נדל"ן ותשתיות

סערה בכנסת: "99% מהנפגעים מהגדלת המס למשקיעים - מהמאיון העליון"

ד"ר עופר רז-דרור, סמנכ"ל כלכלה ברשות המסים, טען בישיבה בעניין הגדלת מס יסף למשקיעי נדל"ן כי "הפגיעה היא במשקי בית שמרוויחים מעל 20 מיליון שקל בשנה". מהומה התחוללה באולם
איציק יצחקי |  2
נדלן-אילוסטרציה (צילום shutterstock)
זר לו נקלע במקרה לישיבה של ועדת הכספים אתמול, בנושא הטלת מס יסף והקפאת מדרגות מס הרכישה, היה מתקשה להניח כי מדובר בועדה שאחת המטרות שלה היא לסייע לציבור. ויכוחים בלתי פוסקים, חילופי האשמות ודיון שיצא, לפחות לרגעים מסוימים, משליטה אפיינו את המתרחש באולם.
ההחלטה להטיל מס יסף ולהקפיא את מדרגות מס הרכישה עלולה לטלטל, לכאן ולכאן, את שוק הנדל"ן. בראיון בלעדי ל-ice, אמר אתמול יו"ר ארגון הקבלנים והבונים במחוז ת"א והמרכז, עמית גוטליב, כי אישור החוק עלול לגרום לכאוס בענף. אפשר להבין את הצד של גוטליב, ולכן האזנו בקשב רב גם לטענות שהושמעו בעד אישור החוק לקריאה שניה ושלישית. באוצר מעריכים כי אישור המס יניב כחצי מיליארד שקל בשנה. אם החוק לא יאושר, אומרים גורמים במשרד, יכול להיות שהם יצטרכו למצוא חלופה אחרת וגם היא, ככל הנראה, תפגע במשקיעים.
ח"כ משה גפני, יו"ר הועדה והאיש החזק בה, מבין היטב שמדובר בהחלטה הרת גורל. הוא ניסה להרגיע אתמול את הרוחות, ולא אהב את הטענות שנשמעו מצד חלק ממשתתפי הועדה, לפיהן מס יסף עלול לפגוע במעמד הביניים ובחלשים. "אני לא מבין את הטענה הזאת", אמר מספר פעמים. "הרי מס יסף לא מכוון לפגוע במעמד הביניים, ואם כן - ברור שנתקן", הסביר.
 
ההחלטה - בידיים שלו. גפני (צילום: פלאש 90, יונתן זינדל)

גפני צודק. מס יסף הוא מס של 5%, שמוטל על בעלי הכנסות גבוהות. מי שמרוויח מעל 721 אלף שקל בשנה (מחוץ לשכר, לא כולל רווחים מנדל"ן), אמור לשלם 3% מס (על היתרה, מכל מקורות ההכנסה), אבל כעת הדרישה היא להטיל עוד 2% מס על הכנסות הוניות, כולל כאלה שנובעות ממכירת דירה שאינה משמשת למגורים.
ד"ר עופר רז-דרור, סמנכ"ל כלכלה ברשות המסים, אמר: "חמישה עשירונים ראשונים לא משלמים מס הכנסה, זה לא ישנה את ההכנסות שלהם בנטו. המיסוי על רווחי הון יחסית למיסוי על עבודה הוא מאוד נמוך, 99% מהגביה תגיע מהמאיון העליון, מעל 50% מהגביה תגיע מהאלפיון העליון, משקי בית שמרוויחים מעל 20 מיליון שקל בשנה. אני לא מבין את הדיון על פגיעה במעמד הביניים".
בשלב זה החלה מהומה באולם. "אנחנו מבינים שאתה ד"ר ואנחנו אנשים פשוטים", קרא לעברו אחד מחברי הוועדה. גפני זעם: "אנחנו לא כלבים ולא עוסקים בזנבות של כלבים. התשובה צריכה להיות כלכלית. האם זה נכון, כפי שטוען ג'קי בלנגה, שיש פגיעה במעמד הביניים? ואם כן, בואו נטפל בה. לא מקובל עליי שתגיד שהכלב מקשקש בזנב".
למרות הדברים האלה, יחד ראוי להזכיר: גם משקיעים רגילים, שאינם נמנים עם האלפיון העליון אך מוכרים דירה שאינה יחידה שרכשו ב-2021 (ואולי עוד קודם) עלולים להיפגע, משום שמאז עלו מחירי הדירות ביותר מ-30% וסביר להניח שרשמו רווח משמעותי על הדירה.
בוועדה הסבירו כי "בסוף, מי שישלם את המס זה מי שמרוויח מעל 700 אלף שקל, מחוץ לשכר. אלה העשירים, לא מעמד הביניים". אחד הנוכחים באולם סיכם: "אני לא מכיר משקיע, עם שתי דירות, שהוא מעמד ביניים". גפני הנהן, אבל הוועדה לקחה פסק זמן כדי לחשב מסלול מחדש. אם החוק לא יעבור, סביר להניח שהאוצר ימצא את הדרך לקחת כסף מהמשקיעים. השאלה הגדולה היא האם הברחת המשקיעים לא תטלטל את שוק הנדל"ן והמדינה לא יורה לעצמה כדור ברגל. אם זה יקרה, סביר להניח שידונו בפתרון שיחלץ אותה משם - ופתרון, אנחנו מזכירים לכם, עולה כסף.
תגיות ועדת הכספים | מס יסף | משה גפני | משקיעי נדל"ן

הכתבות החמות

תגובות לכתבה(2):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה