השוק

בנק הפועלים: עצם הצגת יעדים על ידי שר האוצר, הם דבר טוב

ויקטור בהר, מנהל המחלקה הכלכלית בחטיבה הפיננסית של בנק הפועלים כותב בסקירה השבועית שלו שלמסיבת העיתונאים שקיים שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', יש השפעה חיובית על הכלכלה, גם אם בסופו של יום הגירעון יהיה גבוה מהיעד שהציב סמוטריץ'
ניצן כהן | 
ויקטור בהר (צילום Magma Images, ענבל מרמרי)
ויקטור בהר, מנהל המחלקה הכלכלית בחטיבה הפיננסית של בנק הפועלים רואה במסיבת העיתונאים שקיים בשבוע שעבר שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', דווקא דבר חיובי. בהר אומר היום שעצם הצגת יעד גירעון לשנת 2025, גם אם הוא לא יושג בפועל, הוא נתון חיובי לכלכלה.
"האופטימיות להשגת הסכם מהיר להשבת החטופים והפסקת אש פחתה בשבוע החולף, ופרמיות סיכון המדינה נותרו גבוהות. משרד האוצר סיפק לשווקים מעט חדשות טובות, ופרסם מסמך עקרונות ומסגרת לתקציב לשנת 2025.
"הגירעון המתוכנן בתקציב לשנת 2025 עומד על לא יותר מ-4%, שיפור משמעותי לעומת גירעון שיגיע השנה כנראה ליותר מ-7%. עדיין קיים שלב הביצוע, וחלק גדול מהדברים לא תלוי רק במדיניות הכלכלית – אם לדוגמא המלחמה תימשך לתוך 2025 יהיה קשה לראות את הממשלה עומדת ביעד הזה.
"חלק מהצעדים צפויים להיתקל בהתנגדויות פוליטיות. גם אם יעד הגירעון ב- 2025 לא יושג, יש חשיבות רבה להצגתו, כיוון שהוא כולל שורה של צעדים כלכליים, כמו הקפאת שכר וקצבאות במגזר הציבורי, אי-עדכון מדרגות המס, וקיצוצים רוחביים, ואלו מהווים איתות חיובי למשקיעים ולחברות דירוג האשראי. זה לא סייע לצמצם את פרמיות הסיכון, כשברקע דיווחים על משבר במשא ומתן להשגת הסכם, והמשך לחימה בצפון. פער התשואות בין האג"ח השקלית לעשר שנים למקבילתה האמריקנית התרחב ליותר מאחוז" אומר בהר.
באשר לסיכון האינפלציה, כותב בהר בסקירה השבועית שלו כי הוא נותר גבוה. "מעבר לקצב עליית השכר, צפויות לנו העלאות מסים כמו המע"מ בינואר שמביאים להתאמת מחירים, וכן עלייה במחירים של שירותים בפיקוח החל מצהרונים לילדים ועד ארנונה. מחיר הנפט בעולם צלל בשבוע האחרון בכמעט 8 דולר לחבית, וזה צפוי לגרוע כפרומיל ממדד חודש ספטמבר.
"הכבדת נטל המס הישיר על משקי הבית בשנה הבאה היא דיס-אינפלציונית, שכן היא שוחקת את כוח הקנייה של משקי הבית (אי-עדכון מדרגות המס לדוגמה). שקלול כל הגורמים שומר לדעתנו את סיכון האינפלציה ברמה גבוהה. תחזית האינפלציה לשנה הקרובה עומדת של 3.2%".
באשר למדיניות הריבית של בנק ישראל, כותב בהר כי "השווקים לא רואים כעת הפחתת ריבית עד לרבעון השני של 2025. עד אז ריבית הפד צפויה לפחות כבר לרמה של כ- 3.5%. מצב בו הריבית בישראל גבוהה באחוז מריבית הפד לא היה משנת 2013, והוא יכול להחזיק מים כל עוד המלחמה נמשכת, אך להערכתנו בתרחיש של סיום המלחמה הוא יגרום לייסוף בשער השקל, ולתגובה מהירה יותר של בנק ישראל.
"המוסדיים ממשיכים להגדיל השקעות בחו"ל וחשיפת המט"ח שלהם מכלל הנכסים עלתה לשיא של 22.7% מכלל הנכסים בחודש יוני. עליית החשיפה הושפעה מהמגמות החיוביות בשווקים בעולם, אך היא משקפת גם נטייה גוברת של המשקיעים לפזר סיכונים, נוכח אי-הוודאות הגבוהה בישראל" הוא מסיים.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה