נדל"ן ותשתיות
קבלנים ורוכשי דירות שוקלים להצטרף לעתירת דניה נגד הלמ"ס
לאחר שחברת הבנייה הגישה עתירה בעניין מדד תשומות הבנייה, שוקלות חברות אחרות להצטרף. עוד נודע: גם עורכי דין המייצגים רוכשי דירות עלולים להגיש תביעה, בטענה שללקוחות שלהם נגרם נזק הנאמד בעשרות אלפי שקלים

בחודש שעבר הגישה חברת דניה סיבוס עתירה נגד הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. הסיבה: דרישה כי זו תעדכן באופן מיידי את מדד תשומות הבנייה. לא עברו כמה ימים ובלמ"ס קיבלו החלטה לבצע עדכון למשקולות המדד, שדחפו את המדד כלפיח מעלה.
כעת מתברר כי ייתכן וחברות ביצוע נוספות יצטרפו לדרישה של דניה סיבוס, זאת על מנת ליצור לחץ לעדכן שוב את מדד מחירי תשומות הבנייה כלפי מעלה גם בחודשים הקרובים. מספר חברות הביעו תמיכה במהלך והבהירו זאת גם לגורמים בכירים בחברת המבצעת. על ההחלטה לעדכן את מדד תשומות הבנייה פורסם לראשונה ב-ice.
 (4).jpeg)
החלטה אחת שהקפיצה את השוק. דירות בבנייה
כזכור, המדד רשם בחודש שעבר נתון חריג - עלייה של 2.6% בחודש אחד. הפעם האחרונה שבה המשקולות של מדד תשומות הבנייה עודכנו הייתה ב-2011. בדניה, שנחשבת לאחד מזרועות הביצוע הגדולים בישראל, טוענים כי מדובר בנזק שנאמד במיליוני שקלים עבור החברה. חלק מההסכמים עם היזמים נחתמים בשיטת חוזה פאושלי - מחיר מוסכם וקבוע לאורך כל חיי הפרויקט. ככל שמחירי שכר הפועלים והסחורות עולים, כך נשחק הרווח של החברה הקבלנית. דניה בונה כיום לא רק מגדלי מגורים, אלא גם בנייני מסחר ומשרדים, כשגם המשקולות שלהם לא עודכנו. היא נחשבת לאחת מ-5 חברות הבנייה שהמניות שלהן קפצו בשיעור הגבוה ביותר בשנה האחרונה, כשהיא ממוקמת רק אחרי אאורה ואקרו.
מספר קבלנים עימם שוחחנו טוענים כי "הלחץ של דניה עבד, בלמ"ס יודעים שהם טעו ולכן עדכנו את המדד לפני שהנושא יגיע לבית משפט והוא יאלץ אותה לעשות זאת", ולכן הם שוקלים להצטרף לתביעה הקיימת. "העותרת, וקבלנים רבים אחרים, ציפו כי הלמ"ס תתאים את מדדיה לעלויות העבודה החדשות ולתמהיל העובדים שהשתנה באופן מהותי", כתבה דניה בעתירה שהגישה עוד לפני העדכון.
עוד נודע, כי בשבועות הקרובים תפרסם הלמ"ס דוח מיוחד שיסביר באופן מפורט את ההחלטה לשנות את המשקולות בעניין מדד התשומות. על פי ההערכות, מדד התשומות יתעדכן גם בחודש הבא כלפי מעלה, אך עדיין לא ידוע באיזה שיעור.
ההחלטה של הלמ"ס משפיעה גם על מחירי הדיור ושיעור העסקאות. יזמים טוענים כי ההחלטה של הלמ"ס לעדכן את המשקולות בבת אחת ולא בצורה הדרגתית עלולה למנוע מרוכשי דירות לבצע עסקאות בחודש הקרוב על מנת לבחון האם הלמ"ס מתכוון לערוך שינויים נוספים, שעלולים להקפיץ את המחיר הכולל של הדירה שירכשו. לכן, חלק מהיזמים שוקלים להעניק פטור מלא כחודשיים מחתימת החוזה ולהשתמש בטכניקות נוספות כדי לגרום לרוכשים נוספים לרכוש דירות.
מתברר כי מספר עורכי דין טוענים שוקלים תביעות פרטיות נגד הלמ"ס, זאת בטענה שרוכשי דירות שהם מייצגים וחתמו על עסקאות לרכישת דירה בחודשים האחרונים, שילמו על עליית המדד ביוקר. על פי ההערכות, הנזק הכספי שנאמד לרוכשי דירות במרכז הארץ, שמשלמים מדד נאמד ביותר מ-30 אלף שקל.
עוד ב-
כזכור, השבוע נבחרה דניה על ידי גינדי החזקות לשמש כקבלן הביצוע לפרויקט בשדה דב. החברה זכתה ב-708 יחידות בשדה דוב תמורת 1.3 מיליארד שקל ובחרה בדניה כקבלן ראשי להקמת הפרויקט, התמורה שתשולם לדניה בגין ביצוע העבודות בפרויקט צפויה לעמוד על כ-1.1 מיליארד שקל בתוספת מע"מ.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(2):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
2.כמה שגיאים בכתבהדוד 02/2025/24הגב לתגובה זו0 0תאסו הגעהסגור
-
1.הרווח של הקבלנים לא נשחקאזרח 02/2025/24הגב לתגובה זו1 0הכל מגולגל לקונהסגור