השוק
מזרחי טפחות: המדד מצביע על אינפלציה גבוהה בישראל, הגירעון עולה
יוני פנינג, הכלכלן הראשי בחדר העסקאות של בנק מזרחי טפחות, ערך סקירה כלכלית שבועית בה נגע במצב הכלכלה המקומית והשפעת מדד המחירים לצרכן שפורסם לאחרונה עלייה, כמו גם השפעת המדד שפורסם בארה"ב. וגם: המצב המורכב בכלכלה היפנית

יוני פנינג, הכלכלן הראשי בחדר העסקאות של בנק מזרחי טפחות, ערך היום (ראשון) כמדי שבוע את הסקירה הכלכלית השבועית שלו, בה נגע במספר נושאים בוערים בכלכלה העולמית והמקומית.
תמצית: "מדד המחירים המקומי מצביע על אינפלציה גבוהה מעט ביחס לקונצנזוס. אבל, להערכתנו, יש פה לא מעט דיסקליימרים מתבקשים כמו התבוננות בספרה נוספת אחרי הנקודה, כמו גם מה שנראה לנו כמו מיצוי מהיר יחסית של השפעת המע"מ.
כנ"ל, בתנאים הנוכחיים, גם תוואי האינפלציה מפה והלאה מצביע, כנראה, על התכנסות מהירה בחזרה לטווח היעד של בנק ישראל, בדגש על האפשרות שבה נמשיך לראות את השקל ברמות הנוכחיות.
בינתיים, האפשרות הזו פחות נתמכת בגירעון מאזן הסחר המקומי, שממשיך להיות גבוה באופן יחסי, קצת בגלל יבוא מוגבר של דלקים, במהלך ינואר, וקצת בגלל יצוא מתון יחסית של אשלג, על רקע עודף היצע עולמי.
מדדי המחירים, ליצרן ולצרכן בארה"ב עלו בצורה דיי נחושה בינואר. ויתרה מזאת, הם עשו את זה בצורה דיי רחבה, עם מה שנראה כמו גורמי צד היצע, כמו גם צד ביקוש 'בריאים' יחסית. קשה בשלב הזה לקבוע כמה מזה נובע מהרחבה פיסקאלית לקראת הבחירות, וכמה, כמו בדוגמה של מחירי האנרגיה, זה דווקא תוצאה של מדיניות הממשל החדש.
עוד מהכיוון הזה, העלייה במדד מחירי היצרן, ספציפית, כנראה משליכה על עליות נוספות באינפלציה במדדים הקרובים. התמונה כמובן עוד צפויה להתהפך אחר כך, ככל והממשלה תצלח ביישום הצמצום הפיסקאלי. אבל פה זה שוק ההון, וספק להערכתנו אם ציפיות השוק יוכלו לצפות את זה, לפני שהעניין יהיה עובדה מוגמרת.
ביפן, מדדי המחירים ליצרן עולים בקצב גבוה יחסית בינואר, חרף העלאות הריבית על ידי ה-BoJ. ולמרות זאת, היציבות במטבע, ככה"נ, מסייעת לנטוע את התחושה שהבנק המרכזי יפסיק את מהלך העלאות הריבית, בקרוב".
מאקרו: "ישראל: מדד המחירים לצרכן הצביע על עלייה של 0.564% בינואר. כן, החודש למעשה יש פה נתון מפורט מעט יותר מבחינת מספר הספרות, בגלל שמחליפים את הבסיס לחישוב. זה מתעגל כמובן כלפי מעלה ל-0.6%. ובכל מקרה, גבוה מעט מציפיותינו ומהקונצנזוס (0.5%+).
אבל, להערכתנו, היו הרבה חששות מהמדד הזה, שכלל כמובן הרבה מאוד סעיפים חד פעמיים, וצפו שיהיה גבוה משמעותית. ואם נכליל פה גם ציפיות אינפלציה שצפויות להתמתן מהסיבה הזו, אנחנו כן רואים אותו בתור גורם ממתן לשוק, ואולי בשלב מסוים גם לבנק ישראל.
מחירי הסיגריות בלטו בהרכבי הסעיפים שדחפו למעלה את המדד החודש, עם עלייה חודשית של 5.2%, ותרומה למדד של 0.14%. להערכתנו, מדובר ב-"עדכון מחירון" של ינואר.
עוד יש לציין כמובן את העלאות המחירים כתוצאה ממדיניות, עם תרומה משמעותית לכשעצמה, כמו חשמל עם עוד כ-10 נ"ב למדד, ארנונה עם 6 נ"ב, רכבים חדשים עם 5 נ"ב על רקע העלאת המיסוי הירוק ומים עם 2.4 נ"ב. סה"כ 23 נ"ב. כולל הטבק, כל הסעיפים האלה מסכמים תרומה של כ-0.37% למדד, כאשר הם מהווים כ-11% מהמשקל שלו.
המע"מ עצמו, כזכור, מוטל על כ-70% מהמדד. ואם נחפש השפעות בסעיפים נוספים, אפשר למצוא אותן בצורה דיי בולטת במחירי המזון ללא ירקות ופירות, שעלו באחוז שלם, כולל מוצרים כמו קפה וקקאו שעלו בכ-10%, על רקע עליית מחירי הגלם העולמיים. כל הקטגוריה מהווה כ-15% מהמדד הכולל, אז עוד כ-15 נ"ב משם.
על זה אפשר כמובן להוסיף מוצרים בני קיימא, שהגיוני שיושפעו מהמדד, כאשר קטגוריית ריהוט וציוד לבית הוסיפה 0.6%. וכנ"ל שירותים כמו בריאות, עם 0.6% נוספים. מעבר להשפעת המע"מ סעיפי רופאי שיניים, לדוג' העלו מחירים ב-1.3%. מדובר בתופעה נפוצה יחסית בחודשי ינואר (עדכון מחירון) בשנים שלאחר אינפלציה שנתית גבוהה. אבל נעריך שגם פה מדובר, על הדרך, גם במיצוי של השפעות המע"מ.
הצד השלילי, לעומת זאת, בולט מאוד גם הוא, כאשר סעיף "שירותי דיור בבעלות הדיירים" ירד ב-0.7%, וגרע כ-0.13% מהמדד. סעיפי השכירות קיזזו קרוב ל-3 נ"ב מזה. אבל גם פירוט החוזים פה מצביע על חולשה ראויה מאוד לציון, כאשר בחוזים החדשים נרשמה עלייה של 3.3% בלבד לעומת השנה שעברה – שפל של תשעה חודשים ומאוד מאוד שונה ממה שאפשר היה לחשוש שיקרה עם סיום המלחמה.
עוד ביורדים, מחירי ההלבשה וההנעלה ירדו בכ-4.2%, וגרעו כ-11.5 נ"ב מהמדד. על פי הלמ"ס, בניכוי עונתיות מדובר בירידה של 0.5%. כנ"ל, קטגוריות הנופש נהנו מירידות מחירים, עם ירידה של 5.7% במחירי הנסיעות לחו"ל, ועוד 5.0% במחירי המלונות ובתי ההארחה. ב-2 המקרים, נקשר את זה לגידול בהיצע.
לסיכום, למרות מה שנראה לכאורה כמו הפתעה כלפי מעלה, נזכור שמדד נמוך ב-1.5 נ"ב כבר היה שם אותנו "לפי הצפי". יתרה מזאת, להערכתנו, העלאת המע"מ דיי מיצתה את עצמה במדד ינואר. מה שאומר שהמסחר היום בבוקר יהיה הפעם הראשונה מזה כמה שנים בערך שאין גורמים משמעותיים להעלאת מחירים שעוד צריכים להיכלל במדד, אם כתוצאה ממדיניות ואם כתוצאה מעליית מחירי חומרי גלם / שילוח.
במובן הזה, הציפיות שלנו כרגע הן לעלייה של כ-0.8% בלבד במדד, בשלושת החודשים הקרובים, כאשר בשנה שעברה זה עלה בכ-1.8% באלה. קרי, כניסה לטווח היעד של בנק ישראל תוך רבעון בערך.
הגירעון המקומי במאזן הסחר המשיך להיות גבוה יחסית, בינואר, ברמה של 3,054 מ' ד', לעומת נתון נוכחי של 2,979 מ', בדצמבר. כמובן שהגירעון בדצמבר היה אמור להיות מוגבר באופן כללי, בגלל השפעת המע"מ, וזה של ינואר דווקא נמוך יותר. במידה מסוימת, סעיפי הדלקים מסבירים את היציבות בגירעון, עם זינוק מ-532 מ' ד' בחודש שעבר, ל-876 מ' – שיא של חצי שנה.
נוסיף כי מחירי הנפט היו גבוהים יחסית, במהלך החודש. וגם הפחם, לפחות בחלקים מסוימים של החודש. ולהערכתנו, נראה התמתנות אל תוך פברואר. ובהתחשב במחירים הנוכחיים, אולי אפילו מהותית יחסית בסעיף הזה, אל תוך מרץ.
ללא דלקים, היבוא התמתן בכ-7%, ל-6,661 מ' ד' – שפל של חמישה חודשים, שאולי כן אפשר להסביר בתור תיקון ליבוא של הקדמת המע"מ בדצמבר. יבוא המכוניות לצרכים פרטיים כמובן בלט בירידה, עם התמתנות ל-220 מ' ד', לעומת 331 בדצמבר. הרהיטים ומוצרי החשמל הציגו מגמה ממותנת יחסית, ועדיין משמעותית, עם ירידה של 11%, ל-406 מ' ד'.
היצוא, נוסיף, היה חלש מעט במהלך החודש, עם ירידה של 206 מ' ד', ל-4,484. נוסיף כי הגורם המשמעותי לזה נראה כרגע בתור האשלג, עם יצוא שירד בכ-90 מ' ד' בינואר לבד, על רקע מחירים נמוכים בעולם, ונראה שאלה עולים כרגע משמעותית.
ארה"ב: מדד ינואר בארה"ב הפתיע באופן משמעותי כלפי מעלה, עם עלייה כוללת של 0.5% - הנתון הגבוה מזה כשנה וחצי, וגבוה משמעותית מהצפי (0.3%). הליבה עמדה על 0.4% לעומת ציפיות ל-0.3%. העליות החודשיות שמות אותנו על אינפלציה כללית של 3.0%, וליבה של 3.3%. מדדי הליבה של פברואר ומרץ בשנה שעברה עמדו שניהם על 0.4%, וזה של אפריל על 0.3%, אבל מפה זה מתמתן לכמה קריאות נמוכות יחסית.
קרי, ככל שלא תהיה השפעת מכסים חדה ומיידית, וחזון למועד, סביר שהליבה תתמתן קצת במדדים הקרובים. אולם, אחרי פרסום מדד אפריל, כדי שהאינפלציה השנתית תרד לעבר היעד (כולל ב-PCE) יידרש שינוי מהותי מאוד של המגמה.
הרכיבים הדלקיים ראויים לאזכור הפעם, עם תוספת של 1.8% בבנזין. לתפיסתנו, מדובר בסנונית ראשונית של השפעות מלחמת הסחר, ביטוי לסנקציות שהוטלו במהלך החודש על רוסיה דרך זינוק במחירי הנפט העולמיים, אשר גולגלו למחירי הדלק בתחנה ומשם השפיעו על המדד.
כנ"ל, ניתן לאתר מחירי שירותים עם תרומה משמעותית גם בנתון אתמול, וביניהם דיור כדוגמה בולטת עם עלייה של 0.4%, לאחר תרומה של 0.3% בלבד בחודשיים הקודמים. נעיר כי מדובר בסעיף מאוד קריטי לעמידה ביעד האינפלציה, לתפיסתנו, ושינוי מגמה פה עשוי להיות משמעותי מאוד אם יימשך.
מחירי המכוניות המשומשות רשמו תוספת חריגה של 2.2%. עוד על זה, גם סעיף "שירותי תחבורה" רשם זינוק חריג של 1.8%. ביטוחי הרכב שיחקו כאן תפקיד גדול, על רקע עליית מחירי המכוניות המשומשות האמורה.
גם מחירי הטיסות עלו ב-1.2%, לאחר זינוק של 3.0% בחודש הקודם, וסה"כ 7.1% בשנה האחרונה. ראוי לציין גם את קשיי הייצור בבואינג, וכמובן גם ההוצאות המוגברות של הדמוקרטים לקראת הבחירות הינן גורם אפשרי לעליות המחירים האלה.
אל מול זה, מחירי המזון עלו אמנם ב-0.4%, אבל רוב העלייה נבעה ממזון בבית (+0.5%), וגם זה על רקע עליית מחירי הקקאו ונזקי שפעת העופות (ביצים הוסיפו 15.2%, וכנראה יירדו בהמשך השנה). שירותי הבריאות, כנ"ל, נותרו ללא שינוי – השינוי החודשי המתון מזה חמישה חודשים.
מדד המחירים ליצרן בארה"ב ממשיך לעלות בקצב גבוה גם הוא, עם תוספת חודשית של 0.4%, החודש ה-13 ברציפות של עליית מחירי היצרן. יתרה מזאת, הוא עושה זאת במקביל לעדכון משמעותי כלפי מעלה של נתוני השנה האחרונה, בפרט מדד דצמבר, שמצביע כעת על זינוק חודשי 0.5% במקום 0.2% בקריאה הראשונית.
ואלה מביאים את האינפלציה השנתית במדד ליצרן לעלייה של 3.5%, כאשר אינדיקציות ליבה, ללא מזון ואנרגיה מצביעות על מהלך דומה. ובכך מעידות על מגבלות צד היצע עקב מחסור בעובדים, וכפי שזה בא לידי ביטוי גם באבטלה הנמוכה במדינה, וצפוי להחריף עם יציאת העובדים הבלתי מתועדים מהמדינה.
בהמשך למגמת החודשים האחרונים, מחירי המוצרים לצריכה סופית המשיכו לעלות בקצב גבוה, הפעם של 0.6%, בדגש על סעיפי המזון והאנרגיה. השירותים, מאידך, עלו גם הם ב-0.5% במהלך החודש - לא אופייני לשנה האחרונה. בדומה למדד לצרכן, גם פה בולטים מוצרי צריכה שאינם בסיסיים, ובפרט שירותי נסיעה, עם עלייה של 5.7%.
יפן: ה-BoJ דיווח בשבוע שעבר על אינדיקציות אינפלציוניות נוספות במדינה, כאשר מדד המחירים ליצרן הוסיף 0.3% במהלך ינואר, והשלים עלייה של 4.2% בשנה האחרונה – שיא של כשנה וחצי בקצב עליית מדד מחירי היצרן.
הין היפני היה מפוחת יחסית במהלך החודש, מול הרבה ממטבעות שותפות הסחר של המדינה. ובכלל, כלל מגמת היחלשות בחודשים האחרונים מול הדולר, למרות העלאות הריבית של ה-BoJ, ועל רקע החוזקה ב-DXY. ולמרות זאת, דווקא מדדי מחירי היבוא והיצוא של המדינה הצביעו על יציבות יחסית במהלך השנה האחרונה, עם עלייה על 2.3% ו-4.5%, בהתאמה.
עוד ב-
להערכתנו, מדובר פה בתוצאה של ביקושים מקומיים חזקים יחסית. ובפרט, כמו שראינו במדדי המחירים האחרונים לצרכן, אינפלציית מחירי מזון. וכל זאת למרות מהלך העלאות הריבית, מרמה של 0.1%-, לפני שנה, ל-0.5% הנוכחי. על רקע זה, הציפיות מה-BoJ בשוק להמשך העלאות ריבית נותרות מתונות מאוד, בסדר גודל של צפי להעלאה של 0.35% בלבד, עד דצמבר.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה