נדל"ן ותשתיות
עיריית ת"א תפצה דיירות מוגנות, זה סכום העתק שתשלם
העירייה אישרה תוכנית להקמת פרויקט ברחוב הירקון, על קרקע בשווי מאות מיליונים. שתי דיירות סירבו להתפנות, ויפוצו על ידי העירייה בסכום אסטרונומי של 46 מיליון שקל
לא בכל יום פוסק בית המשפט פיצוי בסכום עתק שתשלם עיריית תל אביב, בטח לא בנוגע לפינוי קרקע, אבל הפעם מדובר במקרה ייחודי, כאשר העירייה צפויה לפרסם בקרוב מכרז למכירת קרקע ברחוב הירקון, עם זכויות בנייה להקמת פרויקט מלונאות ומגורים. המכרז האמור יפורסם לאחר שבית המשפט קיבל תביעת פינוי שהגישה העירייה נגד שתי דיירות, להן תשלם פיצוי של 46 מיליון שקל בעבור הפינוי.
מדובר במגרש בן 3 דונם ברחוב הירקון 5א', מול הדולפינריום ובצמוד למגרש שרכשו דורון אביב ולני גרופ ב-2019 תמורת 250 מיליון שקל. בדומה ללא מעט קרקעות באזור, הבעלות על קרקע לא הייתה מוסדרת, ובשנות ה-80 הגישה העירייה תביעת פינוי נגד המחזיקים במקום. הם, מנגד, הגישו תביעת בעלות בקרקע.
לטענת העירייה, העילה לפינוי הדיירים נולדה עם שינוי ייעוד הקרקע ואישור תוכנית מתחם כרמלית, שקיבלה תוקף ב-2015, כאשר במסגרת זו אושרה בנייה של מגורים ומלונאות במתחם. כאמור, העירייה טוענת כי ניתן לפנות את הדיירים בשל שינוי ייעוד הקרקע ובהתאם לחוקי הגנת הדייר.
חשוב לציין כי החוק קובע כי כאשר לרשות המקומית יש עילה לפינוי, עליה להעמיד לדייר סידור חלופי, אך העירייה טענה כי סידור חלופי יכול להתבטא בפיצוי כספי. על כן, ב-2018 שלחה העירייה מכתב לדיירות, בו הציעה להן פיצוי בסך 9.9 מיליון שקל תמורת פינוי הקרקע. הדיירות לא פינו את הקרקע והעירייה הגישה תביעה נגדן.
בפסק הדין נקבע כי גובה הפיצוי ישולם על הבית המקורי, שהיה בנוי עת נחתם הסכם הפשרה בין הצדדים. הבית כולל 230 מ"ר בנוי, ובהסדר לא ייכללו מבנים נוספים שהוקמו מאוחר יותר. שמאי מטעם העירייה העריך את שווי בית המגורים והחצרות הצמודות לו ב-14.5 מיליון שקל, שנגזר משווי של 40 אלף שקל למ"ר. את גובה הפיצוי העמידה העירייה בתחשיב סוגיית דמי המפתח על סך 9.9 מיליון שקל.
מנגד, העריך השמאי אריה קמיל מטעם הנתבעת הראשונה, כי שווי מ"ר באזור חוף הים עומד על 65 אלף שקל למ"ר. ובהתאם לכך, גובה הפיצוי המשקף את שווי בית המגורים והקרקע הוא לא פחות מ- 100 מיליון שקל. את הפיצוי בשקלול סוגיית דמי המפתח, העריך קמיל בסכום של 80 מיליון שקל.
סגן נשיא בית משפט השלום בתל אביב, עמית יריב, קבע כי השונות בין גובה הפיצוי שנקבע בכל אחד מהמקרים, לא נובע מהפער במחיר למ"ר בו נקבעו השמאים, אלא מהכללת שטח הקרקע שמעבר לבית המגורים. השופט ציין כי הסכם הפשרה קבע כי הנתבעות זכאיות לפיצוי רק בגין הבית והחצרות בשטח 657 מ"ר, תוך התייחסות לדיירות כאל דיירות מוגנות ששילמו דמי מפתח, ולא כבעלות זכות חכירה או בעלות.
עוד ב-
לצורך כך, אימץ יריב את חוות הדעת הקובעת תג מחיר של 65 אלף שקל למ"ר לאורך קו החוף, וקבע כי שווי בית המגורים עומד על 57 מיליון שקל. בהתאם לכך, נקבע כאמור גובה הפיצוי על סך של 46 מיליון שקל.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה