נדל"ן ותשתיות
האם מס יסף יפגע בשוק ההתחדשות העירונית? "היזם לא ישלם"
אחד הנושאים המסקרנים במסגרת חוק ההסדרים ל-2025 הוא הטלת מס יסף. העובדה שיוטלו גזירות נוספות על ציבור המשקיעים ורוכשי הדירות בכלל ממכירת דירות מגורים עלול לפגוע בביקוש לדירות. שלא תטעו, המטרה של המדינה היא בסוף להגדיל הכנסות ולהבריח את המשקיעים - זה כתוב שחור על גבי לבן על גבי ההחלטה להטיל מס יסף ולהשאיר את מס הרכישה על דירה שנייה על כנו. העניין הזה, איך לא, גרר לא מעט ביקורת מציבור הקבלנים והמשקיעים.
"קח לדוגמא את חולון, יש שם תכנית התחדשות עירונית, ח 619, שמאפשרת לתת לדיירים זכויות גדולות יותר. בעצם, מה שקורה הוא שהדיירים צוברים שבח גבוה, ומס היסף חל על זה. בעולם הרגיל של התחדשות עירונית, יזם לא מסכים לקחת על עצמו את מס היסף. הוא בא לעסקת נטו ומשלם את המסים האחרים. מס יסף הוא במישור מס הכנסה וזה צובע לא רק את העסקה הזאת. יכול להיות שהדייר נמצא בטווח של מס יסף בלי קשר, אבל יש כאלה שלא".
"היו דיבורים על כך בתקשורת, אבל בסוף - הכניסו את המגורים פנימה. הנטל גדל מ-3% ל-5%, כמעט פי שניים. פעם שלישית, הדיווח עצמו על מס היסף ייעשה בעסקה עצמה. המס מגולם בתוך המס שבח. בסוף, למרות הטענות כאילו הוא חיצוני לעסקת התחדשות עירונית, לפעמים הוא 'בילד אין'. כל הדיבור על המס הזה מאוד מרתיע".
בואי ניקח מקרה קלאסי. תוספת 12 מ"ר. המס לא חל כאן.
"בעסקת התחדשות עירונית קלאסית נותנים 12 מ"ר כממ"ד כתוספת, זה לא פוגע. גם 25 מ"ר תוספת לא פוגע. אבל בעולם של עסקה פטורה, זה לא מעניין. היום, בשוק, יש לא מעט עסקאות שזכויות הבנייה בהן גבוהות יותר".
"לעתים היזם נותן גם שתי דירות מגורים, כי הדירות גדולות ותכנונית אי אפשר לתת לו 150 מ"ר. כלומר, היזם נאלץ, תכנונית, לפצל את דירות התמורה, כשהוא משלם את המסים. ואז הוא אומר שהוא משלם מס שבח, מע"מ שירותי בנייה, אבל מס יסף, בטענה הקלאסית של היזמים, אין כמעט כאלה שמשלמים. בעסקה של 40 מ"ר תוספת, התשלום הוא נמוך יחסית. אם אני מתמחרת תוספת של 40 מ"ר ב-15 אלף שקל למ"ר, 600 אלף שקל בסך הכל, נכון שמס היסף קטן. אבל אל תשכח: יש לי שכירות, יש לי דירת ירושה שקיבלתי ועשיתי עליה 200 אלף שקל, או כל דבר אחר. העסקה הזאת העבירה אותך לתוך משטר המס".
"שוב, זה נכון, אבל צריך להבין שהמס עמד כבר על 3% וכאן יש תוספת. בעסקה יקרה יותר, אנחנו יכולים להגיע לעשרות אלפי שקלים".
"היזם יושב עם הדוח הכלכלי ועושה חשבון. יש דיירים שלא יכולים להביא את זה, יש להם דירה ופתאום הם פוגשים את עולם המס וזה יכול להביא לביטול עסקה. כשזה מסה של דיירים, זה משמעותי. לא לבטל עסקה, אבל כן להערים קשיים. בסוף זה פוגע בהתנהלות. המשא ומלן עם היזם נמרח. כל אחד יעשה בדיקות, איך זה משפיע על הדוח שלו. הדייר חושב איך להימנע מהחיוב וזה מעכב. גפני כבר התבטא שיהיה עוד דיון לגבי נושא הדירות. אני מבינה את זה, את האפשרות שזה יפוצל. אל תשכח שיש גם בעיה עם המע"מ".
"כן, כי מע"מ שירותי בנייה על דירת מגורים בהתחדשות עירונית אי אפשר לקזז, על 15 המטרים העודפים במקרה הזה. פתאום הנטל עולה מ-17% ל-18%. הרעיון להיכנס בעשירים - יש לו אופי אחר, אבל חוק ההסדרים לא פוגע רק בעורכי דין ורואי חשבון, אלא גם בשכבות החלשות".
עוד ב-
"הוא כן יושב עם היועצים הכלכליים וצריך לשלם 2% על כל הבעלים, זה יכול להיות מגולם ובסוף הוא ישלם יותר מ-2%. זה יכול לפגוע ברווח היזמי".
הכתבות החמות
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה