דעות
הנתונים המבעיתים לא נחשפו לציבור - תעצרו את זוועות העתיד!
תחת מסווה של ניקוי המפרץ מבתי הזיקוק, התוכנית הממשלתית תנציח את החומרים המסוכנים באזור. מי יסכים לגדל את ילדיו באדמה ספוגת רעל, במקום הכי נפיץ בארץ מבחינה ביטחונית, ועוד על שבר יגור?
ועדת הפנים של הכנסת התכנסה אתמול (שני) לדון שוב, בפעם האלף, במחיר הבריאותי הכבד שמשלמים תושבי מטרופולין חיפה בגלל הזיהום במפרץ.
כבר ב-2014 מינתה ח"כ מירי רגב, אז יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה, את ח"כ דב חנין ותמר זנדברג לחקור את זיהום האויר במפרץ חיפה, והם עמדו במשימה והגישו מסמכים שהפכו להיסטוריים.
מה השתנה מאז?
ממשלות ישראל בעשר השנים האחרונות, כולן, דוחפות לסגור את בתי הזיקוק כדי להפסיק לזקק דלקים ("להוציא את הישן"), ולהתחיל לייבא תזקיקים ולאחסן אותם במפרץ, בהיקפים עצומים ("להכניס את החדש”). במילים אחרות ממשלת ישראל שואפת להחליף את הייצור באחסון, תוך הגדלת הקיבולת של דלקים מזהמים באזור המפרץ.
את הזוועה הזו הם עוטפים ב-120 אלף יחידות דיור חדשות שיציעו לחסרי המזל מגורים על קרקעות מזוהמות, בלי שום תקציב לנקותם, עלות המוערכת במיליארדים רבים.
התכנית המכונה תמ"א 75, מסמלת את 75 שנות החולי של תושבי מטרופולין חיפה מאז קום המדינה, ואת 75 השנים הבאות שחורצות הממשלות הנוכחיות לחולי ועוני נוסף.
מה שלא מספרים לכם הוא שלתמ"א 75 מצטרפת סידרה של תכניות שתחת מסווה של ניקוי המפרץ מבתי הזיקוק, תנציח את החומרים המסוכנים באזור ותהפוך את המפרץ למחסן הכי גדול בארץ:
1. נמל דלקים חדש גדול פי 6.
2. נמל תזקיקים גדול פי 3 (תת"ל 118), אכסון תזקיקים שמסוכנים יותר מנפט גולמי, בהיקף של שני סופרטנקרים בעלי רבע מיליון טון כ”א.
3. תוספת אחסון גפ"ם מיבוא בנפח של 20 אלף טון (שווה ערך ל- 4 אניות גדולות).
כל זה יתחבא בין השורות הקטנות של תמ"א 75 שמסנוורת את הציבור עם עשרות אלפי יחידות דיור נוצצות ופארקים פסטורליים, אבל מסתירה את העובדה שהם יוקמו על קרקע מזוהמת ורעילה ליד מתחמי אחסנה של תזקיקים, גפ"מ וחומרים מסוכנים.
אגב, מסמכי ועדת המנכ״לים שהוקמה ע״י הממשלה להכריע בעתיד התעשייה הפטרוכימית במפרץ חיפה, מציינים שחור על גבי לבן כי לאחר כל השינויים המתוכננים למפרץ חיפה - לא בטוח שהזיהום ירד.
לו היו חושפים בשקיפות את מלוא הנתונים המבעיתים בפני הציבור, סביר שלא הייתה נמכרת בשכונה החדשה אפילו יחידת דיור אחת, שכן, מי יסכים לגדל את ילדיו באדמה ספוגת רעל, במקום הכי נפיץ בארץ מבחינה ביטחונית, ועוד על שבר יגור?
אני מציעה שוועדת הפנים והגנת הסביבה תתכבד ותזמין בפעם הבאה את גורמי הממשלה שמקדמים את התכנית, תשאל אותם מדוע מחליפים ישן-רע בחדש-רע עוד יותר. תבדוק מה מזהם ומסכן את חיינו יותר - זיקוק או אחסון תזקיקים, ותוודא שלמישהו בממשלה יש מושג מה הוא עושה.
במקום לדון (שוב) על זוועות העבר, תעצרו את זוועות העתיד!
עוד ב-
הכותבת: ד"ר עינת קליש רותם, ראש עיריית חיפה
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(5):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
4.מי שקונה שם בית יישלם בחייו ובחיי ילדיו לעתיד (ל"ת)לאגוזמה 02/2023/08הגב לתגובה זו1 0סגור
-
3.בקרוב נבעט את האפס הזאת. טעינו כשבחרנו אותה (ל"ת)כישלון 02/2023/05הגב לתגובה זו2 4סגור
-
למה לסלק אותה? היא כותבת את האמת לטובת תושבי חיפה!! (ל"ת)נפטא 02/2023/08הגב לתגובה זו1 0סגור
-
2.פוליטיקה מיידית טווח ארוךהראל 02/2023/03הגב לתגובה זו2 0הפוליטיקה המיידית מנצחת את ראיית הטווח הארוך.ולכן יש זיהומים ומשברי אקלים. התיינוקות שישלמו את המחיר לא מצביעים.סגור
-
1.עצוב (ל"ת)עצב 01/2023/31הגב לתגובה זו4 0סגור