בארץ
נעצרתם בהפגנה? כך תצאו מזה בשלום בלי להסתבך
זכות ההפגנה היא זכות יסוד בדמוקרטיה, אך כפי שראינו השבוע לעיתים נתקלים המוחים באלימות משטרתית. עו"ד אמיר ברכה מסביר כיצד עליכם לפעול במידה ונעצרתם
מזה כחודשיים מפגינים המתנגדים למהפכה המשטרית בכל רחבי הארץ במחאה על התקדמות החקיקה להגבלת כוחה הרשות השופטת. זוהי כמובן זכות יסוד במדינה דמוקרטית להפגין ולמחות, אך לא פעם פוגשים המפגינים את כוחם של השוטרים המבקשים להחזיר את הסדר לרחובות. נתקלנו בכך השבוע, בהפגנה בתל אביב, במהלכה נזרקו רימוני הלם ועלו טענות על שימוש לא הכרחי בכוח מצד השוטרים. במקביל נעצרו עשרות מפגינים בטענה שהפרו את הסדר.
אז מה קורה במידה ונעצרתם במהלך הפגנה? עו"ד אמיר ברכה, סנגור פלילי מסביר. לרוב, מדובר במי שאינו מכיר מקרוב את תחנת המשטרה, את חדר החקירות ואת החוקרים, באנשים נורמטיביים שבסך הכל יצאו לזעוק את זעקתם. במצבים אלו חשוב להיערך מראש ולדעת במדויק את הוראות החוק ואת הכללים על מנת שהסיטואציה לא תסלים ולא תמצאו את עצמכם עומדים לדין פלילי ומתמודדים עם כתבי אישום.
דעו כי במידה ושוטר עוצר אתכם, הוא חייב, על פי חוק, לזהות עצמו ולהודיע לכם מהי סיבת המעצר. מרגע זה, ועליכם להקפיד על כך, אתם מצויים תחת חקירה וכמו שכל ילד יודע לשנן "כל מה שתאמר בשטח או בניידת עשוי לשמש כנגדך".
חובת ההזדהות תקפה גם לגבי עיכוב (שאינו מעצר). עומדת לכם הזכות לשאול את השוטר מדוע הוא מעכב אתכם. השוטרים רשאים לעכב נחקרים רק עד 3 שעות, אלא אם מדובר בקצין בדרגת סא"ל או קצין משטרה, שיכולים להאריך את משך הזמן ב-3 שעות נוספות.
מרגע המעצר, על השוטרים להביא את העצורים לקצין הממונה בתחנת המשטרה באופן מיידי. הקצין הממונה מחויב להודיע לעצורים על זכותם בהתייעצות עם עורך דין וכן כי בזכותם למסור הודעה על המעצר לאדם הקרוב להם. נצלו את הזכות הזו ועל תוותרו עליה. יש חשיבות עצומה בייעוץ של עורך דין, בפרט אצל מפגינים שאינם בקיאים בחדרי המעצר. אל תעשו את הטעות ותימנעו מכך. אם עדכנתם את הקצין כי אתם מעוניינים בהתייעצות עם עורך דין, עליו להפסיק את החקירה ולהמין להגעת בא כוחם.
על פי חוק, במידה ונעצרתם על המשטרה להביא אתכם לדיון בפני שופט בתוך 24 שעות ביחד עם בקשת מעצר. השוטרים יכולים לבקש להאריך מעצר עד 15 ימים ועד 30 ימים סך הכל עד להגשת כתב אישום. דיוני המעצר הללו, בפני השופט, ממחישים גם הם את הצורך וההכרח בליווי צמוד של סנגור פלילי הבקיא בדיוני "מעצרי ימים".
בדיוני מעצר ימים המשטרה אינה חושפת את כלל הראיות שבתיק, ולרוב מגישה חומרים חסויים בפני השוטר, כך שהעצור נמצא בחוסר ודאות. עו"ד מיומן ומנוסה ידע לפענח את הראיות, אם יש או אין נגדכם, גם כשהמשטרה לא חושפת בפניו את כל הקלים.
גם לאחר שהשתחררתם ממעצר ההליך הפלילי לא הסתיים. גורמי החקירה ימשיכו לנהל אותה גם לאחר השחרור ובהמשך, במידת הצורך, יעבירו את התיק לפרקליטות שתכריע אם יש מקום להגיש כתב אישום. גם בשלב זה הליווי של עורך דין מיומן הוא קריטי. עו"ד מנוסה ידע לפעול משפטית מול הגורמים השונים בניסיון לסגור את התיק. במידה והמפגין נפגע מכוח משטרתי, מאלימות של אחד השוטרים במהלך ההפגנה, ידע הסנגור גם לפנות למח"ש ולנציב תלונות הציבור על השוטרים כדי שיבדקו את המקרה.
עו"ד אמיר ברכה, סנגור פלילי. קרדיט: אמיר מושיאב
עוד ב-
עם תום ביצוע פעולות החקירה, קצין בדרגת רפ"ק ומעלה מוסמך לסגור את התיק בהיעדר עניין לציבור. אם לא עשה כן – התיק יועבר לפרקליטות שתכריע אם יש מקום להגיש כתב אישום.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה