כסף וצרכנות

הבנקים בבקשה חריגה: זה מה שהם מבקשים שיקרה ב-1.4

יו"ר ועדת הכלכלה ביטן הודיע שינסה להשיג פשרה באשר להצעה לדחות את יישום החוק המחייב את הבנקים לשלוח ללקוחות מסרון חודשי על העמלות
מערכת ice | 
בנקים (צילום Magma Images)
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, החלה היום (שני) להכין לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה הממשלתית לתקן חוק התכנית הכלכלית לשנים 2023-2024 (חוק ההסדרים), בעניין החובה של הבנקים לשלוח ללקוחות הודעה חודשית על העמלות ששילמו.
הבנקים ביקשו דחייה של שלושה חודשים ביישום החוק, על רקע מחסור בכוח אדם והצורך לטפל במשימות דחופות יותר, אולם במהלך הדיון לא הושגה הסכמה בין חברה הכנסת וההכרעה בעניין נדחתה למועד אחר. היו"ר ביטן הודיע כי יכנס את חברי הכנסת היום בלשכתו, בניסיון להשיג הסכמה.

בפתח הישיבה הזכיר היו"ר ביטן כי במסגרת חוק ההסדרים האחרון אישרה הוועדה צעדי שקיפות של הבנקים לטובת הלקוחות ולעידוד תחרות, בהם החובה לשלוח ללקוחות הודעה חודשית על העמלות ששילמו. ההוראה הייתה אמורה להיכנס לתוקף היום, ב-1 בינואר 2024, אך על רקע המלחמה ביקשה הממשלה דחייה של שלושה חודשים, עד ל-1 באפריל 2024. היו"ר ביטן ציין כי באוצר ובבנק ישראל נענו לבקשת הבנקים, אך הוסיף כי לא יעלה את ההצעה להצבעה ללא הסכמת חברי הכנסת. בנוסף הוא ביקש להבהיר כי בכל מקרה זאת תהייה דחייה אחרונה.
נציג האוצר, מיכאל בן דהן, אמר כי בסיטואציה הנוכחית צריך להיות גמישים, והסביר כי מדובר באירוע יוצא דופן שעובר על המדינה. עמדה ברוח זו העביר גם בנק ישראל לוועדה. עם זאת, ח"כ ינון אזולאי אמר כי הבנקים לא עשו מספיק לטובת הציבור בתקופה האחרונה וציין כי לא ברור אם המחסור בכוח אדם קיים בכל הבנקים.
מנהל קשרי החוץ באיגוד הבנקים, טיבי רבינוביץ, ציין כי 10% מעובדי הבנקים נמצאים במילואים, עוד 10% הם בני זוג של משרתים שלא יכלו לעבוד כי מערכת החינוך הושבתה ובסך הכל כ-20% מכוח האדם במערכת הבנקאית לא יכל לעבוד בתקופת המלחמה. בנוסף, הוא הסביר כי עובדים עברו מתפקידם בשגרה לטובת סיוע לנפגעי המלחמה, המפונים והמילואימניקים, כך שכמעט מ-50% מכוח האדם בפרויקט ליישום החוק לא יכול היה לעבור. הוא הבטיח כי לא תהייה חריגה נוספת ואמר כי הבנקים יהיו ערוכים בעוד שלושה חודשים.
"עזבו תביעות ייצוגיות, הבעיה שלנו היא לקוחות שהחל מיום למחרת קבלת המסרונים יתקשרו למוקדי השירות של הבנקים, ובמקום לטפל בנפגעי המלחמה אנחנו נצטרך לתת מענה למי שקיבל מסרונים. אנחנו לא ערוכים לזה", אמר רבינוביץ. בתגובה הבהיר ביטן כי לא תהייה ארכה נוספת בשום תנאי.
ח"כ אזולאי התעקש וביקש לדעת כמה זמן צריך כל בנק ובנק. ח"כ בועז טופורובסקי ביקש גם הוא נתונים על מספר העובדים שבמילואים מתוך העובדים בפרויקט הספציפי האמור. "תביאו את המספרים ואז נראה, אני לא אתמול בהצעה ללא נתונים. המצב של התחרות בבנקים רחוק שנות אור ממה שהוא היה צריך להיות ב-2024", אמר.
מנגד, ח"כ שלום דנינו אמר כי מדובר ברפורמה חשובה ודחייה של 3 חודשים אינה דרמטית ואפשר לאשר אותה. הוא הוסיף כי אם הבנקים לא נותנים מענה מספק בסוגיה אחרת, זה לא אומר שצריך לפגוע בהם בסוגיה הזו. "נהייה איתם קשוחים איפה שצריך ועדינים איפה שצריך. ההצעה עברה אישור ושיקול דעת של האוצר ובנק ישראל וצריך להתקדם", אמר. ח"כ טופורובסקי טען כי אם הבנקים יצטרכו לוותר על גביית העמלות עד שהמערכת תהייה מוכנה – היא תהייה מוכנה כבר מחר.
ח"כ אליהו ברוכי ביקש נתונים על מספר המשכנתאות שנדחו, בין היתר לתושבי העוטף. מנהלת מחלקת המחקר של איגוד הבנקים, גלי כספרי, השיבה כי נכון לסוף נובמבר נדחו 255 אלף הלוואות משכנתה, אך לא ידעה להגיד כמה מתוכם הם של תושבי העוטף. היו"ר ביטן סיכם והזכיר כי לא יעלה את הנושא להצבעה ללא הסכמה, והודיע שבהמשך היום יעשה ניסיון להביא את הצדדים להסכמה.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה