נדל"ן ותשתיות

מנכ"ל משרד השיכון מודה: "פרויקט דיור להשכרה נכשל"

אחרי שהמדינה ניסתה לעצור מכרזים של דיור להשכרה, מנכ"ל משרד הבינוי מודה כי "דיור להשכרה צריך לקרות, אבל ממאי 2023 אנחנו רואים כישלונות במכרזים. אובדן הכנסות המדינה מיחידות שכירות מוסדית - 1.5 מיליארד שקל". אז מה הפתרון שלו?
איציק יצחקי |  2
יהודה מורגנשטרן (צילום רונן חורש, לעמ, איציק יצחקי)
זה לא סוד שמחיר למשתכן הוביל לאובדן הכנסות אדיר למדינה. ישראל, הדגשנו לא פעם, מאוהבת במיסוי מקרקעין והפרויקטים האלה, בהיקפים של אלפי יחידות דיור בכל שנה, גורמים לה לאובדן הכנסות. זה מה שקורה כשהמדינה לא מטפלת נכון בבעיית הדיור שלה: במקום להגדיל היצעים, היא מחלקת מתנות בשווי מאות אלפי שקלים ויוצרת עיוות, בעיקר בתוך מעמד הביניים.
דיור להשכרה הוא פרויקט שנכשל. לאחרונה שאלנו את מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, יהודה מורגנשטרן, מה הוא חושב על מכרזי דיור להשכרה שנכשלים בזה אחר זה. הבאנו דוגמאות מפרויקטים כאלה בכל הארץ. מורגנשטרן השיב כי יש דרך לעקוף את חוסר ההצלחה, דרך סבסוד של אותם פרויקטים ואולי לשקול אפשרות של הגדלת הכדאיות הכלכלית ליזמים, דרך שינוי התמהיל: יותר דירות יימכרו בשוק החופשי.
אתמול, בכנס של לשכת שמאי המקרקעין, מורגנשטרן התייחס לנושא. נזכיר כי בשבוע שעבר פרסמנו ביקורת על הליך שמנהל המדינה נגד דירה להשכיר, הרשות שבראשה עומדת ענבל דוד. משרד הבינוי והשיכון ניסה לסגור למינהל התכנון ולענבל דוד את הברז ודרשה להפסיק לתכנן פרויקטים כאלה. קראנו כאן לרפי אלמליח לא להיכנע - משום שאחרת מחירי הנדל"ן ימשיכו לזנק והיצע הדירות המוגבל להשכרה יוביל לעליית מחירים גם בשוק השכירות. צריך לקחת דוגמא מחברה כמו אזורים, שבניגוד לכל חוקי ההיגיון הבריא, חנכה פרויקט כזה בחודש שעבר באשקלון.
מורגנשטרן התייחס לנושא ואמר כי "דיור להשכרה צריך לקרות. שליש מאוכלוסיית המדינה גרים בשכירות. מתוכם פחות מאחוז מהדירות הן שכירות מוסדית. בעשור של ריבית 0%, הצלחנו לראות איך מצליחים לייצר מכרזים. במאי 2023 התחלנו לראות כישלונות במכרזים, אחד אחר השני. ישבנו בלא מעט שולחנות עגולים וניסינו לנצח את חוקי הפיזיקה של הריבית ולמצוא פתרונות. אובדן הכנסות המדינה מאותן יחידות דיור שכירות מוסדית נאמד בכ-1.5 מיליארד שקל. בשכירות, אנשים רוצים לקבל יציבות ולדעת שהם גרים לטווח ארוך, לא משנה אם הוא שוכר מחברה כזו או אחרת או שהוא שוכר ממך או ממני".
לדבריו, אחד ההיבטים בתוכנית היא להפוך את השכירות הפרטית לשכירות ארוכת טווח. "באותם תמריצים שנדע לתת למי שישכיר את הדירה לטווחים של 5-10 שנים, אנחנו יכולים לייצר תמריצים, זה יהיה אחד מהדברים שיצאו בתוכנית הממשלתית, בשבועות הקרובים השר יביא את ההחלטה הזאת לממשלה".

פרויקט דיור להשכרה באשקלון (אזורים ליבינג)
עוד אמר, כי השכירות המוסדית צריכה להמשיך, אך השאלה היא באיזה תמהיל. "זה לא מספיק לעשות את השכירות המוסדית. כשאנחנו מסתכלים על שוק השכירות לצמיתות או לא לצמיתות, פגשנו את הרשויות המקומיות בעולמות של קרקעות חומות שדווקא בקרקעות אלו יש לא מעט מה ניתן לעשות. גם שם וגם במגרשים פרטיים הייתי רוצה לראות שכירות לצמיתות. כשלוקחים את המיליארד וחצי או 600 אלף שקל לדירה שנמצאת בשוק כשכירות לזמן של 10-15 שנה, בסוף - מי מקבל את הכסף? הצרכן לא קיבל את הכסף, הקבלן לא קיבל, כלומר - הדירה, בשביל להיבנות במודל כלכלי, הייתה צריכה להירכש בזול יותר. דווקא בשכירות לצמיתות, אם היינו מרתקים את הכסף הזה, אני יכול להבין את הערך של זה".
תגובות לכתבה(2):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    טוב שנזכרו עד שייחיו אותו ייקח 10 שנים (ל"ת)
    אחד שמבין 01/2025/21
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 1.
    ותודה לנגיד...... (ל"ת)
    אהרון 01/2025/21
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור