קריירה ולימודים

מענקי שכר מ-7,000 ועד 49,000 שקל: ביטוח לאומי במהלך חשוב

הביטוח הלאומי יעביר מענקי חלף שכר חודשיים לחטופים החל מה-7 באוקטובר; לכל הפחות 7,000 שקל ועד 49,000 שקל בחודש. הוועדה קבעה: מענקים גם לחטופים מעל גיל הפרישה ודורשת מצה"ל- תגמול זהה גם לחיילים חטופים
מערכת ice |  1
מענקים מביטוח לאומי (צילום shutterstock, unsplash)
ועדת העבודה והרווחה בראשות ח"כ ישראל אייכלר אישרה את פרטי ההסכם בין משרד האוצר לביטוח הלאומי המגדיר תגמול חודשי חלף שכר לחטופים. על פי ההסכם חטופים יהיו זכאים לתגמול חודשי שיהווה תחליף לשכרם. חטופים שלא עבדו יהיו זכאים לתגמול המינימלי. לדרישת הוועדה תוקן הנוסח כך שיכלול גם חטופים שעברו את גיל הפרישה, גם אם לא עבדו טרם החטיפה. 
המענקים יועברו ישירות לחשבון של החטוף עצמו ויחושבו על פי ממוצע הכנסותיו המדווחות של החטוף לביטוח הלאומי בשלושת החודשים שקדמו למועד החטיפה. עוד נקבע בהסכם כי התגמול, שיתבסס על מודל התט"ר (תגמול טיפול רפואי), לא יפחת מכ-7,000 שקל ליחיד וכ-9,000 שקל להורה לילדים והתגמול המקסימלי יעמוד על כ- 49,000 שקל בחודש. 

יעל גורן חזקיה ממנהלת החטופים הנעדרים השבים ומשפחותיהם במשרד רוה"מ, הסבירה: "בתחילת הדרך נתנו מענקים אחידים למשפחות וככל שמתארך זמן החטיפה באופן שלא ציפינו לו, הייתה מטרה לתת את חלף השכר בהלימה למה שהרוויח החטוף ערב החטיפה, מתוך הבנה שההתחייבויות שלו היו בהתאם. חוק דחיית מועדים פג תוקף בסוף פברואר ולא הוארך, כך שתשלומים התחילו לרדת. מי ששב עד כה מקבל תט"ר רטרואקטיבית מה-7.10". 
עו"ד רוני נויבר, ראש תחום חקיקה ומדיניות, האפוטרופוס הכללי: "לא מדובר בצורך תאורטי. החשבונות של החטופים ממשיכים להתנהל והתחייבויות ממשיכות לרדת. היו אנשים שחזרו וגילו שהם באובדראפט משמעותי וצריך לטפל בזה". 
ההסכם אינו כולל חיילים חטופים, שממשיכים לקבל מצה"ל את התגמול שלו היו זכאים במסגרת השירות. על פי נציג צה"ל שנכח בדיון שכרם של חיילים סדירים עומד על 2,000-3,000 שקל בחודש. במהלך הדיון דרשה הוועדה מצה"ל להשוות את סכום התגמול לחיילים החטופים לתגמול המינימלי של החטופים שאינם חיילים, העומד כאמור על כ-7,000 שקל. 
יו"ר הוועדה ח"כ ישראל אייכלר אמר: "חייל מקבל כמה פרוטות לחודש ונוצר פה פער בלתי סביר. צריך לתת על זה את הדעת, החיילים חייבים לקבל לפחות את המינימום שקבעה המדינה". ח"כ גלעד קריב: "אני מבין שהרציונאל הוא חלף שכר אבל לא הגיוני שתווצרנה פה 2 קבוצות של חטופים. זו לא קבוצה גדולה ולא מדובר בנזק גדול לתקציב הביטחון".  נציגי צה"ל התחייבו להביא את הנושא בפני הגורמים הרלוונטיים והבהירו שבכל מקרה התשלום לחיילים החטופים יתבצע דרך צה"ל ולא דרך ההסכם והביטוח הלאומי. לדבריהם "צה"ל נותן את המעטפת המלאה לחטופים ולבני משפחותיהם". 
יו"ר הוועדה וחברי הכנסת הבהירו כי הוועדה תעמוד על החלטתה כי החיילים את התגמול המינימלי וכי במידה והדבר לא יוסדר, יקדמו חברי הכנסת חקיקה פרטית בנושא. מירב לשם גונן, אמה של רומי ונציגת מטה משפחות החטופים אמרה בהתייחס להסכם: "אנחנו פועלים על פי התפיסה שהחטופים חוזרים בוודאות ואנחנו נלחמים על הזכויות שלהם להתקיים אח"כ". עוד ביקשה לשם גונן מחברי הכנסת להמשיך ולפעול למען החטופים וקראה לאזרחי ישראל לזכור את החטופים ואת החיילים גם במהלך חג הפורים: "אנחנו לא רוצים לבטל את החגיגות, בוודאי לא לילדים, אבל לא נכון לחגוג כמו בכל שנה כי יש אנשים שנלחמים ואנשים שנמצאים בתופת, כמו הבת שלי. השאיפה שלנו היא לחזור כמה שיותר מהר לחיים רגילים ואנחנו צריכים את עזרת כל העם ואת ההתגייסות שלו".
שמעון אור, דודו של אבינתן אור החטוף בעזה: "הדבר הכי מרגש כאן זה שמתייחסים לחטופים כאנשים חיים שצריכים לקיים את סדר היום הרגיל שלהם. מי שלוקח אחריות על האנשים הוא למעשה זה שיקבל את האחריות ואת הכוח לקבל אותם בחזרה. לדאוג להם למשכורת, לאפשר להם לשלם את התשלומים שלהם, ככה אנחנו צריכים להתייחס לחטופים בעזה". ההסכם נותן מענה לנושא עד שיעוגן בחקיקה ראשית ויעמוד בתוקף עד חודש אוגוסט.
תגובות לכתבה(1):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    לא מבינה
    סם בר 03/2024/13
    הגב לתגובה זו
    0 0
    משהוא רוצה להסביר לי מה אדם שיושב חטוף בתוך המנהרות של עזה יעשה עם תגמולי כסף בחשבונו בזמן הזה? לא יותר נכון להעביר כרגע כבף למשפחות להורים ליחדים לנשים לאחים שכרגע לא עובדים ומתפרנסים בגלל שבן משפחתם חטוף את הפיצוי לחטופים אפשר להסדיר כשישובו ורק ה' יודע איך ידובו ולמה יזדקרו בשובם ממשלת חלם זה מה שיש לנו
    סגור