כסף וצרכנות

מהפכה בבנק ישראל: ההלוואות שלכם בדרך לשינוי קיצוני

בנק ישראל מקדם את רפורמת המשכנתאות של חבר הכנסת יעקב אשר: המיחזור יהפוך לדיגיטלי, הרפורמה צפויה להביא להגדלת התחרות ולהוזלת עלויות המשכנתא
מערכת ice |  7
נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון (צילום פלאש 90, shutterstock)
בנק ישראל מקדם רפורמה מהפכנית שיזם יו"ר ועדת הפנים ח"כ יעקב אשר, שתחסל את הטופסולוגיה הבירוקרטית במיחזורי משכנתא ותהפוך את ההליך לדיגיטלי וקצר בדומה לעיקרון הניוד הקיים בעו"ש, כך שלמעט מעמד החתימה התהליך כולו יהיה מקוון. הרפורמה צפויה להביא להגדלת התחרות ולהוזלת עלויות המשכנתא.
לפי הנוהל המתגבש בבנק ישראל, כל ההתחשבנויות והעברת הרישומים בין הבנקים יבוצעו בהליך פנימי, כשהלקוחות לא יידרשו עוד להתרוצץ בין הבנקים בטופוסולוגיה מיותרת ומסרבלת. על פי נתוני התאחדות יועצי המשכנתאות, רק 20% מהמשכנתאות בישראל ממוחזרות, כש15% מהם בתוך הבנק ורק 5% מועברות לבנק אחר, זאת למרות העובדה שברוב גדול של 70% מהמשכנתאות ישנה כדאיות כלכלית לבצע מיחזור.

בהליך של מיחזור משכנתא, כפי שהשוק מתנהל כיום, הלקוח נדרש לבוא פיזית לבנק מספר פעמים, לשם העברת שעבודים, רישומי משכון, מתן הוראות להיכן להעביר את התשלום בין הבנקים ועוד. מדובר בטופסולוגיה רבה ומסורבלת שגורמת לייקור ההליך ולהשתת עלויות מיותרות על הלקוחות.
על פי הרפורמה של ח"כ אשר, רוב התהליך הנלווה לסילוק ההלוואה הישנה יתבצע במערכות הפנימיות בין הבנקים, כשההתחשבנות וההידברות בין המערכות הבנקאיות תהיה יעילה יותר גם לבנקים וגם ללקוחות, תפחית בירוקרטיה רבה ותגביר תחרות, בעוד הלקוח עצמו יידרש לבוא לפגישה פרונטלית בבנק רק למעמד הפירעון והחתימה עם סילוק המשכנתא הישנה וקבלת ההלוואה החדשה.
יוזם הרפורמה, ח"כ אשר, ציין את דו"ח רשות התחרות משנת 2021 הממליץ על שימוש בממשקים מקוונים, כשדבר זה נכון במיוחד בתחום המשכנתאות. הפישוט של ההליך באמצעות דיגטציה יאפשר ללקוחות לנהל צרכנות נבונה ולערוך השוואות אפקטיביות בין מספר הצעות מחיר ובכך להביא להוזלה משמעותית בעלויות המשכנתא.
תגובות לכתבה(7):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 7.
    מה עם ליצור תקרה של ריבית? עושק. הם מרויחים מיליארדים.. (ל"ת)
    נורית. 02/2023/01
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 6.
    תלמדו מי בני המיעוטים איך בונים בית מתחת לאוהל. (ל"ת)
    לורל 01/2023/31
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 5.
    מה עם רפורמה באופן חישוב הריבית
    עירית 01/2023/31
    הגב לתגובה זו
    2 0
    באמת יחסוך עלויות לצרכן
    סגור
  • 4.
    וואאו
    שמ 01/2023/31
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אחלה צילום של הנגיד המלא זחיחות ונפיחות.זה לא הבנק שנהג לתת לעובדיו 1,000,000 ש"ח כהלוואה עומדת(לא מוחזרת) לנהגי הבנק ולשאר בעלי זכויות יתר בבנק שלי ושלכם - " בנק ישראל ".......?
    סגור
  • 3.
    יש פה בעיה גדולה בשקיפות.לטובת מי המהלך?ומי המרוויח העי
    חלי 01/2023/31
    הגב לתגובה זו
    3 0
    הבנקים/ הטייקונים או את הציבור? תחשבו טוב טוב מי ייהנה מזה, הרי באופן מקוון בעצם נוצר מצב של תיאום בין הבנקים אם המידע חשוף! ולדעתי מישהו יידאג שזה מה שיקרה. אולי זה קצת יוזיל את הריבית אבל המחיר שהציבור ישלם הוא גבוהה מאוד! בעלי השליטה טהכוח מימלא יתחזקו עוד יותר מהמהלך הזה ושוק המשכנתאות רק יהפוך לריכוזי יותר. יש דרכים מוגנות יותר לסייע בתחום המשכנתאות והדיור לציבור האזרחים ?!
    סגור
  • 2.
    אשראי המאמין
    צחי 01/2023/30
    הגב לתגובה זו
    6 2
    בדיוק כמו הכישלון של העברת חשבון עוש בין בנקים בפועל תהליך שכמעט ולא מתבצע. מתחלף מנכל חושב שהוא מגלה יבשת חדשה ומוסיף עוד רגולציית. הגאון הכי גדול החליט שכדי לשפר את התחרות מקבלים אישור זהה בכל הבנקים, רק הבעיה שהאישור בין 19 עמודים לתיק הלוואה בודד.
    סגור
  • 1.
    כבוד ,סוף סוף משהו הגיוני למען הצרכנים
    אייל 01/2023/30
    הגב לתגובה זו
    4 2
    תמשיכו בלשחבה הזאת ותיישמו העיקר
    סגור