נדל"ן ותשתיות
מלכודת היטל ההשבחה לבעלי הדירות בפרויקטים של פינוי בינוי

בשנים האחרונות הולכים ומתרבים פרויקטים של פינוי-בינוי בישראל, מתוך מטרה לחדש את פני הערים ולתת מענה למצוקת הדיור. עם זאת, בעלי הדירות הישנות נתקלים לא פעם במכשול בלתי צפוי – היטל ההשבחה, שמעמיד אותם בפני אתגר כלכלי משמעותי.
.jpg)
"טעות אחת יכולה לעלות מיליון שקל". פינוי בינוי בחולון (אלכס בורטמן)
למה רק בפרק הזמן הזה?
"כי בהיתר הבנייה, היזם משלם את היטל ההשבחה. מה נובע מזה? שיש לך פרק זמן, חלון קצר יחסית, של שנה וחצי עד שנתיים, שבו בעלי דירה בפרויקט פינוי בינוי יכול להפסיד את כספו אם ימכור. הוא לא תמיד יודע באיזה שלב נמצא הפרויקט והוא לא יודע שהתב"ע אושרה או לא אושרה. לכן, זאת מלכודת. אם הוא ימכור בטווח של שנתיים בין אישור התב"ע להיתר, יהיה לו היטל מטורף. אני אומר לבעלי הדירות שאני מייצג, בעשרות רבות של מתחמים: ראשית, אם אתם לא חייבים למכור בתקופה הזאת, אל תמכרו. יותר מזה: אם אתם לא חייבים למכור את הדירה כשנכנסים לפינוי-בינוי אל תמכרו, כי הערך יעלה. רוצה דוגמא?".
"יש לי מתחם שאנחנו מקדמים באילת, רק השבוע חזרתי מכנס החתמות. אנשים קנו דירה ב-250 אלף שקל. אחרי פינוי בינוי היא תהיה שווה סביב 2.5-3 מיליון שקל. זה הזוי, וזאת עסקת נטו. הם לא ישלמו מיסים, לא מס שבח ולא היטל השבחה אם יחכו עד הסוף. מה קורה אם אדם מוכר דירה באמצע? במידה ובפרויקט באילת מדובר בתקופה שבין אישור התב"ע להיתר, הוא ישלם מס עצום, שיכול להגיע למיליון שקל. בסוף, במכירה, אחרי התב"ע ולפני ההיתר, הוא לא יקבל שווי דירה חדשה. הרי איך זה עובד? בסוף יש סכום תמורה בהסכם שהדיירים חתמו עליו. עושים הפרדה בין הדירה הקיימת לפוטנציאל הזכויות. לגבי היטל השבחה, אתה משלם על ההשבחה הפוטנציאלית. כלומר, היא גלומה במחיר המכירה".
"בדיוק. כי אם יש כבר היתר, אתה לא תשלם כי היזם משלם את ההיטל. אם אתה מוכר אחרי ההיתר, כשהיזם שילם, אתה מרוויח פעמיים. אני מסביר לבעלי הדירות ששווי עולה מעצם זה שמקדמים פרויקט של התחדשות עירונית. אחר כך הוא עולה שוב כשיש כבר עורך דין ויזם. שים לב, לא נגעת בדירה עד עכשיו, והשווי עלה משמעותית. אחרי הסכם חתום השווי שוב עולה, ויכול להיות שאין היתר. איך זה יכול להיות? כי הקונה רואה את הפוטנציאל. כשאישרת תב"ע השווי קפץ, אבל בהיתר - הוא קפץ הכי הרבה, עוד לפני ההריסה".
"הראשון, שאם לא חייבים למכור מרגע שנכנסת לתהליך, אז לא למכור. טיפ שני: אם חייב למכור, אל תמכור לפני היתר. גם לפני התב"ע אפשר, אבל כלכלית זה לא יהיה נכון. כמו שאמרנו: המלכודת היא בין התב"ע שמצמיחה זכויות והיטל. למה אני קורא לזה מלכודת? כי אנשים לא יודעים באיזה שלב הם נמצאים ועלולים למכור בטעות בחלון הזמן הצר. טיפ שלישי: פנו לפני כל שינוי בדירה לעורך דין המומחה בתחום. לשאול אם אפשר למכור. טיפ רביעי: תמיד תפנה למחלקת היטל השבחה בעירייה הרלוונטית. תבדוק אם צפוי היטל השבחה. תקבל אישור בכתב לפני שסיכמת על מכירה".
עוד ב-
"אם הם בתוך המלכודת, כלומר מכרו לפני היתר הבנייה ואז אין להם איך לשלם, הם בבעיה גדולה. אלה האנשים שאני מדבר עליהם: הם גרים בדירות ועושים עסקה מול היזם. שם זה נופל. אנחנו עושים הכל כדי להסביר לאנשים להיזהר מזה. הלקוחות לא אמורים לזכור את זה".
הכתבות החמות
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.פינוי בינויאורלי 02/2025/25הגב לתגובה זו1 0תודה על הכתבה.סגור
-
2.פינוי בינוימגן 02/2025/21הגב לתגובה זו1 0כתבה ששווה זהב כל הכבוד על התוכן.לי זה עזר כי היה לי מחשבות של למכור ואנחנו בתהליך של פינוי בינויסגור
-
1.תודה על הכתבה (ל"ת)כתבה מצויינת 02/2025/20הגב לתגובה זו3 0סגור