השוק
ברקע מתקפות החות'ים ועליית מחיר הנפט: בנק לאומי בתחזית מדאיגה
לכל מלחמה ובעיקר בנקודה גיאוגרפית כמו במזרח התיכון, יש השפעות כלכליות שלעתים יכולות להיות הרסניות. ברקע איומי המורדים החות'ים בים האדום הגורמים לעליות מחירים, בנק לאומי פרסם תחזית הצופה כי אם האיום לא יוסר, המחירים יוסיפו לעלות
המשך הפגיעות המתמשך באוניות סחר בים האדום והאיום החריף של המורדים החות'ים לגבי מניעת גישה לספינות שעושות את דרכן לישראל, הביאו עדה כה לנזקים די משמעותיים, ביחס לעובדה שמדובר בתקופה קצרה יחסית שהאיום הזה ממומש. אך פוטנציאל הנזק של התופעה גדול עוד יותר.
בנק לאומי פרסם היום (שני) תחזית לקראת התקופה הקרובה בכל הקשור למחירי הנפט ותמונת המאקרו של שוק הנפט, ברקע המשך המלחמה והאיום הגובר מצפון תימן. בנוסף, תחזית זו מגיעה ברקע ההחלטות של מספר חברות סחר בעולם שלא לשנע את ספינותיהן דרך האזור המאוים, החלטה שמשפיעה קשות באופן ישיר על ישראל.
על פי התחזית של בנק לאומי והכלכלן הראשי שלהם, ד"ר גיל בפמן בנוגע להתפתחות מחירי הנפט הם מעריכים כי "מחירי הנפט שבו ועלו במהלך השבוע האחרון, בניגוד למגמה ששררה מאוקטובר ועד לאחרונה, זאת על רקע המתקפות על אוניות השטות בים האדום על ידי המורדים החות'ים של תימן. מתקפות מתמשכות אלו העלו את הפוטנציאל לשיבושים בהובלת נפט ובעיקר בהובלת סחורות אחרות, תוך הארכת נתיבי שיט ופגיעה בזמינות האספקה, מה שבא לידי ביטוי בעליית מחירים.
מספר חברות ספנות גדולות כבר הודיעו על הפסקת משלוחי המכולות דרך הים האדום ותעלת סואץ עד להודעה חדשה וחלף זאת שיט העוקף את כל יבשת אפריקה. מדובר בפגיעה בנתיב שיט משמעותי גם להובלת נפט. עם זאת, מבחינת אספקת הנפט, אין מדובר בפגיעה כה גדולה כמו חסימה של מיצרי הורמוז ליד איראן, שאין כמעט אלטרנטיבה לו.
הארכת נתיב השיט של סחורות מן המזרח תשפיע על הביקוש לנפט לצרכי ספנות ותובלה. כמו כן, ישנה השפעה של עליית מידת הסיכון לספינות בים האדום דרך עלויות ביטוח גבוהות יותר וגם דרך האפשרות של השפעה על סנטימנט השוק במקרה של פגיעה במיכלית נפט. זאת, למרות שעד כה מרבית ההתקפות היו על אוניות מטען ולא על ספינות הקשורות לנפט. גורמים נוספים שתרמו לעליית מחיר הנפט כוללים את ירידת המלאי המסחרי של נפט בארה"ב, נתונים כלכליים חזקים יחסית וצעדי OPEC לצמצום התפוקה. במבט כולל, מחיר הנפט מסוג ברנט צפוי להיות בטווח של 75-85 דולר לחבית בתקופה הקרובה".
בנוגע לדו"ח ה- IEA, מעריכים בלאומי כי "הדו"ח של ארגון האנרגיה הבינלאומי, IEA, מציין את עליית הביקוש העולמי לנפט ב-2.3 מיליוני חביות ליום ל-101.7 מיליוני חביות ליום בשנת 2023, אך בתוך כך ניכרת ירידה בביקוש לנפט ברביע הרביעי של 2023, כאשר אירופה מובילה ירידה זו. כנגד, בסין נמשכת העלייה בביקוש לנפט לצורך התעשייה הפטרוכימית שם. ההאטה בביקושים צפויה להימשך ב-2024, זאת על רקע צמיחה שהינה מתחת למגמה בכלכלות הגדולות, שיפורים ביעילות השימוש באנרגיה, ובכלל זה הגדלת משקל צי הרכבים החשמליים. הסימנים להאטה בביקוש לנפט גוברים, וזאת גם על רקע יישום של תקני יעילות מחמירים יותר והגדלת משקל השימוש ברכב חשמלי, ואלו גורמים ארוכי טווח שיבלמו את השימוש בנפט בעתיד. במבט קדימה, האנרגיה המתחדשת.
צפויה להיות בעלת תפקיד גדול יותר בשנה הקרובה, עם אנרגיית רוח ואנרגיה סולארית הצפויות לייצר יותר חשמל מאשר ייצור מפחם בארה"ב. השינוי באספקת הנפט העולמית ומעבר של כובד המשקל של ההפקה מיצרניות מפתח במזרח התיכון אל ארצות הברית ולמדינות אחרות שאינן חברות ב- OPEC+, וההשפעה הדומיננטית של סין והמגזר הפטרוכימי שלה על הביקוש לנפט, ימשיכו לשנות את הרכב סחר הנפט העולמי. השווקים במזרח כבר קלטו את מרבית הסטת ההיצע של רוסיה בעקבות הפלישה לאוקראינה וכן העלייה בייצוא האיראני. המשך העלייה בתפוקה של הגז הטבעי, שיפור הסחר בגז הטבעי המונזל והגדלת היצע הנפט על ידי יצרנים שאינם ב-OPEC+ יאתגרו את יצרני המפתח של נפט גולמי שיבקשו להגן על נתח השוק שלהם ולשמור על מחירי נפט גבוהים".
בנוגע לשוק הנפט בארה"ב מעריכים בלאומי כי "התשומות לבתי הזיקוק של נפט גולמי בארה"ב עמדו בממוצע על 16.1 מיליון חביות ליום במהלך השבוע שהסתיים ב-8 בדצמבר 2023, כ- 104 אלף חביות ליום פחות מהממוצע של השבוע הקודם. בתי הזיקוק פעלו ב-90.2% נצילות בשבוע שעבר, ירידה קלה מהשיעור של 90.5% בשבוע שלפני כן. יבוא הנפט הגולמי של ארה"ב עמד בממוצע על 6.5 מיליון חביות ליום בשבוע שעבר, המהווה ירידה של כ-1.0 מיליון חביות ליום מהשבוע הקודם.
בארבעת השבועות האחרונים עמד יבוא הנפט הגולמי על כ-6.6 מיליון חביות בממוצע ליום, 1.6% יותר מהתקופה המקבילה בשנה שעברה. גם ביבוא נטו חלה ירידה. מלאי הנפט הגולמי המסחרי בארה"ב ירד ב-4.3 מיליון חביות ל-440.8 מיליון חביות, מלאי הנמוך בכ-2% מהממוצע של חמש שנים לתקופה זו של השנה. סך מוצרי הנפט שסופקו במהלך ארבעת השבועות האחרונים לשוק עמד על 19.9 מיליון חביות ליום בממוצע, עלייה של 0.6% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. נרשמה עלייה של אספקת בנזין לכ-8.5 מיליון חביות ביום, עלייה של 2.3% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. היקף הדלק הסילוני שסופק עלה ב-1.2% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד".
בנוגע לשוק הגז הטבעי הם מעריכים כי "ייצור הגז הטבעי בארה"ב הגיע לשיא בנובמבר 2023, תוך שהגידול בהפקה נתמך בשיפור ביכולת ההולכה של גז. הייצור באזור האפלאצ'יה, אזור הפקת הגז הטבעי הגדול ביותר בארצות הברית, גדל בממוצע של 1.5 Bcf/d מספטמבר עד לנובמבר, זאת בסיוע הרחבת יכולת הובלת הגז הטבעי מפצלים. המשך הגידול בהפקת הנפט הגולמי והגז הטבעי הנלווה באזור פרמיאן - האזור השני בגודלו לייצור הגז הטבעי בארצות הברית - הביא לעלייה של 1.0 Bcf/d בהפקת הגז הטבעי מספטמבר עד לנובמבר. הייצור באוקלהומה עלה ב-0.6 Bcf/d באותם חודשים. צפוי כי סך ייצור הגז הטבעי בארה"ב ימשיך לעלות ב-2024, בהיקף של 1.2% בהשוואה ל-2023.
מחירי הגז הטבעי ירדו ביותר מ-30% מתחילת נובמבר בכל שוקי הגז המרכזיים, שכן תנאי מזג אוויר נוחים, רמות אחסון גבוהות וזמינות אספקה מכבידים על מחירי הגז. בארה"ב, המחירים של Henry Hub ירדו ב-35% ל-2.39 דולר בלבד - שפל של שישה חודשים. הירידה באה על רקע התחלה מתונה של עונת החימום, יחד עם ייצור ורמות אחסון מעל הממוצע. מחיר הגז בארה"ב צפוי להיות בטווח של 2.3-3.2 דולר בתקופה הקרובה.
באירופה, מחירי ה-TTF ירדו ב-30%, שכן תקופת הקור הקצרה מהרגיל בסוף נובמבר/תחילת דצמבר לא הספיקה בכדי לשנות את הכיוון הכולל של המחירים. עליית האספקה מנורבגיה, יחד עם רמות אחסון גבוהות, ומעל הממוצע של חמש השנים האחרונות, וביקוש נמוך יותר ממשיכים להכביד על מחירי הגז באירופה. מחיר הגז באירופה צפוי להיות בטווח של 35-43 אירו בתקופה הקרובה. באסיה, מחירי הגז עקבו אחר התוואי באירופה וירדו בכ-30% בהשוואה לסוף אוקטובר, זאת על רקע רמות אחסון גבוהות ועליית תפוקת הכוח הגרעיני ביפן.
תחום הגז הטבעי קיבל עידוד בסיכום של ועידת האקלים , 28COP, זאת עם הגדרתו כדלק "מעבר". בהיבט זה, מדינות המפרץ, ובראשן קטאר, יצואנית LNG גדולה, יכולות לנשום לרווחה. הגדרת הגז הטבעי כדלק מעבר נקבעה על סמך שזהו הדלק "היותר נקי" או פחות מזהם, מבין שלושת הדלקים המאובנים FOSSIL FUELS, גז נפט ופחם. הגז מהווה דלק מעבר בדרך לשימוש נרחב יותר באנרגיה מתחדשת וחלופות אחרות עם פליטת פחמן נמוכה או אפסית.
עוד ב-
עם זאת, חשוב להדגיש ששימוש בגז טבעי איננו נקי, זאת עקב פליטת מתאן, גז חממה חזק שנגרם מפליטות בעת התלקחות ותהליכי ההפקה של הגז. המדינות שמתאפיינות בהיקף גבוה של פליטת מזהמים הן במזרח התיכון – עיראק ואיראן – אם כי רוסיה מצויה גם כן ברשימה. מתאן היווה 30% מגורמי ההתחממות הגלובלית מאז העידן התעשייתי, לפי האו"ם, זאת למרות שפחם פולט פי שניים יותר גזי חממה מגז טבעי. הפחתה של גזי חממה מחייבת צמצום של פליטות מתאן מפעילות גז ופחם".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה