נדל"ן ותשתיות
המדינה מתגאה בעלייה בשיווק קרקעות למגורים - מה לא מספרים לכם?
רמ"י מדווחת על עלייה של 17% בשיווק הקרקעות למגורים ב-2024, במינהל התכנון חצו לראשונה את רף 200 אלף הדירות המתוכננות - אבל בדרך, המדינה שכחה לספר לכם פרט אחד קטן. למה אסור להיות אופטימיים מהנתונים החדשים ומה הדרך הנכונה להורדת מחירי הדירות?

בתחילת החודש פרסמה רמ"י (רשות מקרקעי ישראל) את המספרים הסופיים לשנת 2024. הרשות "נפנפה" בעלייה משמעותית בהיקף הקרקעות ששווקו למגורים. לפי המספרים, מדובר בעלייה של 17% - 65 אלף דירות.
בסטטיסטיקה, תמיד אפשר לכמת את הנתונים. השאלה היא מה רוצים להשיג. הביקורת העיקרית על רמ"י הייתה שהיא לא משווקת מספיק קרקעות לבנייה בשוק המגורים, ולכן היא התמקדה, ובצדק מבחינתה, בנתון הזה - היא הוכיחה שלמרות תקופה שבה הריבית גבוהה והמלחמה עדיין מתנהלת, היא מסוגלת לשווק עוד ועוד דירות למגורים.
אבל מה ראינו במקביל? שקצב התחלות הבנייה נמצא בירידה. לא סתם ירידה, אלא של 10%. כלומר, רמ"י משווקת יותר קרקעות, וזה נהדר, אבל בסוף מישהו צריך לבנות את הדירות. אם הקבלנים מחזיקים בקרקע ולא מוציאים היתרים (רק בתל אביב, יש כ-2,500 דירות כאלה) בגלל עלויות המימון הגבוהות - מה שווה כל החגיגה?

עושה עבודה טובה, אבל לא הכל תלוי בו. מנהל רמ"י, ינקי קוינט (דרור סיתהכל)
אבל בואו נניח לרגע את האופטימיות הזאת בצד, כי יש נתון שברמ"י לא טרחו לציין - והוא את העובדה שבמהלך השנה הרשות הורידה את מחירי המינימום לקרקעות. הסבר קצר: בכל מכרז שמשווק יש מחיר מינימום. כאשר שווי הקרקע נאמד על ידי השמאי ב-50 מיליון שקל, ומחיר המינימום עומד על 40 מיליון שקל, אם האזור לא אטרקטיבי - יכול להיות שאף קבלן לא ייגש למכרז. כשמחיר המינימום יורד ל-25 מיליון שקל, הסיכוי שנראה זוכה במכרז - גבוה יותר (זה תלוי, כמובן, גם בהוצאות הפיתוח, שלעתים הן גבוהות ממחיר הקרקע).
על פי ההערכות, ההכנסות ממכירת מגרשים לבנייה הסתכמו ב-23 מיליארד שקל - ירידה של כ-26% לעומת ההכנסות ב-2023 (31 מיליארד שקל). כלומר, בעוד שבמינהל התכנון גאים בנתונים (לראשונה נחצה רף ה-200 אלף דירות המתוכננות), ברמ"י מספרים ששיווקו בהצלחה יותר יחידות דיור למגורים.
מה עם הקבלנים שלא מוציאים היתרים? מה לגבי העובדה שההכנסות של רמ"י ירדו כתוצאה מאי הצלחה בתחום המשרדים והמסחר (אפשר להבין זאת, הריבית גבוהה והכדאיות הכלכלית נמוכה)? תסמכו על גופי התכנון שיספרו לנו ב-2025 על עלייה משמעותית בחלק מהפרמטרים. בשורה התחתונה - העובדה שהמחירים עולים צריכה להדאיג את ראשי האוצר וזה הנתון הכי חשוב.
תארו לכם מה יקרה כשנתונים יצביעו על עלייה משמעותית בהכנסות ובהתחלות הבנייה, או חלילה, תהיה כאן התפרצות ביקושים.
עוד ב-
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה