נדל"ן ותשתיות
מכירת חיסול: רוכשים דירה בפריפריה, עם שכר של 13 אלף שקל
נתונים חדשים של משרד האוצר חושפים מה היה השכר הממוצע למשק בית (!) של רוכשי הדירות בדרום, שקיבלו הטבות מימון. אם זה השכר שלהם, לא ברור כיצד הבנק יאשר להם משכנתא. יש להם רק דרך אחת לצאת מזה
בסקירת הנדל"ן של משרד האוצר שהתפרסמה לפני מספר ימים עלה לראשונה נושא הטבות המימון. על פי הסקירה, רבע מהדירות שנמכרו על בתל אביב ושליש מאזור באר שבע, כללו הטבות מימון. מאז, האוצר מצא נתון חדש: הטבות המימון באזור המרכז כולו. על פי הנתונים, 30% מהדירות במרכז כללו הטבות מימון.
שימו לב לנתונים: באזור הדרום, האזור המוכה של תחילת המלחמה, נמכרו הכי הרבה דירות עם הטבות כאלה, מבין האזורים שנבדקו עד עכשיו ובכל מקרה - הוא מאפיל בנתונים האלה על אזור המרכז. יש לכך כמה סיבות טובות: ראשית, המלחמה עברה מדרום לצפון. נכון, הצפון רגוע עכשיו, אבל אנחנו מדברים על נתוני נובמבר, ושם הפסקת האש בצפון עדיין לא הפכה לרשמית. שנית, יוקר המחיה משפיע. אנשים מתחילים לזחול לפריפריה ולא יכולים לעמוד במחירים הגבוהים של הדירות במרכז.
אם נסטה לרגע מהנושא, אז ההמלצה הראשונה שהייתה צריכה לעלות בראש של המשקיעים עוד בסוף אוקטובר הייתה לרכוש דירה בדרום. הכניסה הקרקעית של צה"ל לרצועת עזה הפכה את נתיבות ושדרות למקום הבטוח במדינה. לא כל המשקיעים היו מספיק אמיצים לעשות את זה, אבל מי שקנה באותה תקופה דירה חדשה באשקלון, העיר שבה נשמעו הכי הרבה אזעקות בתחילת המלחמה - הרוויח. מחירי הדירות עם ממ"ד רשמו קפיצה מרשימה. תשאלו את הקבלנים בשכונות החדשות. מאתרים סגורים בחודש אוקטובר 2023 - לערבי מכירה מיוחדים באוקטובר 2024. תראו מה שנה אחת יכולה לעשות.
שלמו היום, תחשבו אחר כך. דירות בבנייה (איציק יצחקי)
בחזרה לנושא. השאלה הגדולה היא האם תושבי הדרום ובכלל, המשקיעים שקונים דירה בדרום, יוכלו לקבל משכנתא. גלית בן נאים, סגנית הכלכלן הראשי באוצר, דיווחה כי השכר הממוצע למשק בית עמד על 16,300 שקל ברוטו לחודש. השכר החציוני עמד על 13,300 אלף שקל. אנחנו חוזרים שוב, למקרה שזה לא היה ברור - לא מדובר על שכר ממוצע לאדם, אלא למשק בית. כלומר, זוג ממוצע הרוויח את הסכום הזה.
לא ברור איך זה מתיישב עם העובדה שכל אותם משקי בית לוקחים משכנתא. בן נאים הדהימה כשסיפרה שמחיר הדירה הממוצע עמד על 1.5-1.6 מיליון שקל. מה כל כך מדהים בנתון הזה? עשינו חישוב פשוט. מי שהיה בידיו הון עצמי של חצי מיליון שקל (כמה זוגות שמרוויחים יחד 13 אלף שקל נטו בחודש ומחזיקים בעובר ושב חצי מיליון שקל אתם מכירים?) והיה זקוק למשכנתא של מיליון שקל בלבד (על פי הערכה שלנו, בריבית ממוצעת, ההחזר החודשי נע סביב 5,500 שקל. כמובן שלא הפחתנו כמעט מס, כי מדובר בשכר לשני בני הזוג והממוצע לא מגיע לרצפת הפטור), היה צריך לשלם מעל 40% משכרו למשכנתא. האם הבנק היה מאשר עסקה כזאת ב-6 באוקטובר? ממש לא.
מצד שני, לרוכשים היה פתרון נהדר. יותר מ-60% מהם נהנו מהטבת מימון של 10/90 (תשלום 10% מקדמה בחתימה) - כלומר, הם העבירו 155 אלף שקל לערך בחוזה. עכשיו, יש להם 3 שנים להשיג את שאר הכסף. כלומר, עוד כ-300 אלף שקל (השלמה ל-30%), וכמובן - לקבל אישור משכנתא, שאומר שהבנק מוכן שיחזירו בערך עד 50% משכר הנטו שלהם (או לחלופין, יגדילו משמעותית את השכר עד אז).
עוד ב-
אם הם יצליחו, הם והקבלנים ניצחו. אבל מה יקרה אם לא?
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(1):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
1.כנראה שיש להם הכנסה נוספת שלא מדוחות בכתוב. (ל"ת)בדק בית 01/2025/27הגב לתגובה זו1 0סגור