השוק

"התחזקות השקל מורידה את האינפלציה, הפחתת הריבית לא תקרה בקרוב"

עידן אזולאי, מנהל ההשקעות הראשי של סיגמא, ערך סקירה כלכלית מרתקת בנוגע להתחזקות השקל וההשפעה שלו על האינפלציה, האפשרות הפוחתת להורדת הריבית בישראל, השפעתו של טראמפ על הכלכלה העולמית והקשר החזק בין האיחוד האירופי לישראל
מערכת ice | 
אמיר ירון נגיד בנק ישראל (צילום פלאש 90/ יונתן זינדל, shutterstock, Magma Images)
"הנזק הכלכלי הגדול ביותר שנגרם למשק מאז שפרצה המלחמה היה העלייה בפרמיית הסיכון של ישראל שבאה לידי ביטוי במספר אופנים. שני הבולטים שבהם היו הזינוק במחירי ה-CDS ובשער השקל. בנקודת השיא עמדו ה-CDS לחמש שנים ברמה של 2.2% לעומת כ-0.7% טרום המלחמה ושער השקל לעומת הדולר העפיל עד לרמה של 4.08.
במהלך 2024 פרמיות הסיכון של ישראל ירדו ועם חתימת הסכם הפסקת האש בצפון ולאחרונה בדרום ה-CDS ירד ל 0.98% ושער השקל מול הדולר ירד ל-3.55. שינוי המגמה בפרמיית הסיכון הוא הבשורה הכלכלית הטובה ביותר שיכלו המשקיעים לקבל. דומה שאין צורך להכביר במילים על החשיבות שיש לירידה בפרמיית הסיכון על המשק מבחינת עלות החוב, אינפלציה, זרימת השקעות ועוד.
בשבוע שעבר פורסמו נתוני סחר החוץ של המשק הישראלי לשנת 2024. המשק הישראלי ייצא בשנה שעברה סחורות בהיקף של 223.6 מיליארד שקל וייבא 339.5 מיליארד שקל, מה שמסתכם בגירעון של 115.9 מיליארד שקל, עלייה של 10.6% לעומת 2023. לא משהו דרמטי.
האיחוד האירופאי הוא שותף הסחר הכי גדול שלנו, כאשר היבוא והיצוא אליו מהווה 35% ו-31% בהתאמה. היבוא והיצוא לארה"ב מהווים 10% ו-26% בהתאמה. נזכיר שהיצוא שחלקו הגדול מגיע מתעשיית ההייטק המקומית הוא משמעותי ביותר למשק הישראלי היות והוא מהווה קרוב למחצית מהתוצר. עד כאן הנתונים היבשים. חזרה למטבע.
כפי שכתוב לעיל, התחזקות השקל היא מבורכת מאחר והיא מסייעת להורדת האינפלציה. אבל זה רק צד אחד של המשוואה. מאחר והיצוא הוא כל כך משמעותי למשק, התחזקות השקל בשנה האחרונה הן מול הדולר (5.3%) ובעיקר מול האירו (9.2%) מציבה אתגר לא פשוט בפני היצואנים שזקוקים לשקל חלש כדי לשמור על ריווחיות גבוהה.
זו לא רק הרווחיות של היצואנים, אלא גם ההשלכה שיש לזה על תקבולי המיסים והתוצר. זוכרים שלפני כמה שנים, בכל פעם שהשקל התחזק קמה זעקה לעבר בנק ישראל כדי שיחל לקנות דולרים על מנת לייצב את השער? מה יעשה עכשיו? שוב יקנה דולרים? יוסיף עוד לערימה של 217 מיליארד דולר שנמצאים כעת בחזקתו?
ויש עוד משהו בהקשר הזה, הריבית. הפחתת הריבית על השקל תומכת בהתחזקותו, מה שמקטין עוד יותר את הסבירות שזו תקרה בקרוב, ככל שמישהו הניח שכך יקרה. בבוא השעה וככל שבאותו זמן השקל ימשיך להפגין עוצמה, שיקולי המטבע יצטרפו לשלל שיקולים אחרים בטרם בנק ישראל יוריד את הריבית.
שורה תחתונה, השקל החזק מעיד על חוזקו של המשק ויכולת ההתאוששות שלו. עם זאת, ככל שהמגמה הזו תימשך, היא עלולה לפגוע בהכנסות היצואנים ולאלץ את בנק ישראל לפעול בשיטות בהן פעל בעבר בהצלחה מוגבלת למדי, אם בכלל.
רגע לאחר שהושבע לנשיא, טראמפ חתם על מספר רב של צווים נשיאותיים שחלקם עומדים להשפיע לא רק על ארה"ב אלא על העולם כולו. במקביל טראמפ הכריז על מיזם "סטארגייט" (Stargate), שאמור לייצר פלטפורמות מתקדמות אשר יאפשרו לארה"ב להוביל את העולם בתחום של בינה מלאכותית
המיזם הוא למעשה שותפות בין כמה חברות טכנולוגיה מובילות שאמורות להשקיע במהלך ארבע השנים הקרובות סכום עצום של 500 מיליארד דולר (100 מיליארד בשנה הראשונה) לצורך הקמה של דאטה סנטרים ותשתיות אחרות לצורך קידום של השימושים של בינה מלאכותית. כמה גדול זה יהיה? דמיינו שאתם מחברים 20 בנייני אמפייר סטייט ברחבי ארה"ב, זה סטארגייט בתמצית.
השלב הראשון לבדו - מקדמה של 100 מיליארד דולר - נועד להקים 20 מרכזי נתונים, שכל אחד מהם משתרע על פני שטח ששווה ל-12 מגרשי כדורגל. כל אתר כזה יצרוך כ 1.2 ג'יגה וואט. למען הפרספקטיבה, זו כמות אנרגיה שמספיקה ל-240,000 בתים - או להטעין 15 מיליון משאיות טסלה זמנית. 
לאחרונה כתבנו הרבה על הצורך בחשמל ותשתיות חשמל שעולה נוכח ההתפתחות של בינה מלאכותית. זהו בעינינו אחד התחומים שירשמו שיעורי צמיחה גבוהים בשנים הקרובות ולכן הגדלנו את חלקו בתיק ההשקעות שלנו.
המיזם אמור ליצור את התנאים שיציבו את ארה"ב כמובילה בתחום של בינה מלאכותית לאור המרוץ הטכנולוגי שמתפתח מול סין. בין שהיקף ההשקעה במיזם הזה יעמוד על חצי טריליון דולר או בין שיהיה זה פחות (כך לדברי אילון מאסק, כזה קנאי), מדובר כנראה במיזם הטכנולוגי החשוב ביותר שבוצע אי פעם".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה