השוק

דויטשה בנק: הריבית בישראל תישאר ללא שינוי בינואר, ומה הלאה?

תחזית הדויטשה בנק: בנק ישראל ישאיר את הריבית על 4.5%, אך יש פוטנציאל להורדת ריבית מאוחר יותר בשנת 2025. התחזיות האופטימיות ותהליך הדיסאינפלציה עשויים להוביל למחזור הקלות מוניטריות בהמשך השנה
שרון בירקמן | 
דויטשה בנק (צילום shutterstock)
בנק ישראל (BOI) צפוי להתכנס מחר לישיבת הוועדה המוניטרית הראשונה לשנת 2025 בעקבותיה יפרסם את החלטת הריבית. בהקשר זה, מציינים כלכלני דויטשה בנק, התחזיות החיוביות יותר למצב הגיאופוליטי מציעות אופטימיות בנוגע לפרמיית הסיכון על מחירי נכסים פיננסיים, תחזית האינפלציה והתאוששות בפעילות הכלכלית ומצביעות על פוטנציאל למעבר למדיניות מוניטרית מרחיבה יותר בשנת 2025. 
עם זאת, בטווח הקצר מצפים בדויטשה בנק כי בנק ישראל ישמור על גישה זהירה לאור אי-הוודאות הגבוהה המתמשכת במישור הגיאופוליטי והעלייה הצפויה, אך זמנית, באינפלציה ברבעון הראשון. לכן, הם מעריכים כי בנק ישראל ישאיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4.5% זו הפעם השמינית ברציפות מאז הורדת הריבית בינואר אשתקד. 
למרות שמירה על הריבית הנוכחית, בדויטשה בנק צופים כי בנק ישראל יסמן תחזית חיובית יותר בנוגע לאפשרות להתחיל מחזור הורדת ריבית מאוחר יותר השנה. ההצהרה של הוועדה המוניטרית והתחזיות המאקרו-כלכליות שיפורסמו עם ההחלטה ייבחנו לעומק כדי להבין את עמדת בנק ישראל בנוגע לשנה הקרובה, במיוחד לאור השיפור האחרון בפרמיית הסיכון הגיאופוליטי.
בדויטשה בנק מציינים כי מספר גורמים מצביעים על אפשרות למעבר לגישה מוניטרית מרחיבה יותר בשנת 2025. ראשית, בחודשים האחרונים נרשמה ירידה עקבית באינפלציה, כאשר שלוש קריאות רצופות היו נמוכות מהתחזיות בשוק. פרסום מדד המחירים לצרכן לחודש נובמבר הצביע על ירידה של 0.4%, מה שהביא את האינפלציה השנתית ל-3.4%. מגמה זו מוסברת בעיקר על ידי ירידת מחירים בקטגוריות מרכזיות כמו פירות וירקות טריים ותחבורה. שנית, ההסכם להפסקת האש עם חיזבאללה, שנחשב לפריצת דרך משמעותית, מפחית את הסיכונים הגיאופוליטיים וצפוי לתרום לתחזית כלכלית יציבה יותר.  שלישית, התחייבות הממשלה לשמירה על איחוד פיסקלי בשנת 2025, שאמנם טרם יושמה במלואה, מסמלת מעבר לאחריות פיסקלית רבה יותר. מהלך זה עשוי להפחית את הלחץ על בנק ישראל להמשיך במדיניות מוניטרית הדוקה. 
עם זאת, למרות ההתפתחויות המעודדות הללו, כלכלני הבנק צופים כי בנק ישראל ינהג בזהירות. ראשית, האינפלציה גבוהה מהיעד. אף שהיא מתמתנת, האינפלציה עדיין נותרה מעל טווח היעד של 1%-3% שקבע בנק ישראל.  שנית, לחצי אינפלציה בטווח הקצר. העלאות מסים צפויות ואפקטי בסיס צפויים להעלות את האינפלציה מעל 4% בתחילת 2025. לחצים אינפלציוניים אלו בטווח הקצר, בשילוב עם הצורך באישור נוסף של ירידה מתמשכת בסיכונים גיאופוליטיים, עשויים למתן את נכונות הבנק להתחיל מחזור הקלה מוניטרי מוקדם מדי. בנוסף, כותבים כלכלני דויטשה בנק, אף על פי שיש התאוששות בפעילות הכלכלית, רמותיה הנוכחיות עדיין נמוכות מאלו שקדמו למלחמה, והיא נובעת בעיקר מצריכה פרטית חזקה. הקלה מוניטרית מוקדמת עלולה לסכן את חידוש לחצי האינפלציה, במיוחד לאור מגבלות ההיצע הקיימות. 
בהתאם לגישה הזהירה של בנק ישראל בעקבות תחילת הסכסוך הגיאופוליטי, מעריכים בדויטשה בנק כי בנק ישראל ישמור על שיעור הריבית הנוכחי של 4.5% בפגישתו בינואר 2025.
בעוד שמספר גורמים מצביעים על אפשרות להורדת ריבית מאוחר יותר השנה, נראה כי בנק ישראל (BOI) ייתן עדיפות להבטחת המשכיות תהליך הדיסאינפלציה ולשמירה על יציבות השווקים הפיננסיים. בדויטשה בנק צופים עלייה זמנית באינפלציה, שתעלה מעל 4% ברבעון הראשון של 2025, לפני שתתמתן ל-2.7% עד סוף השנה. 
עם ההקלה הצפויה בלחצים האינפלציוניים מאוחר יותר השנה, תיווצר האפשרות לבנק ישראל לחדש את מחזור הורדות הריבית. בדויטשה בנק מעריכים שמחזור זה יתחיל ברבעון השני של 2025, עם הפחתה של 25 נקודות בסיס באפריל, מה שיוביל לשיעור ריבית של 3.75% עד סוף השנה, עם הפחתה של 25 נקודות בסיס בכל רבעון. מסלול זה של הורדות ריבית מניח התמתנות בלחצי האינפלציה וירידה בסיכונים הגיאופוליטיים. 
עם זאת, העיתוי וההיקף של הורדות הריבית יישארו תלויים בנתונים וישתנו בהתאם לתנאים הכלכליים, יציבות גיאופוליטית ויישום המדיניות הפיסקלית. גישתו הזהירה של בנק ישראל מצביעה על כך שכל סטייה מהמסלול הצפוי של דיסאינפלציה או הופעה מחדש של סיכונים גיאופוליטיים עשויה לעכב או לשנות את מחזור הורדות הריבית. מצד שני, איננו שוללים אפשרות של הורדות ריבית עמוקות יותר במקרה של שיפור מתמשך בסכסוך הגיאופוליטי וחיזוק משמעותי של השקל.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה