נדל"ן ותשתיות

"אני מועמד בכיר לניהול רמ"י? כמו לעלות לגמר ליגת האלופות"

על האפשרות שיחליף את ינקי קוינט: "אני באמת לא יודע איך זה יסתיים, כשהייתי מועמד למנכ"ל משרד השיכון גיליתי על כך באקראי". היחס אליו: "החלום שלי: שלא יתעניינו באיך אני נראה". הירידה בהתחלות הבנייה, התפטרות שלומי הייזלר ודירה בהנחה: "אחד מכל 3.5 שנרשם אי פעם - זכה". מנכ"ל משרד השיכון, יהודה מורגנשטרן, בראיון בלעדי
איציק יצחקי |  6
יהודה מורגנשטרן (צילום רונן חורש, לעמ, shutterstock)
לא בטוח שאתם מכירים דמויות בעולם החרדי שבגיל 41 מצליחות לנהל שתי זירות במקביל: הראשונה, לנהל את עולם הנדל"ן תחת משבר מלחמה וריבית אגרסיבית. השנייה: ללכת על קו התפר הדק שבין שמירה על המוסכמות בתוך הלחצים שאליהם הם נתונים - מצד אחד, הציבור החרדי מושך בחבל. ומהצד השני: הוא יודע שהוא נמצא תחת זכוכית מגדלת בכל עסקה שהוא עושה.
יהודה מורגנשטרן לא פראייר. הוא מנומס, נעים הליכות וגם מנכ"ל נהדר, אבל האחרון שיתכופף בפני אמירות כאלה ואחרות. אל תתנו לחזות שלו להטעות אתכם: מורגנשטרן הוא אחד משלושת האנשים הכי חזקים בעולם הנדל"ן הישראלי. זו אולי אפילו אמירה מקפחת. הוא יודע לקבל החלטות מהר, מרבה לערוך פגישות עם ראשי ראשויות מקומיות, להבין את התמונה כדי לקבל עוד פיסת עוגה, בדרך הביתה - שם הוא מנסה לקחת חלק פעיל בגידול ששת ילדיו.
הרבה ביקורת ספג מורגנשטרן עם כניסתו לתפקיד, ועכשיו הוא ממשיך לשמוע קולות מבחוץ, שמרימים גבה האם הוא באמת יכול להיות רשות מקרקעי ישראל הבא, במקום ינקי קוינט הפורש. כפי שתקראו מיד, זאת הפעם הראשונה שבה הוא מתבטא בנושא הזה, כלומר באפשרות שיחליף את קוינט.
מורגנשטרן הוא המועמד המוביל למרות שלא תשמעו אותו אומר את זה. את הכל הוא כבר שמע, כולל את השמועה לפיה מונה לתפקיד רק בגלל שהוא איש חסידות גור. הוא משתדל להדוף את הביקורות סביבו, להתעלם מרעשי רקע לגבי מענק שמן שהוא עומד לקבל בעקבות המעבר ("אני לא בטוח שאני עומד בכלל בקריטריונים", הוא אומר על כך) ולהתעסק בעשייה. אם יקבל את התפקיד של קוינט, זה אפילו יכול להגדיל את כוחו. לא בטוח שזה מה שהוא צריך עכשיו, להיות האיש הכי חזק בתחום הכי מדובר.
אז קוינט מועמד לתפקיד מנהל רשות שדות התעופה ואני לא הולך לשאול אותך אם אתה מחליף אותו, רק לדעת האם זה מחמיא לך שהוזכרת כמועמד המוביל.
"כשהייתי מועמד למנכ"ל משרד השיכון גיליתי את זה באקראי. ואני לא ציני. מישהו אמר לי שלזכות במשרה כזו זה כמו לעלות לגמר ליגת האלופות, שזה גם משהו. אני באמת לא יודע איך זה יסתיים".
אתה יכול להעריך?
"מה יקרה? אני לא יודע, ימים יגידו. כרגע אני במשרד, לא עושה תכניות לעזוב. גמר ליגת האלופות זה אומר שלא משנה מי מנצח, ואני לא מבין גדול בספורט, מספיק שהגעת לשם. השם אכן הוזכר וזה מחמיא לי. אבל אולי כן אגיד מילה בכל זאת על כך. אני קורא ולפעמים גם רואה את הטון של הביקורת ואני לא מסתיר את זה שאני חרדי, הייתי ונולדתי כזה. דווקא היום, אולי אחרי מה שעברנו כמדינה, בחברה הישראלית, עם המחאות והרפורמה, ובשביעי באוקטובר במלחמה, אני מקווה ומאמין שחלק מהתיקון שלנו כחברה זה לראות איך אנשים מכלל האוכלוסיות באם והופכים להיות חלק מנציגי הציבור שעובדים בצורה ממלכתית. לפעמים אני מצר על כך שזה שהזהות הופכת להיות אישיו. אז אני חרדי, סו וואט? החלום שלי לבוא למקום ולא יתעניינו באיך אני נראה. יש במדינה הזאת חילונים וחרדים, דתיים, ערבים, גוונים אחרים. בסוף, אם שמים את הממלכה במרכז, וזה מה שחשוב ולא אינטרס של קבוצה מסוימת, זה מה שחשוב".

"באמת לא יודע איך זה יסתיים". קוינט (פלאש 90/ יונתן זינדל)
אפרופו מנויים, מה דעתך על התפטרות מנכ"ל האוצר שלומי הייזלר? הוא היה מעורב לא מעט בשוק הנדל"ן. ההחלטה הזו מעלה שאלות: האם האוצר יכול באמת להתמודד עם אתגרים? האם יש לו באמת השפעה והוא כל יכול?
"אני לא חושב. שלומי הוא חבר, אדם מוערך, למעלה מ-20 שנה בשירות הציבורי. לא חשוב שלקשור בין זה לבין השלכות על שוק הנדל"ן זה נכון. הוא אמר שהוא עוזב בקולו, לא עזב בטריקת דלת".
אפרופו הביקורת עליך כחרדי. ראית את מכרז דירה בהנחה. בניגוד לקודמו, אחוז החרדים דווקא סביר. בעבר, הוא היה נמוך מאוד.
"אנחנו משווקים בכל הארץ ומשווקים לכולם. אם נסתכל כרגע על הגרלה כזו או אחרת, אנחנו רואים עיר אחת עם יותר חרדים ועיר אחת עם פחות".
ואומרים גם שהסיכוי נמוך. שזו זכייה בלוטו.
"אם תסתכל על העשור האחרון של ההגרלות, אז יש לא מעט אנשים שבאים ואומרים שזו הגרלת לוטו ומה הסיכוי לזכות. אפתיע אותך. במצטבר, אם ניקח את כל בעלי הזכאות, כלומר אלה שהוציאו אישור זכאות וניגשו להגרלה, יחס הזכיה הוא 1:3.5".
את זה לא בדקתי. זה יחס גבוה.
"אתה מבין? אחד לארבעה לפחות זוכה. כלומר, הם מקבלים מענה. נשאלתי גם על חיילי מילואים, ואני עונה בהקשר הזה: גם כשכתוב שמדובר בצביון חרדי, כל המילואימניקים יכולים להתמודד. הקצאה של 20% יש בכל מקום".
אתה בטח לא תפסול את זה שיש גם חרדים מילואימניקים.
"יש גם חרדים מילואימניקים. נשאלתי האם אין מספיק חיילי מילואים חרדים ואני אומר שהקבוצה של ה-20% מילואימניקים היא קבוצה סגורה שבעצם מוגרלת, כמו קפסולה. בנוסף, המילואימניקים נכנסים להגרלה של ה-80% שנותרו. בשתי ההגרלות האחרות, זכו קרוב ל-30% חיילי מילואים".
 
אתה מאוכזב מנושא הפועלים הזרים? רק 25 אלף הגיעו מהמלחמה. דיברו על 100.
"במבחן התוצאה אנחנו עם 50 אלף עובדים".
אבל היו כאן 25 אלף לפני המלחמה.
"נכון, ועזבו כמה אלפים בתחילת המלחמה. נשארנו על 21, הבאנו כמעט 30 וזו התוצאה. למעלה מ-80% מאתרי הבנייה עובדים היום, השוק חזר לעבוד אחרי המשבר הגדול בתחילת המלחמה. המשרד היה חוד החנית בכל הקשור להבאת עובדים זרים. החל מ-20 אלף שהגיעו ב-B2B (הסכם שבו חברות פונות לחברות פרטיות להשמה ומייבאות עובדים עצמאית, א"י), וזה הוכח באיכות העובדים. העברנו עוד עשרת אלפים בהבאה פרטית, אבל קיבלנו רק 5,000. זה ציר אחד. הציר השני: החברות הזרות. אנחנו ממש בשבוע הקרוב, מתוך רצון להעביר בתנאי הסף כמה שיותר חברות, נמלא מכסה של 15 אלף נוספים דרך חברות ביצוע. בשבוע הראשון של ינואר הוועדה אמורה להוציא את ההחלטה של איזה חברות עברו תנאי הסף מתוך למעלה מ-30 שניגשו לקול קורא. זה מודל חברתי. איפה האתגר הגדול? המודל הבילטרלי (בין מדינות)".
נוצר משבר אמון בין הקבלנים לבין העובדים ההודים.
"כשאנחנו מסתכלים על המודל הפרטי, מיינו למעלה מ-90 אלף עובדים. בבילטרלי עברו 24 אלף, בפרטי 33 מתוך 45 אלף. זה מלמד שצריך להסתכל איך משכללים את המודל. המקור המרכזי של זה הוא הודו, אבל גם סרי לנקה ומולדובה עם מספרים נמוכים יותר. 13 אלף מתוך 25 מהודו הגיעו. לגביהם, עדיין צריכים לבנות את האמון. אנחנו מבצעים הכשרות. עד שהדבר הזה יקרה, אנחנו צריכים להשקיע במודל הפרטי. נקודה אחרונה: אי אפשר לשכוח: בחברות בינוניות וגדולות, אנחנו שומעים איך המחירים של העובדים ירדו ל-700 שקל ליום אחרי שהגיעו ל-1400 שקל, שכר יומי".

"המחירים של העובדים ירדו ל-700 שקל ליום אחרי שהגיעו ל-1400". מורגנשטרן (יחצ)
ובקטנות?
"האתגר הגדול עם החברות הקטנות והקבלנים הקטנים הוא שהם מחכים לפלסטינים. נביא 5000 עובדים, שיעבדו עם קבלני השיפוצים. היינו בסרי לנקה, בסך הכל נביא 3,000 בהסכם בילטרלי ועוד 2,000 דרך השוק הפרטי. הצלחנו להקטין גם אגרות ועלויות, להביא לחיסכון של 400 מיליון שקל בשנה. האם המשימה הושלמה? התשובה היא לא. נביא עוד".
הירידה בהתחלות בנייה - זה לא מדאיג אותך?
"זה מדאיג אותי מאוד. אנחנו בסוף המשפך של תכנון מאות אלפי יחידות דיור, שיווק של למעלה מ-100 אלף ולכן נסיים בנתונים טובים יותר מאשר בשנה שעברה, 2023. גם בשיווק וגם בעסקאות. כשכוח העבודה חסר נכנסנו ועשינו כל הפעולות שצריך על מנת לראות איך מביאים למצב שבו ההתחלות הבנייה לא יורדות. גם עם ברבעון מסוים או שניים אנחנו מדביקים את הפער. אנחנו עושים מאמצים להגדיל כושר ייצור ולשווק במסות. המלחמה מביאה איתה אתגרים רבים".
אתה מבין שבקצב הזה, עם כל הרצון הטוב, המחירים יעלו?
"בסוף, כשאנחנו רוצים לראות את שינוי המגמה של עליית המחירים, אנחנו צריכים להייצר היצע. אנחנו מייצרים זאת דרך שיווקי קרקע במסות, מה שלא היה בעבר. כשמסתכלים רואים עלייה בשיווקים. אחד מגדילים היצע על ידי סבסוד של 2 מיליארד שקל. ההיצע מתחיל לגדול. אנחנו משקיעים ברשויות מקומיות דרך הסכמי גג חדשים, וגם נותנים תמרוץ להוציא היתרים - אז הגדלת ההיצע היא הפן השני. הפן השלישי היא העובדים הזרים. שלושת הגורמים האלה יביאו לתוצאה, כל זה לצד ריבית שנמצאת באותו מקום ואין תחזית לירידה דרמטית שלה. לגבי המחירים, צריך לעשות הבחנה בין נומינלי וריאלי. עם מבצעי המכר ובלי. חד משמעית, אני אומר לך שחווינו בשנה האחרונה ירידת מחירים. העלייה המתונה היא תיקון של מבצעי הקבלנים, ששיקפו הנחה". 
אותו דבר אני יכול לומר על מבצעי דירה בהנחה - הם מורידים את המחיר כלפי מטה. חוץ מזה, הייתה מלחמה, אז חודשים שהייתה צניחה במספר העסקאות והביקושים קטנו. אתה באמת חושב שראינו ירידת מחירים השנה?
"היו חודשים שראינו שהייתה ירידה במכירת דירות חדשות. די ברור שהיה שינוי מגמה ממחצית 2023, כי ראינו במשך 5 שנים את שינוי המגמה בעליית המחירים. גם הלמ"ס מתקשה לבודד את המבצעים. האם הייתה ירידה נומינלית? הייתה. האם ראינו ירידה או בלימה? אפשר לבוא ולפרשן את זה כך או כך. לרדת לדקות. אבל ראינו שינוי, הכל בגלל מדיניות ההיצע שלנו".
אז בוא נדבר על ההיצע. לפי התכנית הממשלתית מ-2017, אתם צריכים לייצר 113 אלף דירות בשנה, כדי להתגבר גם על חוסרים מהעבר. אתה מבין שצריך להכפיל את הקצב? אני לא בטוח שאפשר.
"כשהתכנית מדברת על מספרים כאלה, צריך להבחין האם היא עוסקת בקרקע מדינה, התחדשות עירונית או קרקע פרטית. יש למעלה מ-60 אלף בשנה, אבל המספרים האלה הם רק בקרקע מדינה". 
בשורה התחתונה, בשנה שעברה בנו 55 אלף דירות. לא משנה איך נשחק עם המספרים, זה מעט.
"אני לא חושב שהאתגר הוא רק בהלגדיל את ההיצע. בעשור האחרון ההיצע גדל בלפחות 10 אחוז בשנה, ליתר דיוק - מ-2014. בוא נסתכל על הגרף. בשנה שעברה בנינו בין 55-60, אתה צודק. כלומר, יש גם יכולות של השוק ואני מדבר על נתונים שהם לפני ה-7 באוקטובר. יש שאלות, כמו האם הגדלת ההיצע היא הפתרון היחיד. אנחנו רוצים להסתכל על הגדלת ההיצע ככלי מרכזי למצוא נקודת שיווי משקל נמוכה יותר במחיר. אנחנו רואים שזה מוכיח את עצמו. לשוק יש בסוף קפסיטי, של כמה מתחילים לבנות. גם אם נוציא 125 אלף יחידות, השאלה אם השוק מסוגל לעשות 100 אלף עסקאות בשנה. מה זה יעשה להתחדשות עירונית ומה לקרקע פרטית? ליזמים יש כושר ייצור, למערכת הבנקאית יש כושר ייצור מסוים".
אנחנו לא יכול להתייחס. מה אני יכול לומר? כשהתחילו מבצעי המכר ישבתי עם הבנקים ואמרנו, שווה לבדוק האם כשאדם קונה דירה בעלות 3 מיליון שקל ורגע אחד משלם את המיליון שקל הלוואת קבלן או כל מבצע החיתום לא על הסכום מהלא על הסכום החלקי יכול לייצר בועה שאולי מסוכנת, גם לקבלנים. בעצם זו נבואה שמגשימה את עצמה כי השוק מכוון את עצמו לעלייה וזה לא נכון. כשנגיד בנק ישראל המפקח, אנחנו חושבים שזה נכון כי זה מתדלק את המחירים והאינטרס ברור.
אתה לא מוטרד מכך שמכרזים רבים של רמ"י נכשלו?
"אני מוטרד מכל כישלון של מכרז, אנחנו לא רואים יותר כשלונות מאשר בעבר. יש היום יותר הצלחות במכרזים, בעיקר מאז שהכנסו את הסבסוד (שני מיליארד שקל, א"י). אפשר להרים ידיים ואפשר לסבסד או לשנות את התמהיל של הדירות, מה לשוק החופשי ומה במכרז".

מה יקרה לצמודי הקרקע שלא באזורי פריפריה בשנים הקרובות?
"אין היום צמודי הקרקע במרכזי הערים. צמוד קרקע הוא מוצר שהולך ונעלם, משאב הקרקע שלנו יקר, באזורי המרכז לא נראה את התופעה מתרחבת. אנחנו שואפים להגדיל את היצע הדיור בצורה ניכרת. יש לנו תכנית גדולה, תכנית על קרקע מדינה, על ציר כביש 4 - יקומו שם עשרות אלפי יחידות דיור- בכפר יונה, בשלב הראשון, נקים 16 אלף יחידות דיור. גם באבן יהודה וקדימה צורן. בכפר יונה צריך לפתוח את הבעיות התחבורתיות ואז נוכל להתקדם. חלק מהמקומות כבר בהתנעה. נייצר עוד היצע, כל הזמן".
תגובות לכתבה(6):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    תותח על חלל
    שיר 01/2025/03
    הגב לתגובה זו
    0 0
    חרדי מיינסטרים שככה למד התפתח ומוביל רק בזכות עצמו זה מודל לחיקוי
    סגור
  • 4.
    כמה אפשר לשקר ולהוליך שולל
    עופר מחשרה 01/2025/03
    הגב לתגובה זו
    0 0
    פתחתם הגרלה על ארבעת אלפים דירות בלבד זהו מתוך 100000 יחידות דיור זה באחוזים כולה 4% כשבפועל מתמודדים רשומים 100 אלף משפחות ויש עוד חמישים אלף שהתייאשו מלהתמודד אפילו שיש עוד 250 אלף דירות יד שניה למכירה אז איפה לעזאזל המקום להעלות מחירים ולמה בכלל המחירים עולים אח לא תדאב להוזיל מחירים אני נבטיח לך שאני ועוד רבים כמוני נחבור למתנגדים לממשלה אפילי שאנחנו בוחרים בימין באופן קבוע וכן בתור חרדי מצופה ממך להרבה יותר מקודמך בתפקיד
    סגור
  • 3.
    לאומי משחק אותה אבל מחר שמזרחי יעקוף אותו
    יועץ משכנתא מדופלם 01/2025/02
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ייתן מבצעים גם ייתן!!!..............
    סגור
  • 2.
    מדהים מה שהוא אומר אם אחד ל-4 זכה
    אוריאל 01/2025/02
    הגב לתגובה זו
    0 0
    זה אומר שאני צריך להכיר כמה שזכו עשרות מחבריי נרשמו רק אחד זכה
    סגור
  • אנחנו במדינה שאין בושה כבר לסלף ולשקר (ל"ת)
    דור 01/2025/03
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 1.
    שאלה למר מורגנשטרן
    מתווכת שיודעת 01/2025/02
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אם ההיצע גדל אבל המחירים עולים מה זה אומר??????????
    סגור