נדל"ן ותשתיות

היזמים לא מתלהבים: קרקעות לאלפי דירות בעיר הזו יישארו ריקות?

הכישלון בשיווק מאות דירות בשכונה הזו בבאר שבע הוביל את רמ"י להחלט: במקום להרים ידיים, נשווק יותר והיזמים יבואו. אחרי 3 כשלונות בשכונה הזו, למה שהפעם זה יצליח והאם משרד האוצר יאפשר ליזמים לשווק יותר דירות בשוק החופשי כדי לעזור לחלום הזה להתגשם?
איציק יצחקי | 
שכונת הפארק בבאר שבע (צילום דיאגו מיטלברג, shutterstock)
בסוף השבוע הגיב ל-ice מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, יהודה מורגנשטרן, על האפשרות שמשרד האוצר יסבסד מכרזים שנכשלים במסגרת דירה בהנחה, או שישנה את התמהיל, כלומר - יאפשר ליזמים לקבל יותר דירות למכירה בשוק החופשי, כדי שהפרויקט יהיה כלכלי. הפרסום הזה מגיע בעקבות הכישלון בשני מכרזים של דירה בהנחה, בבאר שבע ובחריש, אבל מדובר בתופעה - לא מעט מכרזים בפריפריה נכשלו בשל חוסר כדאיות כלכלית של היזמים ומי שנפגע הוא הציבור.
אולי זו הסיבה לכך שרשות מקרקעי ישראל מתעקשת כל כך ומוציאה מכרז נוסף על הקרקע בשכונת פסגת רמות בבאר שבע, בתקווה שמשהו יקרה. בחודש יולי 2023 יצא מכרז לשיווק קרקע בשכונה. הקרקע מאפשרת לבנות 1,109 דירות, אבל המכרז נכשל כי אף יזם לא רצה את הקרקע. בחודש ספטמבר, המדינה שיווקה שוב את הקרקעות. יזם אחד ניגש למכרז וקיבל קרקע קטנה לבניית 156 דירות בלבד. שאר הדירות שנותרו יצאו למכרז בדצמבר 2023 ושוק נרשם כישלון - אף יזם לא ניגש למכרז.
לאחרונה רמ"י החליטה לשווק את הקרקעות שוב ליזמים. היא חיכתה עד יעבור זעם מתקופת המלחמה ומחר (שני) תנעל את תיבת ההצעות, בתקווה שיהיה יזם גדול שיחליט לרכוש את הקרקעות ולהתחיל לבנות דירות במחיר מוזל בשכונה. היא משווקת קרקע לבניית 1,545 דירות - המכרז הגדול ביותר שעשתה בשכונה ומאמינה שזה המכרז שיוכל לשנות את פניה של פסגת רמות.

במקום לבנות, מחכים (צילום: עופר גור, הערבה התיכונה)
צריך להבין שלא לחינם היזמים נרתעים לעתים מפרויקטים כאלה בפריפריה. אם הם יודעים שהביקוש לדירות חדשות בשכונה מסוימת נמוך, כמו שקורה בחריש (שם שני קבלנים מנסים לשווק כיום דירות חדשות ועדיין לא כל הדירות נמכרו), הם לא יכנסו מראש להרפתקה הזו כי הרווחיות שלהם נמוכה - הם מוכרים מעט מאוד דירות לשוק החופשי והרווח בדירות הסטנדרט שהיא בונה עבור הזוכים בדירה בהנחה נמוך יותר. ולא רק זה, רוכשים פוטנציאליים לא ממהרים לרכוש דירות בפרויקטים כאלה, כי הם יודעים מראש שהאוכלוסיה שתגיע לשם פחות מבוססת והרמה הכללית של המפרט בבניין תהיה נמוכה.
המכרז מחר הוא המבחן הגדול של רמ"י - אם אף יזם לא ייגש למכרז, היא תצטרך עזרה משמעותית ודחיפה מהאוצר, להעביר כמה שיותר דירות לשוק החופשי. אחרת, היזמים יצביעו ברגליים וזה לא יהיה כלכלי לאפשר לדבר הזה לקרות.
האבסורד הוא שחלק מהיזמים איתם שוחחנו לא מאמינים בעצמם בפרויקט דירה בהנחה. נכון, הוא מספק אלפי דירות מדי שנה בהנחה משמעותית של עד 900 אלף שקל, אבל מצד שני - משפר משמעותית את מצבו הכלכלי של חלק מסוים באוכלוסיה על חשבון חלק אחר. מצד שני, כשהמדינה מודה בכישלון עם מכרזי דיור להשכרה - סגירת מפעל החיים הזה עלול להוביל לכאוס אמיתי בשוק הנדל"ן. ואם זה יהיה לה קשה יותר להתמודד.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה