מדדים ומחקרים
מותק, האקזיטים התכווצו: זה מה שקרה להייטק הישראלי השנה
הדו"ח השנתי של IVC ולאומיטק מצביע על ירידה משמעותית ומתמשכת בהשקעות בהייטק הישראלי מתחילת 2022 ועד לסופה, ועל מגמה שלילית שאם תימשך עלולה להוביל לתוצאות רעות מאוד עבור חברות רבות בתחום
המשבר הכלכלי נתן את אותותיו במה שמכונה קטר הצמיחה של המשק הישראלי – תחום ההייטק – והוביל למגמה מדאיגה מאוד, שאם תימשך עלולה להוביל לתוצאות קשות, כך נראה מדו"ח הגיוסים של IVC ולאומיטק, ששוחרר הבוקר.
אמנם, היקף ההשקעות הכולל ב-2022 הגיע לכמעט 15 מיליארד דולר ב-663 סבבים – סכום גבוה מכל שנה אחרת מלבד 2021. אך לעומת 2021 לא רק שהוא נמוך יותר, אלא בהפרש עצום – 42%.
במהלך השנה נרשמו 120 אקזיטים בסכום כולל של 20.6 מיליארד דולר – יותר אפילו מאשר ב-2021; מספר סבבי הגיוס בסכומים של מעל 100 מיליון דולר ירד ל-36, שהיוו 39% מכלל הגיוסים, לעומת 54% ב-2021. 23 חברות הוערכו השנה כ'חדי קרן' – אך המספר הלך וירד בכל רבעון, ורק 2 חברות זכו בהערכות כאלו ברבעון האחרון. גם סבבי גיוס מוקדמים – סיד – הציגו לכאורה עלייה השנה, ב-11%, לסך של 4.41 מיליארד. אך גם כאן, המספרים ירדו בכל רבעון, והאחרון היה הגרוע מזה 5 רבעונים במספר הסבבים והגרוע מאז אמצע 2020 בסכום הגיוסים הכולל בסיבובים כאלה. הנתון ה'משברי' ביותר הוא ההנפקות – בשנה החולפת הונפקו 13 חברות ישראליות שגייסו סה"כ 1.17 מיליארד דולר, לעומת 75 חברות שגייסו כ-10 מיליארד דולר ב-2021. מספר החברות החדשות שהוקמו גם הוא מדאיג מאוד: 709, הנתון הנמוך ביותר מזה לפחות עשור.
"נדרש שינוי כיוון כדי שהיי-טק הישראלי ינוע מחדש", אומרת תימור ארבל סדרס, מנכ"לית לאומיטק. "הנתונים מלמדים כי ב-2022 מספר הרכישות שבוצעו הוא הנמוך ביותר מ-2014. בנוסף, אנו עדים לירידה החדה בסכום שהושקע בסבבי A. כל אלו הם סימנים לקריאה לפעולה. אנו צופים שבמחצית השנייה של 2023 תהיה פעילות ערה של מיזוגים ורכישות, על ידי חברות הייטק בשלבים מתקדמים יותר שימומנו על ידי שילובי הון וחוב. על החברות והמשקיעים להסתכל באופן מפוכח על עתידן במציאות הנוכחית ולקבל החלטות אסטרטגיות אחראיות ובמועד המתאים".
עוד ב-
גיא הולצמן, מייסד משותף ומנכ"ל IVC, מוסיף כי "אנחנו מאמינים שב-2023 יימצא מחדש שיווי משקל בין משקיעים לחברות באקוסיסטם של ההיי-טק הישראלי. התהליך הזה יכלול תופעות לוואי לא נעימות, והשנה הקרובה תהיה קשה עבור חברות סטארטאפ רבות. עם זאת, ללא משבר כלכלי גדול או שינוי משמעותי במפה הגיאו-פוליטית, נתוני IVC תומכים בכך שנראה חזרה לצמיחה בהון שמוזרם להיי-טק המקומי במהלך החצי השני של השנה הקרובה".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(1):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
1.מעבירים פעילות לחולנתן 01/2023/11הגב לתגובה זו0 0שוחחתי עם יזמים ומתברר שחלק ניכר מהם הקים חברות בחול משיקולי מיסוי ושיקולים של חוסר בהירות לגבי המצב החוקתי הצפוי בישראל. מתברר כי יש מדינות שנותנות מענקים של הרבה מיליונים למשיכת פעילות הייטקית לאזורים שהוקמו במיוחד וכמבון מלווה בהרבה הטבות מיסוי. ישראל לא אטרקטיבית למשקיעי ויזמי הייטק וחבל. זו בריחת מוחות וידע שעלולה לפגוע בעתיד המדינה. פוליטיקאים תתעוררו וטפלו בבעיהסגור