נדל"ן ותשתיות
המומחים שמתנגדים לדירה בהנחה: "מחלקים אופיום להמונים"
על רקע המחלוקת בעניין דירה בהנחה פנינו לשלושה מומחים: שני שמאי מקרקעין ועורך דין המייצג חברות בנייה. לקראת ההצבעה בשבוע הבא: שאלנו אותם מה דעתם על התוכנית ואילו שינויים צריך לעשות בה. שמאי מקרקעין: "נותנים צ'ק פתוח של מיליון שקל על בסיס קריטריונים שערורייתיים"

הוויכוח בין משרד האוצר למשרד הבינוי והשיכון בעניין דירה בהנחה מגיע לשיא: שני הצדדים החלו בהידברות לקראת ההצבעה שתיערך בשבוע הבא. השאלות הן רבות: האם התוכנית צריכה להמשיך ובאיזה מתכונת? כמה דירות צריכים לקבל המילואימניקים? האם ההצעה של האוצר חושפת בעקיפין שהוא נכשל בהורדת מחירי הדיור? וכמובן - האם זה הוגן שהמדינה מחלקת הרבה מאוד כסף למעט מאוד אנשים, במקום לחלק את העוגה אחרת?
פנינו לשלושה מומחים, שני שמאי מקרקעין ועורך דין המייצג חברות בנייה ושאלנו מה דעתם על התוכנית. התובנות שהגענו אליהן דרכם היו כמעט חד משמעיות. כולם חושבים שתוכנית דירה בהנחה מיצתה את עצמה, אך יש מי שקורא לקיים אותה בתנאים מסוימים, ולא לאפשר לאנשים לקנות דירות בזול ולמכור אותן ברווחים של 2.5 מיליון שקל - בטח באזורים כמו גליל ים.
"אני נגד התערבות ממשלתית בשוק הדיור, בטח באמצעות דירה בהנחה או מחיר למשתכן או כל דבר אחר דומה לו", אומר שמאי המקרקעין, ד"ר אסף גסטפרוינד. לדבריו, "המשמעות של התוכנית היא לתת צ'ק פתוח של החל ממיליון שקל למשפחות על בסיס קריטריונים עמומים ולא רק, אלא גם על בסיס קריטריונים שערורייתיים".
.jpg)
תוכנית מיותרת? דירות במסגרת מחיר למשתכן (מערכת ice)
הוא מסביר כי "המילואימניק, כלומר בנאדם שחזר מעזה אחרי שנה, צריך לקבל דירה בלי הגרלה. אבל לא רק זה. צריך לתת מענקי ענק על בסיס הגרלה ואנשים זוכים בדירות שהם לא רוצים לגור בהן, במקומות שלא רלוונטיים עבורם. הם מוצאים את עצמם כמשקיעים בעל כורחם. אם אתה כבר רוצה לתת לבנאדם צ'ק של מיליון שקל, תן לו את הצ'ק כדי שיקנה איפה שהוא רוצה. עשית שטות? אז לך עד הסוף".
שאלנו את ד"ר גסטפרוינד מה היה עושה אם הדבר היה נתון להחלטתו. הוא ענה כי "בסוף, אני בעד שהממשלה לא תתערב בשום מקום. את המחירים זה לא מוריד. יש עכשיו אלפי משפחות שהתעשרו והן מוכרות את הדירות, ואף אחד לא יגלגל את ההנחה שהוא קיבל לקונה הבא. מה הם עושים? לוקחים את הכסף ומגלגלים הלאה. את המחירים בשוק זה לא מוריד, אנחנו לא יודעים מה היה קורה ללא התוכנית, אבל עובדתית - זה לא עזר, בטח לא כפי שהצהיר בזמנו כחלון וכפי שהצהירה רמ"י".
"כל המהות של האקט הזה בכלל, הוא לתת הטבה לאנשים מסוימים. הכוונה היא טובה, אבל בסוף צריך לבחור. מול זה, אפשר לקחת את ההטבה הזאת ולתרגם אותה בכסף ולחלק אותה להמונים - שזו אופציה פחות טובה לדעתי. אני מניח שהפתרון המתבקש, הוא ההיגיון של דרך הביניים, היא לייצר לימיט כדי לא להפריז עם ההטבה לפחות בהיגיון של המשקל הציבורי - כלומר, מול שאר הציבור שלא יכול לקנות דירה. צריך לייצר באלאנס", מסביר שמאי המקרקעין אמיר דרור.
עו"ד חגי אדורם, המייצג חברות בנייה, מזכיר כי בעבר ביקר ה-OECD את העניין הזה. "'אתם מחלקים מיליארדים בלי לתת חלופות', הם אמרו למדינה", הוא אומר. "נניח שמנכ"ל ביטוח לאומי עורך הגרלה שבה 500 אנשים מתוך כל הזכאים יקבלו קצבת זקנה כפולה, במקום 3000 שקל - 6000 שקל. הקואליציה תגיד שזה צודק האופוזיציה תגיד שצריך לאשפז אותו. אבל בסוף, אין אפשרות לשפוך כסף ללא שום קריטריון ולא בכדי אין באף מדינה בעולם דוגמא להגרלה של סובסידיות. הדבר היחיד שרוצה התוכנית השגויה הזאת תחת השם מחיר למשתכן זכרונה לרעה, ואחר כך מחיר מטרה, היא לתת אופיום להמונים. קח ותשתוק. תשתתף בהגרלה ואולי, רק אולי, תזכה בהגרלה של אראלה ממפעל הפיס".

"נגד התוכניות המטופשות האלה". ד"ר גסטפרוינד (סטודיו dama)
ד"ר גסטפרוינד מוסיף כי "בסוף, ההנחות האלה הן על חשבון הציבור. תראה מה קורה ברשות מקרקעי ישראל, שמשווקת דירות בבנייה רוויה באמצעות התוכניות האלה. זה יוצר מחסור בקרקעות לבנייה שלא דרך התכניות האלה. כתוצאה מזה שאין קרקעות המחירים עולים. אומר זאת בפשטות: אני נגד התוכניות המטופשות האלה".
"אני חושב שמי שזוכה חייב לגור בדירה", מסכם השמאי דרור. "ההטבה צריכה להיות המטרה שלה - לתת עזרה בדיור ולא עזרה בהגדלת ההון. צריך לעזור לאנשים כדי להגשים את היכולת הבסיסית לקבל קורת גג. העניין הוא שהציבור באופן טבעי הולך וממסחר את זה - וזה מה שיוצר את העיוות".
עו"ד אדורם מסכם כי "התלוננתי בעבר שבמשרד הבינוי והשיכון עוברים על החוק, כי הם זקוקים לאישור של האוצר בכדי לערוך הגרלה, כך לפחות. לפי חוק העונשין. בעבר עשו הגרלות של מד"א והאגודה למען החייל, אחרי אישור. אז פניתי למשרד הבינוי והשיכון, בהתחלה אמרו שהם לא זקוקים לאישור, אחר כך אמרו שקיבלו כזה. בשורה התחתונה: בזבזו פה מיליארדים במקום לתת לאנשים שבאמת היו צריכים את זה, במקום לעודד דיור להשכרה.
עוד ב-
"אני בהלם שבאוצר נזכרו להבין שלתוכנית הזאת אין חסם, לא בודקים רקע סוציו-אוקונומי. העובדה שסמוטריץ' רוצה 'להלבין' זאת, באמצעות העברת דירות למילואימניקים, אינה פותרת את בעיית המאקרו. בחבצלת השרון שליד נתניה העניקו דירות במחיר זול והיום מוכרים דירות ליד הים ב-40 אלף שקל למ"ר. אני אומר: אם כבר אתה רוצה דיור מסובסד, אז שיהיה בעוטף עזה או ביישובי הצפון כמו קריית שמונה, שם זה מוצדק. זה יחזק את התושבים. אין הצדקה לתוכנית בגליל ים, ראשון לציון וצומת סביון. עשו פה עוול, כדי להשתיק את הציבור, כדי לתת תחושה כאילו הם עושים משהו. בפועל, הם לא עושים כלום".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(1):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
1.רוע בשם ה"שוק החופשי"דודי 03/2025/31הגב לתגובה זו0 0איזו מרירות על כך שהאוכלוסיות החלשות מרוויחים כסף בדרך שלא פוגע באף אחד. ועוד לטעון שהשוק כביכול נפגע מהנגשת נדל"ן להמונים. זאת דוגמא טובה לתרבות האליטיסטי שטמועה במעגלים המיוחסים במדינה המושחתת שלנו.סגור