, מתייחסים בין היתר לרקע ולניסיון של החברות היזמיות הפוטנציאליות בהשלמת פרויקטים בהתחדשות עירונית, בודקים את האיתנות הפיננסית שלהן, ומחייבים אותן לחשוף במידה ומתנהלים נגדן הליכים מנהליים או משפטיים. אנחנו אמנם מנהלים את המכרז, אבל אסור להתבלבל: ההחלטה על זהות היזם היא אך ורק של בעלי הזכויות".
"לא במקרה הדגשתי את הפן האנושי", מחדדת עו"ד רשף. "בפרויקטים של התחדשות עירונית לא מספיק שלחברה היזמית יהיו מהנדסי ביצוע ומגוון יועצים – צריך גם מחלקה לניהול קשרי לקוחות, שתהיה באינטראקציה הדוקה מול בעלי הזכויות. מדובר באנשים מטעם היזם שיחיו את השטח, יכירו את האנשים והצרכים. בעלי הזכויות מחפשים בדיוק את הערך המוסף הזה".
"בחירת היזם מתבצעת בשני מסלולים בעצם", מרחיב עו"ד פרבמן. "במסלול האחד, היזם הוא זה שמגיע לבניין, דופק על הדלתות ופונה אל בעלי הדירות בהצעה לקדם התחדשות עירונית בבניין שלהם. בעלי הדירות פונים אל עורכי הדין המייצגים אותם, שיבדקו האם היזם ראוי להוביל את הפרויקט. במסלול השני, בעלי הדירות הם אלו שיוצאים למכרז, במסגרתו פונים למספר חברות יזמיות ועושים ביניהן התמחרות. אנחנו רואים שלאו דווקא היזם הגדול, החזק הוא זה שזוכה במכרז – אלא אותו יזם שיודע לשדר יושרה ואמינות".
עוד מוסיף עו"ד פרבמן: "אחת ההתחייבות של היזם במכרז, היא שלא לתת תמורה עודפת למי מבעלי הזכויות. במידה והתברר שתמורה על ידו תמורה עודפת, זו הפרה – אלא אם יש לכך אישור מטעם הנציגות. אתן דוגמה: היה לנו פרויקט שבו נדרש לפנות את אחת הדיירות במנוף, היות ומדובר בחולה סופנית, שאין דרך אחרת להוציא אותה מהבניין. חלק מהשכנים לא הסכימו וטענו שמדובר בהטבה. מנוף עולה סביב 15 אלף שקלים והם רצו גם. המחלוקת נפתרה, אחרי שהסברתי להם שלא מדובר בהטבה, אלא בהכרח".
בכובע היזמי מבהיר אסף כהנר כי "המיומנות הכי חשובה, היא להבין שהתחדשות עירונית זה פרויקט של שותפים. לחלק מהחברות הקבלניות הוותיקות לקח זמן להפנים את זה. כיזם, אתה נמדד ביכולת שלך להסתכל לבעלי הזכויות בלבן של העיניים, להוביל אותם בתהליך המשמעותי ביותר בחיים שלהם".
לדברי כהנר, "אם פעם היה ניתן לקחת הפרויקטים מלמטה – באמצעות מאכערים, מארגנים או פריסה של אנשים מטעם היזם בשטח – הרי שהיום, מכיוון שהכל פתוח והמידע זמין, בעלי הזכויות יודעים את חוקי המשחק. זה מתורגם מיד להקמת נציגות, בחירת עורך דין שייצג אותם ועריכת מכרז יזמים – כאשר מי שנותן את ההצעה המתאימה ביותר באותו פרויקט ספציפי, הוא זה שמקבל את המנדט".
כאשר מתבקשים השלושה לתת טיפ אחד לבעלי הזכויות, יש להם מסר ברור. "הדרך לפרויקט מחייבת התמדה, סבלנות, נחישות. תבחרו אנשי מקצוע ראויים – לא כאלה שמתמחים בלהחתים בעלי דירות על פרויקט, אלא כאלה שיש להם את המיומנות והניסיון להוביל פרויקטים אל קו הסיום", מציינת עו"ד רשף, ועו"ד פרבמן משלים: "אמון הוא פקטור מרכזי בתהליך, תסמכו על אנשי המקצוע המלווים אתכם". כהנר מצידו, נותן שורה תחתונה חד משמעית: "בעלי הזכויות צריכים יזם ובעלי מקצוע שיהיו זמינים עבורם – בנייד, לא במיילים. בהתחדשות עירונית זמינות היא שם המשחק".