נדל"ן ותשתיות

סמוטריץ' בעד הקפאת מס הרכישה על דירות - האם הוא צודק?

הדיון שיתקיים היום בוועדת הכספים בעניין מיסוי מקרקעין, ייערך בצלו של המכתב שהגיש שר האוצר כרקע, וממנו אפשר ללמוד היטב על משנתו כלפי המתחולל בשוק הנדל"ן לאחרונה
איציק יצחקי |  6
בצלאל סמוטריץ' (צילום פלאש 90/ יונתן זינדל, גילי יערי)
שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', אמר לפני פחות מארבעה חודשים כי לדעתו הנגיד, פרופ' אמיר ירון, היה צריך להוריד את הריבית. האמרה הזאת נראית על פניו כחריגה. בסוף, אחת המטרות של שר האוצר היא לגרום לירידת מחירים בשוק הנדל"ן וירידת ריבית אמורה להגדיל את הביקוש לדירות, וזה, אתם כבר יודעים - צפוי לגרום לעליית מחירים.
הדיון שייערך היום (שני) בוועדת הכספים של הכנסת, בעניין מיסוי מקרקעין, ייערך בצלו של המכתב שהגיש סמוטריץ' כרקע, וממנו אפשר ללמוד היטב על משנתו של שר האוצר כלפי מה שמתחולל בשוק הנדל"ן בעת האחרונה: סמוטריץ' בעד הקפאת מס הרכישה, כלומר השארת המס על 8% ולא בעד הורדת המס ל-5% - מה שצפוי להוציא משקיעים רבים מהשוק ולהוריד את הביקוש.
נכון שהתוצאה בשני המקרים היא הפוכה, אבל סמוטריץ' לא פועל רק להורדת מחירי הדירות ולאוצר, בסוף, יש גם מטרות אחרות בהורדת הריבית - כמו (בעקיפין) הורדת הנטל מכתפי הציבור. צריך לזכור שריבית גבוהה היא גם מסוכנת - חלק מנוטלי המשכנתאות עלולים לחצות את רף ה-40% בכל הנוגע ליחס שבין ההלוואה לשכר - וזה מסוכן. פירקנו את דברי ההסבר לחוק למספר חלקים, כדי להבין עד כמה הם מדויקים באשר לסיבות שגרמו למצב הנוכחי.
1. בדברי ההסבר כתב סמוטריץ' כי בשנה וחצי האחרונות חווה ענף הנדל"ן שינוי מגמה משמעותי, כאשר לאחר עליית ריבית בנק ישראל בשנתיים האחרונות, נרשמה התמתנות בביקושים אשר הובילה לירידת מחירים. "בד בבד, למרות הגידול בעלויות המימון עבור יזמי נדל"ן, נשמר קצב התחלות הבנייה בשוק הנדל"ן, אשר מבטיח מלאי דירות מספק בטווח הארוך", כתב שר האוצר.
סמוטריץ' צודק באופן חלקי. אחרי עלייה של כמעט 30% במחירים הדיור בשנתיים, ההתמתנות שנרשמה במחירי הנדל"ן כמעט לא הורגשה ב-2023, ובטח שאי אפשר לדבר על מגמה. לגבי קצב התחלות הבנייה, שלדבריו מבטיח מלאי דירות מספק בטווח ארוך - כבר הוכח כי מלאי הדירות לא מספיק. נתוני האוצר מדווחים על כמעט 70 אלף דירות לא מכורות, אבל רובן כלל אינן מוכנות לאכלוס. כלומר, אם יש ביקוש ל-60 אלף דירות בשנה, לכאורה מלאי של 70 אלף דירות היה אמור להספיק - אבל זה בדיוק הפער. רוב הדירות אינן מוכנות, חלקן רק בשלב היתר או בשלב חפירה ודיפון, ולכן נוצר פער בין רמת הביקוש להיצע והמחירים לא יורדים כפי שבאוצר ציפו.
 
2. סמוטריץ' מציין כי "עם פתיחת מלחמת חרבות ברזל, נכנס ענף הבניה להאטה משמעותית. זאת לאור מספר סיבות, כאשר העיקרית שבהן הינה היעדר עובדים הכשירים לביצוע עבודות באתרי הבנייה, לאור היעדרותם של עשרות אלפי עובדים פלסטינים ממלאי כוח האדם הזמין להעסקה בענף. לצד זאת, עלויות המימון הגבוהות הקיימות בשוק וכן ההאטה בביקושים שהחמירה עם תחילת הלחימה, פוגעים בהמשך הרחבת היצע הדיור בישראל".
סמוטריץ' צודק. החוסר בפועלים השפיע מאוד על השוק, ועלויות הבנייה של היזמים עלו בעשרות אחוזים. איפה הבעיה? מדד תשומות הבנייה עולה מתחילת השנייה באחוזים בודדים, עד כדי כך שאפשר לתהות האם עלויות הבנייה של היזמים עלו. רובם מדווחים ששכר הפועלים עלה ב-50%-40% וחלקם טוען שהוכפל. לכן, חישוב המדד הולך להשתנות.
 
3. עוד הוא כותב כי "בתיקון מס' 98 לחוק מיסוי מקרקעין, הועלו שיעורי מס הרכישה על דירה שניה עד לסוף שנת 2024 במטרה למתן את הביקוש לרכישת דירות בידי משקיעים ולסייע בבלימת עליית מחירי הדירות. במסגרת התיקון הוסמך שר האוצר, באישור ועדת הכספים של הכנסת, להאריך את התקופה שבה יחולו שיעור מס הרכישה כאמור לתקופה נוספת של שנתיים.
 
"ניסיון זה טרם השיג את מטרתו למתן את מחירי הדירות, ולכן, בכדי לתת מענה לאתגרי השעה עימם מתמודד שוק הדיור בעת הנוכחית, ובכדי למתן את הביקוש לרכישת דירות בידי משקיעים ולסייע בבלימת עלייה פוטנציאלית של מחירי הדיור לצד יצירת יציבות מיסויית בשוק, מוצע להחיל את שיעורי מס הרכישה כהוראת שעה לשנתיים נוספות במטרה להפחית את התמריץ לרכישה והחזקה של דירות מגורים. התמריץ לרכישת דירות מגורים, נוצר בין השאר, בשל הוראות שונות בדיני המס, אשר קובעות שהמיסוי החל על רווחים שוטפים מהשקעה בדירות מגורים הוא נמוך באופן יחסי להשקעות אלטרנטיביות. לצד זאת, הצעד המוצע גם צפוי להגדיל את הכנסות המדינה ממסים בתקופה שבה הכנסות אלה נצרכות.

"האטה משמעותית, בשל חוסר בפועלים" (צילום: shutterstock)
עם עובדות קשה להתווכח - הניסיון של המדינה למתן את המחירים באמצעות הכבדה על המשקיעים, לא רק שלא הוכיחה את עצמה, אלא גרמה בעקיפין למחירי השכירויות לזנק, משום שהיצע הדירות להשכרה ירד.
 
4. עוד ציין שר האוצר כי "ניסיון העבר מלמד כי אוכלוסיית המשקיעים בשוק הדיור מושפעת מאוד משינויים באחוז מס הרכישה על דירות שניות ומעלה. זאת, היות ורכישותיהם מהוות על פי רוב נכסים להשקעה. כך לדוגמא, אחוז עסקאות המשקיעים בשוק הדיור בין שנת 2021-2020 עלה מ-13.6% לכ-20% בפרק זמן של שנה, לאחר שהופחת מס הרכישה על משקיעים, והמשיך לעלות משמעותית לאחר שהוכרזה העלאת המס ב-2022, עד לכ-28.6% מהעסקאות בשוק, זאת עד למועד עליית המס בפועל, שלאחריו התמתנו משמעותית שיעור המשקיעים בשוק.
 
"יצוין, כי צעד זה מובא כעת מכיוון שככל ולא תהיה הארכה של שיעורי מס הרכישה כאמור, ישנו חשש ממשי שמשקיעים יבחרו להמתין עם רכישת דירות עד לאחר פקיעת הוראת השעה, דבר שיכול ליצור קיפאון לא רצוי בשוק הדיור.
"בשולי הדברים יצוין, כי על שולחן ועדת הכספים מונחת הצעת חוק שנועדה לעגן את שיעורי מס הרכישה המוזכרים בצו זה כהוראת קבע. ואולם, לאור התנגדויות שעלו בדיון בוועדה לקביעת שיעורי המס הנוכחיים כהוראת קבע, מוצע להאריך את הוראת השעה לשנתיים נוספות בהתאם לסמכות שר האוצר כאמור.

מצד אחד - המדינה לא רוצה שיווצר קיפאון בשוק הדיור, ומצד שני היא מטילה עוד ועוד גזירות על המשקיעים. צריך לזכור שמשקל המשקיעים גדול גם היום, וגם אם הם קרוב לחמישית מכלל הרוכשים, תהיה השפעה על שוק השכירויות. צריך לזכור ששוק הנדל"ן עובד כמו גלגל - אם מחירי השכירויות עולים, האלטרנטיבה היחידה היא רכישת דירה - הרי בסוף, אדם צריך קורת גג. גם בהיעדר משקיעים, או בצמצום משמעותי של מספרם, הוכח כי המחירים המשיכו לעלות מתחילת 2024 - גם אם בקצב נמוך.
 
אם צו השעה יוארך לשנתיים נוספות, חלק מהמשקיעים עלולים לרדת מהגדר וכן לרכוש דירות, מתוך הבנה שהמצב לא הולך להשתנות. ההשפעה על המחירים היא מינורית יחסית, משום שהארכת צו השעה לא אמורה להזרים ביקושים גבוהים ולא להבריח את כלל המשקיעים - יכול להיות שהסטטוס קוו יישמר. זה אומר - עלייה מתונה של מחירי הדירות גם בשנה הבאה, או לכל היותר - קיפאון במחירים.
תגובות לכתבה(6):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    ושוב תודה לשר האוצר הכי כושל בתולדות ישראל
    ... 12/2024/14
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שיעלה את מחירי הדיור
    סגור
  • 5.
    מה זה משנה מה הוא אומר בסוף המחירים יעלו וחבל (ל"ת)
    מוקיון על 12/2024/09
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 4.
    הוא טועה ואני אסביר מה הסיבה/
    נועם 12/2024/09
    הגב לתגובה זו
    1 0
    כל עוד ממדרים את המשקיעים מחירי השכירות כמו שכתב הכתב יעלו וזה לצערי פוגע בשליש מהאוכלוסייה!!!!!
    סגור
  • 3.
    סתם קשקוש ,המדינה רק גורמת לעליית מחירים
    אבי 12/2024/09
    הגב לתגובה זו
    1 0
    צריך להגביל את המחיר שניתן למכור דירה ולחייב קבלנים להציף את השוק אם לא מציפים לא מאשרים בניה מי שימכור ביקר ייכנס לכלא
    סגור
  • 2.
    שאלה לאדון שר האוצר
    אבנר, תל אביב 12/2024/09
    הגב לתגובה זו
    2 1
    אתה חשוב שאתה תגרום למשקיעים לצאת מהשוק הצחקת אותנו נמשיך לקנות לעלות מחירים בשוק ועוד 5 שנים זה יבוטל ומחירי הדירות יהיו פי 1.5 נראה אתכם הבעיה לא תהיה כבר בממשלה ותאשים את השר הבא
    סגור
  • 1.
    סמוטריץ צודק היה חייב להוריד ריבית!!!!
    גזר ננסי 12/2024/09
    הגב לתגובה זו
    3 1
    די כבר הרגו את משקי הבית הרגו
    סגור