דיגיטל וטק

בכירי הקריפטו: כך טראמפ ישפיע על השוק, ומה ישראל צריכה לעשות?

בעוד שהביטקוין מטפס בעקבות ניצחון טראמפ והבטחותיו לתמוך בקריפטו, דו"ח מבקר המדינה מותח ביקורת על הפיגור הרגולטורי של ישראל בתחום. שאלנו את מומחי הקריפטו האם טראמפ יניע מהפכה עולמית, ומה בנוגע לישראל שנשארת מאחור?
רפאל בן זקרי |  1
גיא סרוסי, שאולי רג'ואן, ניר הירשמן, נעה משיח, חיים ונציה, ‏‏בן סמוחה, אלי בז'רנו (צילום מקסים דינשטיין, יעל צור, איתמר אריאלי, shutterstock, Bit2C)
עם היוודע תוצאות הבחירות בארצות הברית, הביטקוין זינק לשיא כל הזמנים וחזר למקום התשיעי ברשימת הנכסים בעלי שווי השוק הגבוה בעולם. במקביל, פורסם דו"ח מבקר המדינה בישראל, שמותח ביקורת על הפיגור של המדינה בתחום הקריפטו. שאלנו את מומחי הקריפטו מה לדעתם תהיה ההשפעה האפשרית של בחירת טראמפ על הרגולציה בתחום הקריפטו בארה"ב ואיך עשוי הענף להתפתח בתקופת כהונתו. בנוסף, לאור הממצאים בדו"ח המבקר, שאלנו היכן עומדת ישראל כיום בשוק הקריפטו העולמי ומהם התחומים המרכזיים בהם נדרש שיפור.
חיים ונציה, מנכ"ל ומייסד Proxibit:
"בחירתו של דונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב עשויה להביא לשינויים דרמטיים ברגולציה על הקריפטו. במהלך קמפיין הבחירות הציג טראמפ גישה חיובית למטבעות דיגיטליים, ואף שאף להפוך את ארה"ב ל'בירת הקריפטו העולמית' תוך הקלות רגולטוריות ויצירת רזרבות קריפטו ממשלתיות. צעדים כאלה עשויים למשוך השקעות מוסדיות, להגביר את החדשנות ולהניע את ארה"ב להוביל את תעשיית הקריפטו בעולם.
מנגד, דו"ח מבקר המדינה בישראל מדגיש את הצורך ברגולציה מעודכנת בתחום הקריפטו, לאור הפערים המשמעותיים במיסוי ובתהליכי הדיווח. למרות שישראל הייתה בין המדינות הראשונות לפרסם כללי מיסוי לקריפטו ב-2017, מאז בוצעו מעט התאמות רגולטוריות, מה שהופך את תהליך הדיווח למסורבל ומקשה על המשקיעים. בעיות נוספות, כמו חוסר בהירות לגבי חישוב המס והעברות כספים דרך בנקים, מוסיפות נטל על המשקיעים ופוגעות בשיעורי הדיווח, עם פוטנציאל לא ממומש של עד 3 מיליארד שקל בהכנסות ממיסוי.
נוהל התשלום החדש דרך בנק ישראל אמנם מאפשר תשלום מס על ידי יחידים, אך המגבלות בו והביורוקרטיה ממשיכים להקשות על המשקיעים. ללא שיפורים אלו, ישראל עלולה להפסיד הכנסות משמעותיות ולהישאר מאחור בתחום הקריפטו."
עו"ד גיא סרוסי, יו"ר (משותף) ועדת מטבעות קריפטוגרפיים ונכסים דיגיטליים בלשכת עורכי הדין:
"בהתאם לתוצאות הבחירות בארה"ב, שהביאו את הביטקוין לשיא חדש ולמקום התשיעי ברשימת הנכסים בעלי שווי השוק הגבוה בעולם, יש מקום לבחון את ההשפעה של המהלכים הפוליטיים על תחום הקריפטו.
הנשיא טראמפ, שנבחר מחדש, עשוי בהחלט לשנות את הכיוון הרגולטורי של ארה"ב בתחום הקריפטו. קיים צפי כי הוא יפעל להקל על הרגולציה כדי להפוך את המדינה לאבן שואבת לחדשנות ויזמות. טראמפ אף הציע במהלך הקמפיין להקים רזרבות ביטקוין כחלק מאסטרטגיה כלכלית לאומית – צעד אמיץ ולא שגרתי. כמובן, המדיניות בפועל תלויה גם בשיתוף הפעולה עם הקונגרס והרשויות הרגולטוריות, אך הכוונה ברורה.
במקביל, בישראל פורסם דו"ח מבקר המדינה, שמצביע על הפערים של המדינה בהסדרת תחום הקריפטו. הדו"ח מצביע על כך שבעוד מדינות כמו ארה"ב, בריטניה והאיחוד האירופי מקדמות רגולציה ברורה, ישראל נותרה מאחור, עם תחום מיסוי לא מגובש ותשתיות משפטיות לא בהירות. המבקר מציע גיבוש כללי מיסוי מותאמים ותמיכה יזומה לפעילות בתחום, כך שישראל תוכל לנצל את יתרונה הטכנולוגי.
במבט קדימה, ישנם מספר כיוונים שבהם ישראל חייבת לשפר את מעמדה בתחום הקריפטו:
1. אסדרת רגולציה ברורה – מסגרת רגולטורית שתהיה יציבה ותספק ודאות משפטית לכל השחקנים בתחום.
2. מדיניות מיסוי שקופה ומותאמת – כזו שתעודד השקעות ותתמרץ פעילות כלכלית.
3. הכשרה ומודעות – הגברת מודעות ציבורית והכשרת אנשי מקצוע מתאימים שיידעו למנף את ההזדמנויות בתחום.
4. שיתוף פעולה בינלאומי – להיות חלק מהיוזמות העולמיות המתקדמות ביותר בתחום הקריפטו.
צעדים אלה יבטיחו לישראל את מקומה כמעצמת טכנולוגיה בעולם הקריפטו ויממשו את ההזדמנויות הכלכליות הקיימות בשוק.
כיו"ר ועדת מטבעות קריפטוגרפיים בלשכת עורכי הדין, אני מאמין כי לישראל יש את היכולת לממש את הפוטנציאל של תחום הקריפטו ולהפוך למובילה עולמית. תפקידנו כגוף מקצועי הוא לדחוף לקידום רגולציה חכמה שתתמוך בצמיחת התחום ותספק ודאות משפטית וכלכלית למשקיעים, לחברות ולעסקים. עם רגולציה מתאימה, מדיניות מיסוי הוגנת והכשרה נכונה של עורכי דין בתחום, נוכל לאפשר לשוק הקריפטו לצמוח כאן, תוך הגנה על הציבור והאינטרסים הלאומיים. נמשיך לפעול במרץ כדי להנגיש את הידע ולחבר את ישראל למובילות בתחום הקריפטו העולמי."
אלי בז'רנו, מנ"ל ומייסד בורסת הקריפטו Bit2C:
"הרגולציה על שוק הקריפטו בארה״ב היא אחת המתקדמות בעולם, השילוב עם כלכלת ארה״ב החזקה מאפשר לארה״ב נקודת פתיחה טובה. טראמפ מציג גישה מגובשת: בנק דיגיטלי מרכזי לא, אבל כן להפוך את ארה״ב לבירת הביטקוין בעולם, וכן להנפקת מטבעות, וזה רק חלק מהנשיא החדש-ישן בחדר הסגלגל. גם אם רק חלק מהחזון של הנשיא הנכנס תתממש במהלך הכהונה הקרובה, אנו צפויים להתקדמות משמעותית מאוד בשוק הקריפטו בארה״ב ובעולם כולו. טראמפ לא נוחת עם הרעיונות שלו אל תוך חלל ריק, תעשיית הקריפטו בארה״ב חזקה ומתקדמת והמדינה פועלת במרץ לגבש רגולציה מאפשרת, מהמובילות בעולם. לנו בישראל נותר רק להתקנא בשווקים הגלובליים שבהם כלכלת המטבעות הדיגיטליים נתפסת כמנוע צמיחה ומשולבות בהתאם במערכת הפיננסית. מהפכה המטבעות הדיגיטליים משנה את פני הכלכלה העולמית ובעוד ארצות הברית מובילה את המרוץ, ישראל שהצטיינה בתחילת הדרך בחדשנות בעולם הקריפטו, נמצאת כיום כמה צעדים מאחור.
השוק המקומי נותר עם מרחב פעולה מצומצם מאוד בכל הנוגע ליזמות פיננסית בעולם המטבעות הדיגיטליים והכלכלה המבוזרת. שוק הקריפטו בישראל יכול וצריך להיות מנוע לחדשנות וצמיחה, לא רק כמקור למיסוי. ישראל צריכה לפתח מסגרת רגולטורית מתקדמת יותר כדי לאפשר חדשנות תוך שמירה על יציבות פיננסית, תוך צמצום של הפערים הקיימים. או במילים אחרות, לאפשר למה שטוב בארה״ב ומה שטוב באירופה להיות טוב גם לישראל."
נעה משיח, מנכ"לית איגוד הביטקוין הישראלי:
"טראמפ הצהיר במהלך הקמפיין שהוא הולך לתמוך ביוזמות התלויות בקריפטו, ליצור חקיקה מאפשרת וגם התנגד לשימוש ב-CBDC, מה שגרם להרבה אופטימיות בקרב קהילת הביטקוין כשנבחר ולעליות מחירים.
ובינתיים, בישראל, מבקר המדינה מגלה את מה שידענו כל הזמן: המדינה לא ערוכה ולא מעוניינת להתעסק בתחום החשוב והחדשני הזה. אפילו אחד הדברים המוסדרים ביותר שיש אצלנו, תשלום מיסים על רווחי קריפטו - לא מתקרב לממש את הפוטנציאל שלו. וכל זה למה? לפי המבקר אין מספיק ידע בקרב הפקידים ברשויות המס על מנת לגבות ולטפל בשומות באופן יעיל. אנחנו נמצאים שבע שנים אחרי שיצאה טיוטת חוזר מס הכנסה בנושא ועדיין אין הטמעה.
מדינת ישראל מכשילה את עצמה ומאבדת פה פוטנציאל אדיר גם לגביית כספים ממי שהשקיע בקריפטו וגם מבריחה מפה חברות ויזמים בתחום בשל חוסר היכולת שלה להתקדם וללמוד את התחום, שארה"ב מזמן השכילה להבין ולפתח. נקווה שהיוזמות בארה"ב, יהוו דוגמא ומנוף גם בישראל להתקדם ושלא נאבד את הפוטנציאל של השוק החשוב הזה."
שאולי רג'ואן, שותף מנהל קרן הון סיכון Masterkey:
"ישראל נמצאת מאחורה, וכעת שהתגלו תוצאות הבחירות הפער רק גדל ולדעתי ייקח שנים להדביק אותו. אני בספק רב אם לא נראה תנועה גדולה של יזמים לארה״ב. טראמפ, הנשיא הנכנס, הציג כבר בחודש יולי תוכנית שלמה ומלאה לכל תעשיית הקריפטו והביטקוין. החל ממינוי שרה לתחום ועד לנקודות ספציפיות:
1. הביטקוין - הנשיא מתכוון לגבות את הרזרבות של הדולר בכ5% מעל הביטקוין שבמחזור 
מדובר על כמיליון מטבעות. בנוסף, מתכוון להסיר חסמים בנקאים  ולעודד כריית ביטקוין ואבטחת הרשת בשטח ארה״ב וע״י גופים אמריקאים.
2. קריפטו - טרמאפ מתכוון למנות שרה ייעודית לתחום לצורך הגדלת כושר ייצור החשמל ואספקה בלתי מוגבלת לכל תחומי הטכנולוגי עתירי חשמל. בנוסף, הוא רוצה לעודד יזמים להגר לארה״ב לצורך פיתוח, גידול והפצה של טכנולוגיות קריפטוגרפיות מתקדמות ע״י הסרת חסמים. בפעולותיו הוא מקווה למשוך חברות לפעול תחת החוק האמריקאי ולהעדיפו על מדינות אחרות כגון סין, רוסיה, צפון קוריאה ורעות אחרות.
לא סתם התחום הציג תמיכה חד משמעית לזכייתו של טראמפ ונבצע כולו בירוק. 
ואיפה ישראל? כל כך מאחור שאני סקפטי להמשכה של התעשייה המקומית על אף שיש פה יזמים מעולים, חוקרים ממעלה הראשונה וחסמים יותר קשים מכל מדינה אחרת במערב."
ניר הירשמן, מנכ"ל פורום חברות הקריפטו, בלוקצ'יין וה-ווב 3:
"בשנים האחרונות עסקה הרגולציה האמריקאית בתביעות והתראות לשוק הקריפטו האמריקאי. כך למשל, רק בשנתיים האחרונות הוגשו תביעות כנגד קוינבייס, קראקן והארנק הפופולרי מטאמאסק. ההידוק הרגולטורי בארה"ב היה כל כך חזק עד כי קונצנזיס, חברת הפיתוח של איתריום, נאלצה לפטר 15% מעובדיה, כדי להתמודד עם התביעות והאזהרות. רק בשבוע האחרון נשלחו התרעות אפילו לקאמברלנד, אחד מסוחרי ה- OTC הגדולים והמוסדרים בארה"ב. אותו הידוק רגולטורי הובל על ידי הממשל הדמוקרטי- והסנטורית אליזבת וורן, שנתנה גיבוי פוליטי משמעותי לראש ה- SEC גארי גנסלר בפעולותיו. אבל המהפך בארה"ב הוא הרבה יותר מהחלפת משמרות. טראמפ התחייב בועידת הביטקוין בנאשוויל, טנסי כי הוא יפסיק את ה "קראק דאון"- הרדיפה הפוליטית של ענף הקריפטו. הוא מדבר על הזכות להחזיק מטבעות דיגיטליים, לכרות אותם, ועל ביטול ה- CBDC מטבע דיגיטלי מונפק מדינה , אותו רואים רבים כמכשיר מעקב ותו לא.
יתרה מכך, בתי הנבחרים השתנו גם הם. באוהיו הובס הסנטור הדמוקרטי שרוד בראון, ראש הועדה לפיקוח על הבנקים, שהראה עמדות אנטי קריפטו לאורך השנים. במונטנה אףהיא ניצ המועמד הרפובליקני תומך הקריפטו. בסך הכלח, על פי אתר stand with crypto, נבחרו 261 חברי קונגרס המסומנים פרו קריפטו, ו- 17 חברי סנאט, בראשן הסנטורית לומיס שאף הציעה להפוך את ביטקוין לחלק מהרזרבה הלאומית האמריקאית. בפועל, אנחנו רואים שינוי מהותי בארה"ב ואפשר לומר שארה"ב הצביעה קריפטו.
בישראל בינתיים, המבקר ממשיך את הקו של ועדת הכספים של הכנסת ונוזף קשות ברשות המסים וברגולטור בכלל על אזלת היד באסדרה וטיפול נאות בשוק הקריפטו. הדו"ח שהוא מפרסם מצביע על אינספור מחדלים שלפני הכל, משאירים את ישראל מאחור בתחרות הגלובלית שהשבוע נפתחה מחדש, ורצוי, שישראל תוכל לפתחות להתחרות בה, אם לא לנצח."
בן סמוחה, מייסד CryptoJungle וקהילת "מדברים קריפטו":
"בעיניי בחירתו של טראמפ הולכת להירשם בדיעבד כצומת היסטורי לתעשיית הבלוקצ'יין והקריפטו. ידוע לי באופן אישי על עשרות שעות פגישות בין טראמפ ויועציו לבין מומחי ביטקוין וקריפטו שמתווים אסטרטגיות מתקדמות ומזהים טכנולוגיות פורצות בשלבים מוקדמים, על עיצוב המדיניות שלו.
את רובה הוא כבר חשף במעמד כנס הביטקוין הגדול בעולם ביולי השנה: אימוץ ביטקוין כרזרבה לאומית, הקלה משמעותית על העבודה עם המערכת הבנקאית, חיבוק תעשיית כריית הביטקוין, ובכללי - הפיכתה של ארה"ב ל"מעצמת על של ביטקוין ואימפריה של קריפטו" לדבריו.
בין צעדיו הראשונים יהיו פיטוריו של יו"ר הרשות לני"ע גרי גנסלר, ואני מצפה לראות הגברת המאמצים לאימוץ סטייבלקוינס במסגרות חוקיות כולל לטובת תשלומי מסים, כמו גם הקלות רגולטוריות לבנקים שירצו להחזיק קריפטו.
ישראל בעיניי נמצאת בפיגור ממשי. הרגולציה בישראל נחשבת בין החונקות בעולם, ובין האיטיות להגיב בעולם. כתוצאה, חברים שלי - יזמים ומשקיעים גדולים בתעשייה - עוזבים את המדינה, עם היצירתיות, ההון וכספי המסים שלהם.
עם זאת, דוח המבקר האשים ברוב את רשות המסים כאשר היא איננה היחידה שצריכה להשתפר, בלשון המעטה. מבחינת חוקי ני"ע אין וודאות, מבחינת הפיקוח על הבנקים ומדיניות הבנקים להתנהלות עם קריפטו אין וודאות. בכנות יש מעט מאד מקרים שבהם היא קיימת.
מדינת ישראל חייבת להבין את גודל השעה וההזדמנות לחבק ולאמץ את התעשייה הגלובלית הצומחת. אם אנחנו רוצים לשמור על מעמדנו כסטארטאפ והייטק ניישן, עכשיו זה הזמן לפעול בנידון - לא מחר ולא מחרתיים."
תגובות לכתבה(1):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    טקטונה מנית הקריפטו ישראלית
    חיים 11/2024/09
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לדעתי תעלה מאוד
    סגור