נדל"ן ותשתיות
"מכרזי דירה בהנחה שנכשלו? נסבסד או שנשנה את התמהיל"
אחרי הכישלון במכרזי הענק לדירה בהנחה בחריש ובאר שבע, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון מסביר ל-ice: "יש כאן אתגר. רוצים לייצר כמה שיותר דירות בהנחה, אבל לייצר גם הצלחות במכרזים. הקצנו סבסוד של 50 אלף שקל ליחידת דיור. הצעד המתבקש הוא לבטל מכרזים, אבל אפשר להקטין את מספר היחידות לזכאים"
האם רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) תסבסד או תשנה את התמהיל בחלק ממכרזי מחיר מטרה? בימים האחרונים נסגרו שני מכרזים בערים חריש ובאר שבע, אבל אף הצעה לא הוגשה וקרקעות למאות יחידות דיור יישארו ריקות בינתיים.
בחריש מדובר במכרז גדול יחסית, לבניית 673 יחידות דיור. לרוב, במכרזים מהסוג הזה מתאפשרת מכירה של 20% מהדירות לשוק החופשי. בשל העובדה שהיזמים טוענים שאין כדאיות כלכלית בפרויקטים בעיר, הוחלט לשנות את התכנית, כך שהיזמים קיבלו אפשרות להגיש בקשה לגורמי התכנון לאישור הקלה, שבמסגרתה יוכל היזם למכור עד 50% מהדירות לשוק החופשי.
נזכיר כי בחודש אוקטובר נכשל מכרז אחר לבניית 467 דירות בעיר. ההחלטה של היזמים הופכת את המכרז הזה לכישלון. גם בפעם הקודמת אף יזם לא בחר לגשת למכרז. בעבר, משרד הבינוי והשיכון החליט לממן חסויות רחבות היקף ולקרוא לציבור להגיע לעיר - אבל הפרויקט הזה נכשל. הרוכשים הפוטנציאלים שומעים על פקקים בכניסה לעיר ומעדיפים לנסות ולרכוש דירות מעט יותר יקרות באזור.
היזמים לא ממהרים. חריש (איציק יצחקי)
בבאר שבע נכשל מכרז מחיר מטרה, שם שווקו 467 יחידות דיור בשכונת הרפקות. רק קבלן אחד זכה בקרקע לבניית 44 יחידות דיור, מה שאומר שלפחות בשלב הזה, ייקח עוד הרבה זמן עד שנראה את הטרקטורים עולים על הקרקע.
מחירי הדיור בחריש נעים סביב 14-16 אלף שקל למ"ר. בסביבה הקרובה אי אפשר להשיג דירות במחירים האלה, בטח לא בחדרה ובפרדס חנה, שם המחיר הממוצע של דירות חדשות כבר חצה את הרף של 20 אלף שקל למ"ר. מעיון בפרטי המכרז בחריש עולה כי המחיר למ"ר עומד על כ-13,200 שקל למ"ר, עוד לפני הנחה של 25% או 600 אלף שקל. היזמים לא מזהים את הכדאיות הכלכלית ומעדיפים למכור לשוק החופשי. כעת, משרד הבינוי והשיכון יצטרך לבחור האם לשנות את התמהיל ולשווק פחות דירות בהנחה ויותר דירות לשוק החופשי, כך שהיזמים יוכלו להגדיל את הרווח.
מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, יהודה מורגנשטרן, אמר ל-ice כי "יש כאן אתגר. הדבר שאפשר לעשות הוא לקחת שני מכרזים שיצאו ולשנות את התמהיל. כשקיבלנו את השמאות שאלנו את עצמנו האם כדאי להוריד את הרף מ-50% ל-30%-20%. מצד אחד אנחנו רוצים לייצר כמה שיותר דירה בהנחה, אבל מצד שני, אנחנו רוצים כמה שיותר הצלחות במכרזים. עדיין רואים שדירה בהנחה יכולה להכשיל מכרז. זו הסיבה לכך שהקצנו סבסוד של 50 אלף שקל ליחידות דיור. הצעד המתבקש הוא לבטל מכרזים כאלה, אבל אפשר גם להקטין את מספר יחידות הדיור שאפשר לתת לזכאים. בסוף, אפשר להביא עוד כסף לסבסוד או לשנות את התמהיל".
עוד ב-
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(1):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
1.דירות במחיר מטרהאנונימית 01/2025/10הגב לתגובה זו0 0שימו לב שבכל המכרזים הממשלה לא מיעגת דירות לדיור הציבורי.סגור