דעות

צעד תימני: זו הדרך לנטרל את האיום החות'י

המציאות מלמדת שעל אף תקיפות ישראליות ואמריקאיות, החות'ים אינם מורתעים וממשיכים בשלהם. החזית שנפתחה מתימן, מחייבת מענה ברור וחד משמעי: פעולה עוצמתית ואינטנסיבית – בדיוק כפי שראינו בסוריה  

אלוף במיל' נמרוד שפר | 
נמרוד שפר (צילום התעשייה האווירית)
באסטרטגיה הצבאית, כדי למנוע מיריבך לתקוף אותך, מקובלות שתי דרכי פעולה: הדרך האחת היא לשלול את רצון האויב לנסות ולפגוע בך, כשהמונח המוכר בהקשר לאסטרטגיה זו הוא "הרתעה". דרך שנייה היא שלילת יכולת האויב לפגוע בך באמצעות פגיעה קשה ביכולת הצבאית שלו או השמדתה. דוגמה טובה לאסטרטגיה זו היא הפעולה המוצלחת מאוד של חיל האוויר הישראלי לגריעת יכולות הצבא הסורי – השמדה מאסיבית של מטוסים, טנקים, ספינות, טילי קרקע-קרקע, מוצבי פיקוד ושליטה, מחסני תחמושת ועוד – מיד לאחר התמוטטות משטרו של בשאר אל אסד והתפרקות הצבא.
בתפיסת הביטחון הישראלית, הבלתי רשמית, להרתעה יש מקום של כבוד והיא ממוקמת במקום הראשון בין ה"משימות האסטרטגיות" של צה"ל: הרתעה, התראה מוקדמת (על פרוץ מלחמה), הכרעה והגנה. אבל מה ניתן לעשות כאשר אזהרות, איומים ואפילו פעולות צבאיות שפוגעות קשה באויב, עדיין לא מרתיעות אותו מלהמשיך ולפעול נגדך?
הסוגייה הזו רלוונטית במיוחד בתקופה האחרונה לנוכח שיגורי הטילים וכלי טיס בלתי מאויישים (כטב"מים) על ידי החות'ים מתימן לעבר מדינת ישראל. העובדות הן שגם לאחר תקיפות ישראליות ואמריקניות על תחנות כוח, נמלים, מפקדות ומוקדים נוספים, החות'ים לא עוצרים: הם ממשיכים לתקוף את ישראל ובו בזמן, גם מנסים לפגוע באוניות בים האדום. בהקשר הזה צריך גם לזכור שהשפעת החות'ים על השייט בים האדום היא קריטית, ויש לה השלכות בינלאומיות בהיבטים רבים – במיוחד בכל מה שנוגע למחירי הסחורות והשינוע, המאמירים על רקע מעבר של אוניות לשייט בנתיבים אלטרנטיביים.
התשובה לסוגייה הזו ברורה: אסטרטגיית הפעולה נגד אויב שהכריז על כוונת פגיעה בנו, ואשר מנסה לממש אותה חדשות לבקרים (כולל הצלחות מדי פעם) ומוכיח כי הוא אינו מורתע מפנינו – חייבת להיות השמדת יכולתו לממש את הפגיעה. בחזית שנפתחה מול החות'ים המשמעות היא אחת: פגיעה קשה מאוד, עד כדי השמדה של שני מערכים – מערך הטילים הבליסטיים ארוכי הטווח ומערך כלי הטייס הבלתי מאוישים. שני המערכים הללו, חשוב להדגיש, הם תוצרת התעשייה הצבאית האיראנית, שניהם מוכרים לישראל ושניהם בנויים על נכסים בהיקף ניתן להשמדה.
במצב העניינים הקיים, השאלה המונחת לפתחה של מערכת הביטחון היא האם ומתי לעשות בתימן אל מול החות'ים, את מה שעשה צה"ל לאחרונה בסוריה? המענה העולה מהטור הזה הוא חד משמעי: לפעול בנחישות, בעוצמה ובאינטנסיביות להשמדת מערך טילי הקרקע-קרקע ומערך הכטב"מים החות'י – ויפה שעה אחת קודם.
*הכותב, נמרוד שפר, הוא אלוף במיל' וכיהן בין היתר כמנכ"ל התעשייה האווירית.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה