נדל"ן ותשתיות

5 הערים שבהן נמכרות הכי הרבה דירות - ואלה שנמצאות בשפל

נתוני הרבעון האחרון לא מותירים מקום לספק: 5 ערים נמצאות בצמרת עסקאות הנדל"ן ו-5 ערים נמצאות בשפל. מה המצב בתל אביב, האם בפריפריה מוכרים יותר ואיך זה שירושלים, שלא מפסיקה להגדיל את היצע הדירות שלה, בתחתית הרשימה?
איציק יצחקי | 
באר שבע, לוד (צילום shutterstock, פלאש 90/ יוסי אלוני)

היצע הדירות בישראל נמוך. משרד האוצר מספר שהוא עומד ביעדים שהציב לעצמו, רמ"י דיווחה שעמדה בהצלחה בנתוני שיווק הקרקעות, מינהל התכנון הכריז על נתוני שיא, וגם הרשות להתחדשות עירונית עומדת ביעדים שהציבה לעצמה - אבל בשורה התחתונה, זה עדיין לא מספיק. כבר הבהרנו כאן בעבר שהתכנית הממשלתית מ-2017, קובעת שישראל זקוקה ל-113 אלף דירות בשנה, על מנת להדביק את ההיצע ולהשלים פערי עבר. כל זה לא מונע מהמדינה לבנות 55 אלף דירות בשנה ולקוות שמשהו טוב יקרה.


הרבעון האחרון שבו פורסמו נתונים של מכירת דירות חדשות, הוא הרבעון שבין ספטמבר לנובמבר. בהשוואה לרבעון הקודם, שבין יוני לאוגוסט, אפשר לראות את הפער האדיר שבין ערים מסוימות, חלקן פריפריאליות, לבין ערים אחרות, שחלקן ממוקמות במרכז.

תל אביב לא נמצאת ברשימות, אבל היא כמעט נכנסה לאחת מהן בנסיבות פחות טובות. היא אמנם מובילה, יחד עם אופקים וירושלים, במספר הדירות החדשות שנבנות בשטחה, אבל בהשוואה לרבעון הקודם, מדובר בירידה של כ-25%. בניית 684 דירות חדשות מציבות אותה במקום הראשון מבחינת מספר הדירות, לעומת 915 ברבעון הקודם. באופקים ובירושלים נבנו 625 דירות.

ירידה ב-3 החודשים האחרונים. דירות בלוד. פלאש 90/ יוסי אלוני
הנתונים שאספנו מבוססים על בדיקת הלמ"ס. בדקנו באילו ערים השינוי בולט לטובה ובאילו ערים הוא בולט לרעה, ביחס לרבעון הקודם. למה זה נתון חשוב יותר? כי כל עיר נמדדת בהתאם לגודל שלה. ברור שבעיר כמו אילת, קצב העסקאות לרוב יהיה נמוך משמעותית מאשר בתל אביב. ברור שבעיר כמו חולון, שבה שטחי הבנייה מוגבלים למעט שכונה אחת שנבנית בשטחה, מספר הדירות החדשות שנמכרו ברבעון מסוים יהיה נמוך יותר מאשר בירושלים שכל הזמן מתרחבת.
 


ברשימת הערים העולות, נמצאות אלעד, באר יעקב, חדרה, באר שבע ושדרות, שם השינוי במכירת דירות חדשות הוא הגדול ביותר. חדרה הייתה בנסיגה בחודשים האחרונים. לעתים, כשעיר מסוימת בונה שכונות חדשות, כשבנייתן מסתיימת - היא חווה ירידה מצרפית בחודשים שאחרי (בכלל היצע נמוך). הסיפור במקרה של חדרה הוא פשוט: מאות, ולעתים אלפי דירות, משתחררות בבת אחת לשוק. חדרה חוותה ירידה בחודשים הקודמים בשל העובדה שהסתיימה בנייה שנמשכה מספר שנים בשכונות עין הים והפארק. כעת, עם חידוש הבנייה באזורים המזרחיים והמערביים של העיר, המספרים עולים כי ההיצע גדל.

באר יעקב נמצאת שנייה ברשימה הזו, בשל הבנייה המואצת. המחירים בבאר יעקב מתחילים להדביק את מחירי השכונות הצמודות בראשון לציון.
ברשימת היורדות, נמצאות הערים לוד, אשדוד, בת ים, ראשון לציון וירושלים. ירושלים ולוד, למשל, היו בתנופה אדירה של בנייה בחודשים האחרונים ואולי זו הסיבה לירידה - שחרור מאות דירות בבת אחת ולאחר מכן, גם המספרים הגבוהים יחסית בירושלים עדיין ממקמים אותה ברשימת היורדות.
עיר נוספת שנמצאת ברשימה היא בת ים. בחודשים האחרונים השתחררו לא מעט דירות בפארק הים ונבנו לא מעט פרויקטים בהתחדשות עירונית. זה יכול להסביר את הירידה היחסית בשלושת החודשים האחרונים.

תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה