נדל"ן ותשתיות
"בלוטות החשק נפתחו": היזמים רואים שמדד התשומות עולה - ומשנים כיוון
מדד תשומות הבנייה עלה ב-2.6% בחודש האחרון ובכוונת הלמ"ס לערוך תחשיב נוסף שעשוי להעלות את המדד בחודשים הבאים. איך זה ישפיע על רוכשי הדירות, כמה מרוויח פועל היום לעומת המצב לפני המלחמה ומה מתכננים היזמים?

בשבועות האחרונים פרסמנו ב-ice על יוזמה של הקבלנים לבטל את הפטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. היזמים הבינו כי המדד עומד להשתנות, כפי שחשפנו כאן, ועשו מהלך נכון מבחינתם: הם החתימו חלק מהרוכשים החדשים על פטור חלקי בלבד ממדד תשומות הבנייה בניסיון להרוויח עוד עשרות אלפי שקלים בשנה. הנה, למשל, מה שאמר לנו בנושא היזם אפי שקדי, בעלי אפי קפיטל, שמתכוון להעניק פטור חלקי בלבד רק באזור תל אביב - ובשאר הערים לבטל אותו.
הסיפור הוא פשוט: הקבלנים שמביאים לכאן את הפועלים ובונים עבור היזמים פרויקטים חותמים לעתים על חוזה פאושלי: כלומר, הם מסכמים על מחיר ידוע מראש עבור כל עבודת הבנייה. מה קורה בפועל? מחירי תשומות הבנייה עולים כי מחירי הפועלים עולים והם נכנסים להוצאה לא מתוכננת שפוגעת להם בשורת הרווח. לכן, בחוזים שנעשו בשנה האחרונה הם מתחילים להעלות מחירים. הם מבינים שהתמחור חייב להשתנות.
כשיזם יודע שעלות הבנייה שלו גדלה, הוא לא מוותר בהכרח על הרווח היזמי שלו. הוא פשוט מעלה את מחיר הדירה ומציע אלטרנטיבה: הטבת מימון. כעת, היזמים רוצים לבטל את הפטור הזה. אם החוזה מול הקבלן הוא חוזה פאושלי, ליזם לא אכפת. אבל בחלק גדול מהמקרים החוזה נתון לשינויים בשוק ולכן זה יכול לפגוע ברווח.

חלק מהקבלנים כבר לא מתפשרים, האם זה יעלה להם ביוקר? (פלאש 90/ דור פזואלו)
חלק מהיזמים עימם שוחחנו טוענים כי הם מעניקים פטור חלקי בלבד, על 20% במקום 40% ממדד תשומות הבנייה. אחרים טוענים כי הם מעניקים את הפטור לא באזורי ביקוש כמו תל אביב, אלא בפריפריה וגם שם - באופן חלקי בלבד. רק החודש, זוג שרכש דירה בסכום של 3 מיליון שקל נאלץ להוציא מכיסו עוד כ-31 אלף שקל עבור דירה שרכש ב-3 מיליון שקל. זהו סכום לא מבוטל.
נראה כי חלק מהיזמים יאפשרו בקרוב בחירה: פטור מלא ממדד כבר לא יחול באזורים מסוים יחד עם הטבות נוספות כמו הטבת 10/90 וגם הנחה נוספת במחיר הדירה. "אין ספק שבלוטות החשק של היזמים נפתחו, השאלה היא מי חזק ויכול לעמוד במילה שלו ומי לא", אומר ל-ice אחד היזמים. "קבלן חזק ולא ממונף, יכול להרשות לעצמו לעשות את זה, אבל מי שהוא תחת סיכון ולא ימכור דירות, יכול להתמוטט. אם אתה שואל אותי, החזקים ישרדו את זה. הקטנים פחות. הם חייבים למכור והבנק לוחץ ולא עושה להם חיים קלים".
אתמול פרסמנו כי בלמ"ס מתכננים לערוך בדיקה מקיפה ונראה כי המדד ימשיך לעלות. מי שרמז על כך הוא פרופ' דני בן שחר, יו"ר הוועדה הציבורית בנושא בינוי, דיור ונדל"ן, במועצה הציבורית לסטטיסטיקה. הוא עמד בראש הוועדה שהחליטה על עדכוני מדד תשומות הבנייה. לדבריו, "דוח הוועדה יתפרסם בקרוב מאוד, הוא יסביר את העדכון הזה. הוא יחשב ויסביר את העדכון מאוקטובר 2023 ועד דצמבר 2024". ככל הנראה, הדוח יצביע גם על התחזית.
יואל פינקל, המשנה לסטטיסטיקן הלאומי בלמ"ס, ציין כי שכרו של עובד זר עומד על כמעט 12 אלף שקל בחודש - יותר מפי 2 לעומת השכר הממוצע של עובד פלסטיני. הוא הסביר כי "כשפרצה מלחמה וכל אחד זרק מספרים, שעלות התייקרה לו ב-20% או ב-100%, אבל אף אחד לא אמר שהעלויות ירדו וזה בסדר - אני מניח שזה נכון".
עוד ב-
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(4):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
4.הם צודקים המחירים עלו ב30 אחוז מה אתם רוצים דירה בחינם (ל"ת)אחד שבונה 02/2025/19הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.בושה וחרפה בשירות המדינה (ל"ת)אלון 02/2025/19הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.''ראו שהמדד עולה.....''אזרח 02/2025/19הגב לתגובה זו0 0הם בעצמם סידרו את המדד יחד עם האוצרסגור
-
1.הבעיה הגדולה זה מחירי הקרקע שבאחריות המדינהכלכלן 02/2025/19הגב לתגובה זו0 0משווקים קרקעות במחירים מנופחים. הגיע הזמן שיציפו השוק בקרקעות שיביאו חברות בנייה ועובדים זרים זולים ממזרח אירופה ושישקיעו בתשתיות מגורים ותחבורה. יש הכרח להגדיל ההצע במיידיתסגור