נדל"ן ותשתיות

משקיעי הנדל"ן קונים דירות ב-5 מיליון. וזה לא הנתון המדאיג

נתונים חדשים חושפים כי משקיעי הנדל"ן מתמקדים דווקא בדירות ללא הטבת מימון כלשהי, שמחירה הממוצע הוא מעל חמישה מיליון שקל. יותר משליש מהדירות היקרות נקנו על ידם מבלי שהם זקוקים לעזרה מהקבלן. כמה נקודות על הפער בין העשירים למעמד הביניים בישראל
איציק יצחקי | 
שוק הנדל"ן (צילום shutterstock)
בשבועות האחרונים, כפי שדווח כאן לראשונה, פרסמה הלמ"ס את נתוני מבצעי הקבלנים. מהנתונים עולה כי שליש מהעסקאות בבאר שבע, ורבע מהעסקאות בתל אביב, נעשים בשיטה הזאת. מה שיותר מעניין, הוא מה החלק של המשקיעים מתוך העסקאות האלה.
מבדיקה שערכה לאחרונה הלמ"ס, עולה כי אחוז המשקיעים שרכש דירות שנקנו במסגרת הטבת מימון (כלומר, מקדמה נמוכה), היה נמוך. לפי המספרים, אפשר לראות כי קצת יותר מחמישית מהדירות שבהן ניתן המבצע, 21% בערך, נקנו על ידי משקיעים.
כשמסתכלים על המספרים, מבינים את הפער האדיר בין עשירי ישראל לבין מעמד הביניים. משקיע הוא רוכש שיש לו לפחות דירה אחת נוספת טרם רכישת דירה זו, והוא הצהיר שאין בכוונתו למכור את אותה דירה. יש עשרות אלפי אנשים שמחזיקים ביותר מדירה אחת בישראל וזו אולי הסיבה שבגללה המדינה הטילה מס יסף - היא יודעת שההכנסות הפסיביות גבוהות והיא רוצה למסות את העשירים (למרות שעל הדרך היא פוגעת גם במעמד הביניים, אבל זה כבר עניין אחר).

למה ללכת על דירה קטנה, כשאפשר לקנות דירה יקרה להשקעה? (shutterstock)
שימו לב לנתוני המשקיעים בתוך העסקאות הרגילות, כלומר אלו שבהן אין הטבת מימון. מתברר כי יותר משליש (36%) מעסקאות הרכישה של דירות בהן לא ניתנה הטבה נקנו על ידי משקיעים.
כדי להבין עד כמה המשקיעים הם עשירים, וכמה הפער הוא גדול, בחנו את נתוני המחיר הממוצע בדירות שנקנו עם הטבת מימון. בסוף, כאמור, מי שקונה אותם הם בעיקר אנשים ממעמד הביניים ומיעוט (חמישית בלבד) של משקיעים. המחיר הממוצע של דירה כזאת הוא 4.1 מיליון שקל. איפה קונים דירת 4 חדרים, 100 מטר, במחיר כזה? בחלק מהשכונות, בעיקר הדרומיות, בתל אביב, וכן בערים כמו ירושלים, אזורים מסוימים בהרצליה, ברעננה וכן בשכונות יוקרה בערים אחרות. 
השאלה היא האם הנתון הזה הוא מפתיע. הרי בסוף, אם מעמד הביניים הוא זה שקונה את הדירות האלה, כיצד הוא מאפשר לעצמו לרכוש דירות ב-4.1 מיליון שקל? האם לאנשי מעמד הביניים, או לרובם לפחות, יש הון עצמי של 1.2 מיליון שקל שדורש הבנק כמקדמה? לא. לכן, הטבות המימון הן קריטיות. כשהאוצר מספר לנו שהטבת המימון הנפוצה היא 15-85, אתם מבינים שהלקוח שילם לקבלן קצת יותר מ-600 אלף שקל. את הסכום הזה, מתברר, יש לרוב הרוכשים - בין אם מתוך חסכונות, עזרה מההורים או, חלילה, דרך הלוואה לכל מטרה שמממנת חלק מההון העצמי.
ועכשיו, לנתוני הדירות שנרכשו ללא הטבה. במקרה הזה, שימו לב, מחיר הדירה הממוצע עמד על כ-5.207 מיליון שקל. כלומר, הפער הוא 27%. מבחינת המחיר החציוני, הפער עומד על 10%. מה זה אומר? במילים פשוטות: שמי שלא צריך הטבת מימון, ויכול לשלם 50%-30% מהכסף כבר עכשיו, רוכש דירה יקרה יותר. רוצים עוד הוכחה לכך שלמשקיעים יש הון עצמי מספיק גבוה כדי לרכוש 2-3 דירות? כפי שהבהרנו קודם, 36% מהאנשים שרוכשים דירה ללא הטבת מימון, מחזיקים בעוד דירה.
הנתונים האלה מסבירים עוד יותר את הפער בין העשירים לבין מעמד הביניים בישראל. זו אולי רק חלק מהסיבה שבגללה המדינה משאירה את מס הרכישה הגבוה למשקיעים על כנו. מצד שני, מי שרצה למדר את המשקיעים, חייב להביט על הנתונים האלה בהדרגה. לא רק שהם רוכשים דירות, הם אפילו רוכשים דירות יקרות יותר. וזו נקודה למחשבה עבור ראשי האוצר.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה