פרויקטים

יום האישה הבין-לאומי 2023: מובילות את עולם העבודה בסקטור הביטוח והמגזר פיננסי

ראשות ועדים בסקטור הביטוח והמגזר הפיננסי – על הובלת עובדות ועובדים, על יצירת הסכמים קיבוציים ועל האתגרים הקיימים והעתידיים בעולם העבודה

בשיתוף ההסתדרות | 





 
עבור לימור רופא, דאגה לתנאי העובדים וליצירת מקום עבודה מכיל ומתגמל, היא הרבה מעבר לסיסמאות. בחברת מנורה מבטחים פנסיה וגמל, היא נמצאת למעלה מעשור וחצי – כשלצד תפקידה כמנהלת צוות ועדות רפואיות, היא עומדת בראש ועד העובדים הארצי של החברה.

ספרי על ההישג המקצועי שאת הכי גאה בו.
"המהפך שעשינו בהרחבת תחולת ההסכם הקיבוצי, וההצלחה בהפיכת ועד העובדים לגורם מרכזי בחברה. כך לדוגמה, בהסכם האחרון הוספנו למעלה מ-500 עובדים להסכם הקיבוצי, הכפלנו את כוחנו ועשינו שינוי דרמטי בתנאי העבודה והשכר. בין היתר, קיצרנו את יום העבודה – וזה הישג חשוב מאוד. המשמעות: העלאת שכר אוטומטית, הרחבת זמן הפנאי של העובדים והעובדות, והתמודדות קלה יותר עם העומס בכבישים".

מהי לדעתך התכונה הנדרשת ביותר עבור מי שרוצה להנהיג עובדים ועובדות?
"היכולת להקשיב – ולא רק לשמוע, היכולת לנהל שיח – ולא רק לדבר. אני מאמינה שאלו תכונות מרכזיות שצריכות להיות אצל כל מי שרוצה להנהיג עובדות ועובדים. מאחר שהיום-יום שלנו עמוס בפרטי מידע שזורמים מכל הצדדים: עובדים, ועד, הסתדרות הנהלה – חשוב לדעת להפריד את העיקר מהטפל, ולהבין מה צריך ואיך נכון לטפל. נדרשת גם סבלנות גדולה, כמו גם יכולת לדלג בין הבית והמשפחה לעובדים ולמקום עבודה, בלי להרגיש שמישהו חלילה נפגע".

היעד הבא שאת מסמנת לעצמך?
"חיבור עמוק יותר של החברה לצורכי העובדים ובניית מנגנונים בהסכם הקיבוצי הבא, שיאפשרו גמישות לכל הצדדים וייתנו תגמול משמעותי יותר לעובדים – תגמול שמתכתב עם הצלחות החברה והרווחים שלה. לדעתי, השנים האחרונות בשוק העבודה היו כל כך אינטנסיביות, שבהחלט מתבקש לחשוב מחדש על חיבור טוב ונכון יותר בין צורכי העובדים לבין הישגי החברה.

במישור האישי, השאיפה שלי היא להמשיך ולכהן כיו"ר ועד העובדים. על אף הקשיים שהתפקיד התובעני הזה כולל, הסיפוק מהעשייה והחיוך של העובדים, שווים כל רגע".

 
כמעט חצי יובל עובדת רעות פבלוביץ בחברת האשראי max (לאומי קארד לשעבר), כשבתפקידה הנוכחי היא מנהלת את תחום B2B max. לפני כעשור, בדומה לחברות אחרות בענף, התאגדו עובדי החברה והקימו ועד ייעודי, בראשו עומדת פבלוביץ. המטרות: דאגה לביטחון תעסוקתי ולשיפור תנאי השכר והרווחה של העובדים.

ספרי על ההישג המקצועי שאת הכי גאה בו.
"היצירה יש מאין: ביחד עם חברים נוספים הצלחנו לפני כמעט עשר שנים, לגבש מאות עובדים בודדים לקבוצה אחת גדולה וחזקה. כל הסכם עליו חתמנו היה כרוך במאמצים רבים ולפעמים גם במאבקים – ומסיבה זו, הרווח הוא כפול. אפשר בהחלט לומר שההגעה להישגים מאוד משמעותיים, ובכל פעם מחדש, הפכה כל משא ומתן וכל מאבק לאירוע היסטורי שגיבש אותנו יותר ויותר. ככל שהזמן עבר, כבר לא היה לכולנו ספק שיש אמת אחת פשוטה ומוכחת: אנחנו הכי חזקים ביחד".

מהי לדעתך התכונה הנדרשת ביותר עבור מי שרוצה להנהיג עובדים ועובדות?
"לכהן כיו"ר ועד, בטח בחברה במגזר הפרטי, דורש ממך ארסנל של יכולות: אמפתיות, נגישות, זמינות, הכלה – ובנוסף לכל אלו נדרש גם לדעת לסחוף אחריך עובדים, במיוחד בזמן מאבק. לאורך השנים נוכחתי לגלות שככל שאני יודעת יותר, כך קל יותר להגיע להישגים. הכרת הסביבה לפרטי פרטים, היא קריטית לשם הצלחה בתפקיד של יו"ר ועד.

ועוד דבר קטן: לשמחתי, עולם העבודה המאורגנת הוא לא עולם גברי מובהק. כאישה שעומדת בראש ועד עובדים דומיננטי ומרכזי, אני חייבת להגיד שלמנהיגת עובדים צריכה להיות היכולת לאזן בין הצרכים האמיתיים של כל סוגי העובדות והעובדים – וזאת באמצעות הסדרים חכמים שלא מביאים לידי ביטוי את המגדר".

היעד הבא שאת מסמנת לעצמך?
"בימים אלו צפויה max לעבור לבעלותה של חברת כלל החזקות. זהו צעד מורכב הטומן בחובו אתגרים מקצועיים רבים. חברי הוועד ואני, עושים כל שניתן כדי שהתהליך הזה יעבור על הצד הטוב ביותר, ושהעובדים רק ירוויחו ממהלך זה. מניסיוני, ברור לי היום יותר מתמיד: ככל שאני אצליח לבסס את מעמד העובדים כגורם שבלעדיו אין זכות קיום לחברה, כך תהיה הדדיות טובה יותר בינינו לבין החברה והנהלתה".

 
מזל בובליל, היא מנהלת סניף של בנק אוצר החייל בבאר שבע ובעלת ותק של כ-30 שנה בבנק. בהקשר הציבורי, היא מזוהה בזכות המאבק המשפטי שהובילה כיו"ר ועד עובדי אוצר החייל (האישה הראשונה בתפקיד) לשמירה והגנה על ההסכמיים הקיבוציים, בעת מיזוג הבנק עם הבנק הבינלאומי. מאבק זה הסתיים בהצלחה, ומיצב את בובליל כאחת מראשות ועדי העובדים המשפיעות בישראל.

ספרי על ההישג המקצועי שאת הכי גאה בו.
"ב-2019, במהלך כהונתי כיו"ר ועד העובדים, רכש הבנק הבינלאומי את בנק אוצר החייל, ומיזג אותו לתוכו. בבינלאומי סירבו אז להכיר בוועד שלנו, המייצג למעלה מ-500 מעובדי בנק אוצר החייל, מה שהוביל אותנו לנהל מאבק עיקש ונחוש. פנינו לבין הדין לעבודה וזכינו לפסק דין דרמטי – המסדיר, בין היתר, את תפקיד הוועד ומעמדו, סטטוס ההסכמים הקיבוציים בעת המיזוג ומתווה המעבר להסכמים חדשים. ההחלטה התקדימית הזו, משמשת היום ועדים וארגונים נוספים, ומייצרת כללים ברורים בנושא – ולא פחות חשוב: גם חוסכת מהם לעבור את הדרך הלא נעימה שעברנו אנחנו".

מהי לדעתך התכונה הנדרשת ביותר עבור מי שרוצה להנהיג עובדים ועובדות?
"התכונות החשובות ביותר לטעמי הן דוגמה אישית, התמדה ומסירות. הנהגה מחייבת גם אמונה גדולה בצדקת הדרך, ויכולת ללכד את העובדים, גם אם בהתחלה הם פסימיים. מניסיוני, אני יכולה לומר שחשוב לברור את המלחמות, כי לא כל סוגייה מחייבת יציאה למאבק. מעבר לזה, אני מאמינה בלסמוך על הבטן והלב".

היעד הבא שאת מסמנת לעצמך?
"אחרי משא ומתן שנמשך כבר 4 שנים, היעד הוא לחתום השנה סוף סוף על הסכם מיזוג והמרת הסכמים מול הבנק הקולט, ולהבטיח את זכויות העובדים והגמלאים. אנחנו נעשה את הכל, ובלבד שזכויותיהם של העובדים והגמלאים, עליהן עמלנו בהסכמים לאורך עשרות שנים, יהיו מעוגנות. עוד יעד חשוב, הוא לאפשר השתלבות מוצלחת של העובדים שלנו בבנק הבינלאומי, כך שימצאו בו בית חדש".