נדל"ן ותשתיות
מהפכה במפרץ חיפה: פינוי המפעלים מתקרב, מה ייבנה במקום?
ועדת העורכים לגיבוש תוכנית המתאר הארצית למפרץ חיפה (תמ"א 75) התכנסה היום ואישרה לקדם את התכנון המפורט של מתחם מפרץ חיפה, בשלב הראשון יקודמו תוכניות למתחמים שאינם מושפעים מפעילות המפעלים ויש בקידומן חשיבות ציבורית רבה ומהווים מנועי שינוי וצמיחה במרחב
ועדת העורכים לגיבוש תוכנית המתאר הארצית למפרץ חיפה (תמ"א 75), בראשות ליאת פלד, אישרה היום (חמישי) על קידום תוכניות מפורטות במפרץ, כחלק מהתוכנית לפינוי מפרץ חיפה, בהובלה משותפת של מינהל התכנון ורשות מקרקעי ישראל.
שלב התכנון המפורט יחל במתחמים שאינם מושפעים ממיקום התשתיות ויש בקידומם חשיבות ציבורית רבה, המהווים מנועי שינוי וצמיחה במרחב. מדובר באזורים שניתן לקדם בלוח זמנים מהיר ובתיאום עם הרשויות המקומיות. התוכנית הראשונה שתקודם היא מתחם חוות המיכלים של תש"א. זאת, כחלק מהרחקת חומרים מסוכנים ממרכזי האוכלוסייה ויצירת מרחב אורבני איכותי, המשכי לשכונות הקיימות הגובלות ונגיש לחוף הים, תוך חיבור של קריית חיים לכיוון נשר וחיפה.
במרחב יתוכננו כ-102,000 יחידות דיור בתמהיל מגוון ומכליל, כולל צרכי הציבור הנלווים להן, כ-11,000,000 מ"ר לתעסוקה ומסחר (בנוסף לכ- 2,700,000 מ"ר בקריית אתא), כ- 5,000,000 מ"ר לתעשייה, כ- 650 דונם לפארק לוגיסטי וכ-3,500 חדרי מלון. בנוסף, יתוכננו שטחים פתוחים לטובת תושבי המרחב, לרבות פארק מטרופוליני שהיקפו כ-6,000 דונם שישרת את תושבי חיפה והקריות, בו ימוקמו שימושי פנאי ונופש על-עירוניים כגון מרכז ספורט, פארקי מים ועוד.
עד כה, המרחב חולק לארבעה מתחמי תכנון בהם אושרה פריסת ייעודי הקרקע העקרונית בין שטחי מגורים, תעסוקה ותעשייה באופן שיבטיח סביבת חיים איכותית ונקייה ממטרדים, יאפשר הפחתת שימוש ברכב הפרטי ויבטיח נגישות של תושבי האזור לשטחים הפתוחים, תוך הטמעת של גישות חדשניות בתוכניות המפורטות לנושאי חנייה, חסכון באנרגיה, הליכתיות, חום עירוני ועוד.
בהמשך להחלטת הממשלה 1231 מחודש מרץ 2022 ואישורה של תמ"א 75 בדצמבר 2023, עסקה ועדת העורכים במהלך החודשים האחרונים בראייה רחבה של היבטי התחבורה, התשתיות וניהול הנגר במרחב. פריסת ייעודי הקרקע בתחום התכניות המפורטות מוצעת על בסיס מערכת דרכים ראשית המחברת את חיפה, נשר והקריות, בדגש על מערכת תחבורה ציבורית שתשרת את המרחב כולו ותאפשר מרחב עירוני רצוף המתעדף תחבורה ציבורית, מיקרומוביליטי והליכתיות, כפי שנקבע בתוכנית המתאר הארצית.
בנוסף, צוותי התכנון בתחום משק האנרגיה עובדים על הכנת תסקירי השפעה על הסביבה ובחינת חלופות מיקום לכלל צרכי משק האנרגיה, הכוללים בין היתר פתרונות לייבוא ואחסון של תזקיקים וגפ"מ ומענה לייצוא קונדנסט. התקדמות זו בעבודה על נושאי התחבורה, התשתיות, הנגר והפתרונות למשק האנרגיה, סוללת את הדרך לקידום התכניות המפורטות במרחב.
על פי הנתונים שהוצגו בפני ועדת העורכים, כיום במרחב זה קיימים כ-145,000 מקומות תעסוקה והפוטנציאל בתכנית יגיע לכ-760,000 מקומות תעסוקה במגוון רחב הכולל תעשייה מתקדמת, תעסוקה, מסחר ושירותים. המרחב חולק לארבעה מתחמי תכנון בהם אושרה פריסת ייעודי הקרקע העקרונית בין שטחי מגורים, תעסוקה ותעשייה באופן שיבטיח סביבת חיים איכותית ונקייה ממטרדים, יאפשר הפחתת שימוש ברכב הפרטי ויבטיח נגישות של תושבי האזור לשטחים הפתוחים, תוך הטמעת של גישות חדשניות בתוכניות המפורטות לנושאי חנייה, חסכון באנרגיה, הליכתיות, חום עירוני ועוד.
הערות שנשמעו במהלך הדיון של גופים ורשויות מועברות לשלב עריכת מסמכי התוכניות. המשך העבודה ייעשה במסגרת ישיבות עבודה אינטנסיביות בסוגיות כגון צורכי תחבורה, שירותים, כלכלה אורבנית, חלוקת הכנסות, שלביות פיתוח התכניות ביחס לפינוי מפעלים מזהמים וכד' ויינתנו דגשים מפורטים לגיבוש מסמכי התוכניות בנושאים אלה, עד להגשתם למוסדות התכנון.
עוד ב-
מנכ"ל מינהל התכנון רפי אלמליח, אשר יזם את המהלך לשינוי פני המפרץ, ציין כי "מינהל התכנון פועל ביתר שאת כדי לשנות את מפרץ חיפה. אחרי שהפכנו את פינוי המפעלים לעובדה מוגמרת שאישרנו חלופה תכנונית למפרץ, ישנה חשיבות רבה לקידום התוכניות המפורטות החלופיות, שיהפכו את האזור למוקד תפקודי אזורי המניע את הכלכלה ומצמיח את המטרופולין כולו".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה