נדל"ן ותשתיות
האם הקרקעות בשדה דב באמת עלו יותר ב-2021?
מחירי הקרקעות ב-2021 במתחם היוקרתי אמנם היו גבוהים ב-26% לפחות, אבל יש נתון אחד (מלבד הריבית) שהמבקרים שכחו בדרך. כשמחברים את המספרים, מבינים מדוע מחירי הדיור באזור לא הולכים לרדת ולמה היזמים דורשים רווח של 25%

בשבוע שעבר הצהיר כאן יו"ר התאחדות הקבלנים והבונים ת"א, עמית גוטליב, כי מחירי הקרקעות בשדה דב עלו. רבים הביעו תמיהה: כיצד יכול להיות שגוטליב מעז להצהיר על כך, כשברור לכולם שמחיר הקרקע והפיתוח ירד בשיעור של 26% לפחות? גוטליב הסביר כי מחירי הקרקעות עלו כיוון ש"עם שיעור הריבית הן עולות יותר".
המתמטיקה של גוטליב פשוטה: בסוף, מה שקובע הוא לא הסכום שאתה משלם, אלא ערך הכסף. הלוואה של שקל אחד ב-2021 בריבית אפסית כמעט שווה לשבעים אגורות עם 7% ריבית, חמש שנים קדימה. אבל נתון אחד חסר במשוואה הזו, והוא התוספת של עלויות הבנייה. חברות הבנייה מדווחות כי עלויות הבנייה עלו ב-30%, ששכר הפועלים זינק בצורה חסרת תקדים מאז קום המדינה, בזמן שנתוני הלמ"ס מצביעים על נתונים נמוכים יותר, שהחלו להתאזן בחודש האחרון, אחרי שהם הבינו שהגיעו הזמן לעדכן את שכר הפועלים כלפי מעלה.
כשמסתכלים על מחירי הקרקע והפיתוח, קשה שלא לשאול את החברות מדוע הן לא מתכננות להוריד את מחירי הדירות. הרי אם קרקע שנמכרה ב-2.8 מיליון שקל נמכרת כעת ב-2 מיליון שקל, לכאורה המחיר הסופי אמור להיות נמוך יותר. אבל כשתוסיפו לזה את המע"מ, את הריבית הגבוהה ועלויות הבנייה, המחיר שאותו משלמים היזמים הופך להיות דומה ואפילו גבוה יותר.

הראשון שימסור מפתחות. ברק רוזן (חן גלילי)
תראו מה עשתה דניה סיבוס, שתהיה הקבלן המבצע בפרויקט של גינדי החזקות. להערכת יזמים, הסכום שהיא תקבל מגינדי יהיה גבוה בכ-50% לעומת הסכום שאותו היא הייתה לוקחת ב-2021. לפי ההסכם, דניה תקבל 1.1 מיליארד שקל - כמעט כמו הסכום שגינדי תשלם על הקרקע עצמה (1.23 מיליארד שקל). בהודעה שלה לבורסה הסבירה גינדי כי הסכום שתקבל "צמוד למדד תשומות הבנייה למגורים. בנוסף לתמורה הנזכרת לעיל, החברה עשויה להיות זכאית לתמורה נוספת המחושבת מהרווח היזמי של היזמית בפרויקט, בשיעור ובתנאים שיקבעו בין הצדדים". כלומר, אם לסכם: יכול להיות שבתוספת המדד ורווח הנוסף שתקבל החברה, עלות הבנייה תהיה שווה לעלות הקרקע. מה קרה ב-2021? להערכת יזמים, מחיר הקרקע כיום אמנם זול יותר ב-30%, אבל עלויות הבנייה היום גבוהות ב-50%.
צריך להבין: כשיזם בא לחשב את מחיר הדירה הוא לוקח את מחיר הקרקע, מוסיף לו את עלויות הבנייה, את שיעור הרווח היזמי והמע"מ והרף התחתון שהוא יקבל, זה יהיה מחיר הדירה המינימלי. במקום מסוכן כמו שדה דב, כפי שהבנו עוד בראיון עם אסף אדלר, מנהל העסקים של חברת גינדי החזקות, היזמים דורשים רווח של 25%, ולא 18%.
.jpg)
מה שווה יותר, שקל ב-2021 או שבעים אגורות במכרז היום? (פלאש 90/ יונתן זינדל)
עוד ב-
בקיצור, מחירי הדירות בשדה דב יילכו ויעלו ולנו רק נותר לתהות - האם המדינה לא יכולה לעשות יותר כדי להוריד את מחירי הקרקע והפיתוח? האם היזמים לא יכולים להסתפק ברווח יזמי של 20%? ובעיקר - האם רוכשי הדירות יהיו מסוגלים להצביע ברגליים כשמדובר באחת השכונות הכי יוקרתיות בישראל. לפי קצב המכירות של ישראל קנדה, שאמור למסור מפתחות בעוד ארבע שנים, פחות או יותר כשיתר היזמים רק יעלו על הקרקע, ייתכן מאוד שהתשובה היא שלילית.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(5):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
3.זה כנראה יהיה מהפרוייקטים המבוקשים בעולםאביחי 03/2025/03הגב לתגובה זו0 0לא צחוק בכלל. זה פרוייקט שמקביל לפרוייקטים בדובאי, סינגפור, טיוואן ובעוד מקומות שמושכים אנשי עסקים מכל העולםסגור
-
2.כל עוד יש מי שישלמו, על המדינה לגבות מהם כמה שאפשר. (ל"ת)נועם 03/2025/02הגב לתגובה זו0 0סגור
-
המדינה כבר גבתה גם גבתהאביחי 03/2025/03הגב לתגובה זו0 0אל תדאג למדינהסגור
-
1.פשוט גזל!!! (ל"ת)אברהם תושב איינשטיין 03/2025/02הגב לתגובה זו0 0סגור
-
גזל אז תקנה בירוחםאביחי 03/2025/03הגב לתגובה זו0 0מי הכריח אותך לגור באחד הפרוייקטים היוקרתיים בעולם?סגור