תופעה חדשה בעולם הנדל"ן: אלו הדיירים המתנגדים לפרויקט תמ"א 38
עו"ד און איל ינקו, העוסק בתחום ההתחדשות העירונית ובתביעות למפקח על המקרקעין בבתים משותפים, בטור מיוחד לאתר Ice: "הנושא של דיירים סרבנים נמצא במרכז תשומת הלב המשפטית, ולמדינה יש חוקים וכלים להתמודד עם סרבנות זו כדי למנוע עיכוב פרויקטים חשובים להתחדשות עירונית"
בפרויקטים של תמ"א 38 ופינוי בינוי, דיירים סרבנים הם דיירים המסרבים ממניעים שאינם סבירים, להשתתף בפרויקט ולחתום על ההסכם עם היזם/קבלן, למרות שהפרויקט קיבל תמיכה רחבה מצד רוב הדיירים.
הנושא של דיירים סרבנים נמצא במרכז תשומת הלב המשפטית, ולמדינה יש חוקים וכלים להתמודד עם סרבנות זו כדי למנוע עיכוב פרויקטים חשובים להתחדשות עירונית. זאת כיוון שאחד הגורמים המעכבים ביצועם של פרויקטים מסוג זה הם הדיירים הסרבנים שמונעים ממניעים זרים שאינם ענייניים וכאלו שרוצים "להרוויח יותר".
רוב הדרוש לתמ"א 38 ופינוי בינוי כדי להתחיל פרויקט במסגרת תמ"א 38 (שכולל חיזוק ותוספות לבניין קיים), יש צורך בתמיכה של לפחות 66% מהדיירים, בדיוק כמו הרוב הדרוש עבור תמ"א 38/2 (הריסה ובנייה מחדש של בניין אחד).
בפינוי בינוי קיימים מספר תנאים שצריכים להתקיים במצטבר: לפחות 66.67% (שני שלישים) מכלל הדירות במקבץ הפינוי בינוי, לפחות 60% (שלוש חמישיות) מהדירות בכל בית משותף במקבץ ויותר מ-50% מהרכוש המשותף בכל בית משותף במקבץ.
כאשר מושג הרוב הדרוש, ניתן לכפות על המיעוט (הסרבנים) להתיישר עם החלטת הרוב. אם יש סירוב בלתי סביר מצד מיעוט זה, ניתן לפנות לערכאות המתאימות כדי לאכוף על אותם סרבנים חתימה על ההסכם. בחוק קיימות הגבלות על מתן הטבות מיוחדות לדייר סרבן, כדי למנוע פגיעה בדיירים אחרים או בזכויותיהם. המטרה היא למנוע מצב שבו דייר אחד יקבל יותר מהאחרים רק בגלל סירובו לפרויקט או עיכובו.
לרוב, היזמים שואפים לתת תנאים שווים לכלל הדיירים בפרויקט, בהתאם לערך הנכס, השטח וגורמים נוספים. במקרים בהם ניתנות הטבות לדייר מסוים מעבר למה שמקבלים דיירים אחרים, יש לוודא שההטבה ניתנת בתום לב ולא כתוצאה מסחיטה מצד הדייר הסרבן, אלא מסיבה מוצדקת. לדוגמא: דייר נכה שצריך חניה מותאמת ונגישה, בעל דירה שלו דירה ששוויה גבוה יותר בשל מאפיין חריג אחר וכיו"ב.
עו"ד און איל ינקו. באדיבות המצלם
החוקים הקשורים בפרויקטים מסוג התחדשות עירונית ופסיקת בתי המשפט הגבילו את האפשרות של דייר סרבן לדרוש הטבות מוגזמות ו/או הטבות שונות משאר בעלי הזכויות. אם דייר סרבן דורש הטבות שאינן ניתנות לדיירים האחרים, היזם או הדיירים האחרים יכולים לפנות ל"מפקח על רישום המקרקעין" או לבית המשפט המחוזי כדי לאכוף את הפרויקט או למנוע מתן יתרונות חריגים לדייר הסרבן. החוק בישראל מספק כלים להתמודד עם דיירים סרבנים במקרים שבהם סירובם נחשב לסירוב בלתי סביר.
במקרה של תמ"א 38, ניתן לפנות למפקח על הבתים המשותפים כדי להכריע בסכסוך בין הדיירים, כולל התמודדות עם דיירים סרבנים. המפקח יכול להחליט על כפיית ביצוע הפרויקט אם הוא מוצא שהסירוב אינו מוצדק.
בפרויקט פינוי בינוי, ניתן להגיש תביעה לבית המשפט המחוזי כנגד דייר סרבן בטענה שסירובו גורם לעיכוב בלתי מוצדק. במקרים של סירוב בלתי סביר, בית המשפט יכול לכפות את השתתפות הדייר בפרויקט.
במקרים מסוימים, דיירים שנפגעו מסירובו של דייר סרבן עלולים להגיש תביעה לקבלת פיצויים. לאחרונה גם קבלנים יכולים להגיש תביעות כאלה. חשוב להדגיש שלא כל סירוב הוא בלתי סביר ואכן ישנם מקרים מוצדקים בהם הסירוב של אותו סרבן ייחשב כסביר בנסיבות בעניין.
סירוב לפרויקט התחדשות עירונית ייחשב כסביר כאשר הוא מבוסס על נימוקים כנים ואמיתיים, ולא על רקע סחטנות. בית המשפט בוחן את סבירות הסירוב בהתאם לקריטריונים שנקבעו בחוק פינוי ובינוי, תוך התחשבות במספר גורמים:
1. גיל הדיירים המסרבים - ככל שהדיירים מבוגרים יותר, כך גדל הסיכוי שסירובם ייחשב סביר.
2. מצב בריאותי - בעיות בריאות משמעותיות עשויות להצדיק סירוב.
3. היקף ומשך הפרויקט - ככל שהפרויקט מורכב יותר וצפוי להימשך זמן רב יותר, כך גדל הסיכוי שהסירוב ייחשב סביר.
4. התועלת הצפויה לדיירים - אם התועלת מהפרויקט אינה משמעותית עבור הדיירים המסרבים, למשל אם כבר ביצעו שיפוץ נרחב בדירתם, הדבר עשוי להצדיק את סירובם.
5. השפעת הפרויקט על איכות חייהם - אם הפרויקט צפוי לפגוע משמעותית באיכות חייהם של הדיירים המסרבים, הדבר עשוי להיחשב כסיבה סבירה לסירוב.
חשוב לציין כי כל מקרה נבחן לגופו, ובית המשפט מאזן בין האינטרסים של הדיירים המסרבים לבין האינטרס הציבורי בקידום פרויקטים של התחדשות עירונית. במקרים כאלה, הפרויקט לא יוכל להתקדם עד להסדרת התנאים.
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת. תודה. לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית. חזור לתגובה
2.
מה זה בלתי סביר?
כתבה ממומנת
11/2024/04
הגב לתגובה זו
00
יש לנו חוזה מול חתום, ופתאום החליטו להוריד חלק מההיתרים דווקא מהדיירים שעוברים פינוי בינוי, והיזן לא מוריד מעצמו אלא מהדייר. אז מה זה בלתי סביר?
מדינה מושחתת
סגור
1.
תמ"א 38 חיזוק הבניין זה סיוט מתמשך.
יעל
10/2024/31
הגב לתגובה זו
30
לגור בתוך אתר בנייה וחסבול כשהיזם מתכלל בל וחא עונה לטלפונים כשיש בעיה, או מתחיל את העבודה אצך בתוך הבית ופתאום באמצע העבודה לוקח את הפועלים לבית אחר ומשאיר אותך עם בית הפוך זמן רב.
עבודה על הפנים.