נדל"ן ותשתיות

משקיעי הנדל"ן בורחים מהעיר הצפונית - ויש להם סיבה טובה

מבין הערים שגורמות להפסדים עבור משקיעי הנדל"ן, יש אחת שבולטת מעל כולן: טבריה. מה נותר מעיר התיירות של שנות ה-80' וה-90', למה המשקיעים בכל זאת אופטימיים ומדוע הם לא יכולים לרכוש נכס להשקעה בעיר אחרת?
איציק יצחקי |  2
טבריה (צילום shutterstock)
לאחרונה סקרנו כאן את 5 הערים שגרמו להפסדים ריאליים למשקיעים שלהם. הרשימה הזאת מעניינת, משום שמדובר בתקופה שבה חלק מהמשקיעים יורדים מהגדר ומעניין לראות כיצד חלקם סיים השקעה, שהייתה אמורה להניב רווח, בהפסד.
הבולטת שבין הערים הייתה באר שבע, שבה כ-30% מהמשקיעים הפסידו כסף. כשאנחנו כותבים "הפסידו כסף", אנחנו מתכוונים למחיר רכישת הדירה וההשקעה בה, כולל ההוצאות, פחות מחיר המכירה. זו הסיבה שבגללה מומלץ להיזהר כשמתווך מפרסם בטיקטוק שהוא הוביל לעסקה שהניבה ללקוח שלו רווח של 100 אלף שקל תוך זמן קצר. הוא שכח את מס שבח, את ההשקעה בדרך וכמובן - את שכרו כמתווך או כמלווה משקיעים. בשורה התחתונה, כשחלק מהדירות נמכרות בהפסד, לא ממש משנה מה מספרים לכם בטיקטוק - כשעושים השקעה צריך לקחת את כל ההוצאות בחשבון.
לפי סקירת האוצר, מבין הערים שהוא סוקר, יש רק שתי ערים עם רמת מחיר נמוכה מבאר שבע: טבריה ונצרת. בשתי הערים יש ירידת מחיר, אבל משום מה, טבריה מסקרנת יותר - בעיקר בגלל שהיא הייתה בעבר עיר תיירות ובתקופות מסוימות, היא אפילו התחרתה עם לבם של התיירים עם העיר אילת.

אפשר להרוויח 450 אלף שקל בממוצע - אבל חלק מפסידים. טבריה (צילום מסך: יד2)
למרות רמת העסקאות הנמוכה ברבעון השני של השנה, 561 בסך הכל (מדובר בטבריה ובסביבתה), מספר העסקאות ירד ביותר מ-7% ברבעון השלישי. מי שחשב שהמשקיעים לא נוהרים לדירות הישנות בטבריה, צריך להסתכל על נתוני הדירות החדשות. חיפה וטבריה משכו את הממוצע מטה בהקשר הזה, אבל לחיפה יש נסיבות מקלות: זה היה אחד האזורים שספגו הכי הרבה במלחמה בצפון. למרות שאפשר לראות התאוששות ברכישת דירה ראשונה בפריפריה, טבריה נותרה הרחק מאחור.
רוצים עוד על טבריה? כשמפלחים את רכישות משפרי הדיור ברבעון השלישי, רואים גידול כללי. בשבעה אזורים נרשמה עלייה, אבל בשלושה ירידה: חיפה, טבריה ונצרת. בדקנו מה קרה למשקיעים בטבריה ברבעון השלישי וקיבלנו נתון מפתיע: ירידה של 40% במכירת דירות של משקיעים, אבל זה לעומת הרבעון המקביל של 2023. בנוסף, מצאנו כי שיעור הדירות שנמכרות בהפסד בטבריה דומה לממוצע הארצי. מה זה אומר? שהמשקיעים באזור טבריה, שלפי האוצר כולל בתוכו בין היתר את ישובי הגליל העליון והגולן, פחות נוטים להתפשר על המחיר. יחד עם זאת, נמצא כי הערים הצפוניות שבולטות בשיעור גבוה של מכירות בהפסד הן טבריה, נצרת ועפולה. איך זה יכול להיות? פשוט: העובדה שהמשקיעים באזור טבריה מוכרים פחות דירות, לא אומרת שאלה שכן מוכרים, מוכרים אותם בהפסד נמוך יותר. יכול להיות שמספרם נמוך יותר, ושמספר המוכרים בהפסד הוא ממוצע, אבל יש עסקאות שמושכות את הנתונים כלפי מטה.
משקיע ממוצע שרכש דירה בטבריה ומכר אותה ברבעון השלישי ברווח (כלומר, המפסידים לא נכללים בבדיקה הזאת), הרוויח כ-451 אלף שקל. לכאורה, ישאל קורא תמים כיצד אנחנו קובעים שטבריה אינה רווחית? ובכן, כשמוסיפים את משקל המפסידים הממוצע יורד משמעותית. ושנית, 451 אלף שקל זה לא רווח גבוה. בירושלים, תל אביב ונתניה - הרווח הממוצע גבוה כמעט פי שלושה. בחדרה - הוא גבוה ביותר מפי שניים.
ולסיום, הנה נתון שיעיד על כך שהמשקיעים בטבריה אינם מגיעים ממעמד סוציו אקונומי גבוה במיוחד וזאת התשובה למי ששואל מדוע הם לא משקיעים בערים פופולריות ויקרות יותר. מבדיקת האוצר עולה כי כאשר רמת ההכנסה הממוצעת הנמוכה ביותר נמצאה בקרב המשקיעים באזור טבריה - 26,500 שקל ברוטו. זה גבוה ביחס לרמת ההכנסה הממוצעת בישראל, ועדיין - נמוכה ביחס למשקיעים.
אז מה נשאר מעיר התיירות של שנות השמונים והתשעים? האמת, לא הרבה. בעיקר דירות ישנות שצופות לכנרת, וגורמות לחלק מהמשקיעים להאמין שיום אחד הכל כאן ישתנה והמחירים יעלו. בינתיים, הם גובים דמי שכירות בתשואה די ממוצעת ואין להם הרבה מאוד סיבות לאופטימיות.
תגובות לכתבה(2):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    כשהמפונים חוזרים לבית אי אפשר להפציץ? (ל"ת)
    Mtlk 01/2025/12
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 1.
    רק אבא גנוב נותר ממנה (ל"ת)
    ציקו בן דוד 01/2025/12
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור