משפט

ייפוי כוח מתמשך: מה עושים כאשר אדם אינו יכול לקבל החלטות?

על השפעת המלחמה על רבים מאזרחי ישראל הזקוקים לשיקום נפשי, עו"ד עידן בן-יעקב, המתמחה בניהול הון משפחתי, משפט מסחרי ונדל"ן, מדגיש את חשיבות ייפוי הכוח המתמשך
מערכת ice | 
משפט (צילום shutterstock)

 בימים אלה, כאשר הביטוי 'בימים אלה' מופיע יותר ויותר, אנשים רבים מתחילים לערוך מעין סדר בחייהם האישיים, כאשר אין ספק שהאירועים האחרונים העלו לסדר היום סוגיות רבות. אחת מהן היא היחס לפצועים ומאושפזים.

 רבים מהאנשים שהגיעו לבתי החולים היו במצב קשה מבחינה רפואית, ונראה שחלקים מהם יצטרכו גם שיקום נפשי ופיזי ארוך ומורכב. אך מה יהיה עד אז? כיצד ניתן להתנהל במקרה בו הפציעה הינה כה קשה עד שלא ניתן לנהל אורח חיים 'רגיל', או לתקשר עם הסביבה? כיצד יש לפעול במצב בו האדם אינו מסוגל לקבל החלטות בעצמו, בגלל סיבות רפואיות? .
אחד הפתרונות למקרה מעין זה, ולמקרים אחרים, הינו 'ייפוי כוח מתמשך'. רוב הציבור מכיר את המונח 'ייפוי כח' בהקשרים של אישור לביצוע פעולה בשמו של אדם אחר -  העברת בעלות, משיכת כספים ועוד.
מדובר בפעולות, מוגדרות, כפי שמפורטות בייפוי כוח. עם זאת, ישנם מצבים בהם נדרש אישור לביצוע פעולות כאשר אדם אינו נמצא בשכלו או בכשירותו המתאימה, ולא יכול לנהל את ענייניו.
כדי להימנע ממצב כזה בו אדם אינו כשיר לקבל החלטות או לבצע פעולות מסוימות מצד אחד, ומצד שני אין אפשרות שאדם אחר יבצע את אותן הפעולות- ישנם שני פתרונות אפשריים- א. הגשת בקשה לבימ"ש לצורך קבלת צו אפוטרופוסיות על אותו אדם שאינו כשיר (הליך מורכב, איטי ושניתן ל"דלג" עליו במרבית המקרים אם עורכים ומפקידים אצל האפוטרופוס הכללי מראש ייפוי כוח מתמשך - הפתרון השני).
מי רשאי לערוך ייפוי כוח מתמשך?
 ע"פ חוק, מכיוון שלא מדובר בייפוי כוח או בפרוצדורה משפטית 'רגילים', אלא ייפוי כוח שמהותית יופעל רק בעתיד עם סמכויות (ככל שמגדירים אותם כראוי) שיותר מתקרבות לאפוטרופוס לפי צו בימ"ש מאשר מיופה כוח "רגיל", ניתן לעשות (ושיהיה בעל תוקף משפטי מחייב) ייפוי כוח מתמשך רק אצל עו"ד שהוסמכו לכך, על מנת לוודא שייפוי הכוח אכן יהיה תקף וקביל מבחינה משפטית וניתן יהיה לעשות בו שימוש בעתיד לכשיידרש.
מי יכול להיות מיופה כוח בייפוי כוח מתמשך?
כל אדם מעל גיל 18 אשר מאשר את הבחירה בו יכול להיות מיופה כוח. בניגוד לצוואה, לדוגמא, בה אין חובה לעדכן את היורש בעת כתיבת הצוואה, הרי שכאן יש חובה לעדכן ולקבל את אישורו לכך במועד עשיית ייפוי הכוח המתמשך ועל מיופה הכוח לחתום ולהצהיר על הסכמתו כאמור.
מה כולל ייפוי הכוח המתמשך?
 ייפוי הכוח, כמו כל מסמך משפטי, חייב להיות ברור ונהיר, וכמובן – להתאים לדרישות מייפה הכוח ("הממנה"). יש לכלול במסמך את תחולת, היקף והסמכויות המוקנות למיופה הכוח במסגרתו, פירוט של הנחיות ו"קווי גזרה" (לדג'- אורח חיים, העדפות קבורה, העדפות טיפוליות וכד') ונתונים נוספים על מנת לוודא שרצונו של מייפה הכוח אכן יתממש.
כך לדוגמא, אם מבקש הממנה למנות אדם כמיופה כוח כחלק מייפוי הכוח המתמשך בכל הקשור להתנהלות אל מול הבנקים, יש לוודא שיש למיופה הכוח את כלל ההרשאות המתאימות בתוכן ייפוי הכוח (לדג'- חתימה על מסמכים בנקאיים, העברות כספים וכד') לרבות ההנחיות והמסמכים הנדרשים וכיו"ב.
במקרה של ייפוי כוח רפואי יש להתייעץ עם עו"ד אשר מתמחה בכך, על מנת לוודא כי כלל דרישות הממנה באות לידי ביטוי מחד ושלא "נופלים" (אלא אם זה באופן מכוון ומיודע) לתוך גדרי דרישות "חוק נוטה למות" כשבמקרה כזה – נדרש גם לפעול לפי הנחיות משרד הבריאות והחוק וההנחיות הרלוונטיות.
מתי מסתיים ייפוי הכוח 'המתמשך'?
 כשמו כן הוא – מתמשך. ברמה "הבסיסית", ייפוי הכוח הוא מתמשך כל עוד הממנה מוגדר כ"אינו מבין בדבר" וכל עוד מיופה הכוח אינו מתפטר / מוזז מתפקידו. באופן עקרוני, במידה ואדם חוזר לבריאותו התקינה יחסית והוא מפסיק להיות מוגדר (לפי הדין והנהלים) כאדם "שאינו יודע בדבר", תוקפו של ייפוי הכוח מסתיים. הכל כמובן תלוי בסיטואציה הספציפית.
כמו כן, ניתן אף לתחום ולהגדיר את תוקפו של ייפוי הכוח למועדים / סיטואציות מוגדרות מראש (ובענייני רכוש- להפעילו במועד מוגדר וספציפי בעתיד אף ללא קשר לאם הממנה "אינו מבין בדבר" או לא).
 עו"ד עידן בן-יעקב, ממשרד עו"ד בן-יעקב, המתמחה בניהול הון משפחתי, משפט מסחרי ונדל"ן.

בתמונה:  עו"ד עידן בן-יעקב (קרדיט: תמר מצפי)

תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה