נדל"ן ותשתיות

תכנית שיקום לצפון? "לא הרבה משפחות ימהרו לקנות דירה"

תוכנית שיקום הצפון של משרד השיכון אמורה לחזק את המיגון ולהגדיל את ההנחות למי שיתגורר באזור. שוחחנו עם אנשי נדל"ן כדי להבין: האם המשפחות ינהרו לצפון, למה זקוקים היזמים כדי לבנות יותר ומה חלקה של המדינה. יזם ההתחדשות העירונית זיו אומיד: "כשהמדינה רוצה, היא יודעת לעבוד"
איציק יצחקי | 
מטח כבד לקריית שמונה (צילום פלאש 90/ דוד כהן)
דיון שהתקיים השבוע בוועדת הפנים של הכנסת חשף את תוכנית שיקום הצפון, כפי שמשרד הבינוי והשיכון רוצה לראות בשנים הקרובות: הוא מתכוון להשקיע יותר מ-2 מיליארד שקל בשנה (למשך חמש שנים, בסך הכל כ-11 מיליארד שקל) במטרה לשפר את רמת המיגון. כמיליארד שקל יוקצו להקמת ממ"דים, כדי שתושבי הצפון ירגישו מוגנים ובטוחים. בנוסף, המדינה מתכננת להגדיל את ההנחות בפרויקטים של דירה בהנחה, להגדיל את ההנחות למגרשים לבניית צמודי קרקע, לסבסד מיזמים של התחדשות עירונית בצפון - וזה רק חלק מתכנית כוללת שאמורה לשקם את האזור.
התכניות נהדרות, ואולי אפילו עשויות למשוך אוכלוסיה חדשה שלא חשבנו שתגיע לאזור הזה עד לפני שלושה שבועות. גם הטיימינג של ההתכנסות ברור: במשרד המתינו להפסקת האש, זה כנראה הדבר הטוב ביותר שהם יכלו לעשות במציאות הנוכחית. שר הנגב, הגליל והחוסן הלאומי, יצחק וסרלאוף, החליט לשמש דוגמא והודיע כי יעבור מתל אביב לגליל העליון, בטענה שגם הצוותים שלו נמצאים שם - בשלומי, בקריית שמונה ובמטולה. המדינה החליטה להקים אפילו ועדת שרים חדשה עבור רמת הגולן.
השאלה היא האם, ומתי, הצפון יוכל להשתקם באמת מבחינה נדל"נית - מפני שיש לו עוד לא מעט אתגרים בדרך. ראשית, שיקום הנזקים הגדולים, שהמדינה עדיין לא יודעת את היקפיה. לטענת ראשי ערים בצפון, חלק מהתשתיות נהרסו כליל והמדינה תצטרך להשקיע מיליארדים לא רק במיגון, אלא גם בשיקום וכמובן - למצוא פתרון לעניין החוסר במהנדסים.

מי רוצה דירה בהנחה? הרס בבניין חדש בקריית שמונה (פלאש 90/ אייל מרגולין)
בזמן מלחמה, כשהמדינה רוצה לייצר הכנסות דרך הטלת מיסי מקרקעין על העשירים והמשקיעים - יכול להיות שהיא תצטרך לחפש פתרונות נוספים ולחשוב מחוץ לקופסה כדי לגייס את הכסף - ואת זה עושים דרך הגדלת המיסוי. בזמן שיוקר המחיה מהדהד, כשהאינפלציה מרימה ראש מעט מעל המים (היעד האינפלציוני של בנק ישראל) - זה לא יהיה פשוט בכלל.
"שיקום הצפון מהווה אתגר בסדר גודל לאומי ומהמורכבים שידעה מדינת ישראל.  לכך תוסיף את אי הוודאות באשר לחזרתם של תושבי הצפון לביתם", אומר ל-ice דוד יהלומי, מנכ"ל הקרן לעידוד ופיתוח הבנייה בישראל.
על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס), שיעור אתרי הבנייה הסגורים בצפון באוגוסט 2024 עמד על 61%, בעוד שהממוצע הארצי עומד על 11% בלבד. "זהו נתון דרמטי שמצביע לא רק על הצורך בשיקום כ-3,000 מבנים שנפגעו (כשליש מהם באופן כבד ובינוני, א"י), אלא סגירת פער של אלפי דירות חדשות שבנייתן נעצרה או אף לא התחילה וכן שיקום תשתיות".
מה צריך לעשות כדי להתגבר על כך?
"ממשלת ישראל צריכה לפשט ולקצר הליכים והיתרים, הן בהיבט של הבניה בפועל והן בהיבט של עובדים בענף. לצורך כך, הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבניה בישראל, מעודדת שיטות בניה מתקדמות ומתועשות אשר יקצרו את זמן הבניה, יפחיתו עלויות ויגדילו את הבטיחות. הקרן הכשירה בחודשים האחרונים כ 2,000 ישראלים בענף ומתעתדת בשנה הקרובה להכשיר אלפי עובדים ישראלים נוספים במקצועות הליבה. בחודשים הקרובים הקרן תציע לכל חיילי המילואים אשר יצאו ממעגל העבודה, בשל ריבוי ימי המילואים, להצטרף לענף הבניה והתשתיות ולבנות קריירה עם הכנסה גבוהה ויציבה".
אז מצד אחד המדינה לא מצליחה לגייס מספיק פועלים זרים, נשענת על חברות כוח אדם פרטיות ומצד שני - היא שואפת לקבל חיזוק ממקום שעד לפני המלחמה אף אחד לא חשב עליה - פועלים יהודים, חיילי מילואים שפוטרו. השאלה היא האם הם יתגייסו למשימה הלאומית והאם המדינה לוקחת אותם בחשבון, לפני שהיא סוגרת את הברז לפועלים מהודו וסרי לנקה.
זיו אומיד הוא מנכ"ל ובעלים של קבוצת מרום שעוסקת בתחום ההתחדשות העירונית. לדבריו, "שיקום הצפון כעת מעניק לנו הזדמנות ייחודית לקידום הפריפריה מבחינת איכות הבנייה והתשתיות השונות ולהעמידן בשורה אחת עם הסטנדרט הנהוג במרכז הארץ. לשם כך, יש צורך בגיוס של כלל משרדי הממשלה והגופים התכנוניים וההנדסיים בישראל".
דוד יהלומי (יחצ)
"אתגר הצפון - מהמורכבים שידעה מדינת ישראל". יהלומי (יחצ)
הוא מוסיף כי "ראינו בעבר שכשהמדינה רוצה לקדם פרויקטים, היא יודעת לעבוד מהר ולדאוג לכך שפרויקטים יתקדמו. על המדינה לתת ליזמים לעבוד ולראות כיצד ניתן להקל עליהם מבחינה ביורוקרטית. צריך לאשר הרבה יותר מהר פרויקטים ולהקל על הפרויקטים בתחום ההתחדשות העירונית בפריפריה כך שיאשרו תב"ע תוך 8-10 חודשים. זה לא הזמן כעת למנהלות ולחוקים שייאטו את הבנייה. בעיני, ניתן לשנות את נופו של הצפון כך שיהיו בו הרבה פחות בניינים ישנים ויותר בניינים חדשים וברמה גבוהה".
"שוק הנדל"ן בצפון הארץ תלוי מאוד באמון של התושבים בממשלה ובמערכת הביטחון - האם תושבי הצפון, ובמיוחד אלו שלצד הגבול, יכולים לחיות את חייהם ללא חשש ממתקפה?", תוהה אלירן דורון, מנכ"ל ומייסד משותף ב-alios, משרד דיגיטל המתמחה בנדל"ן והשקעות. "שנת 2024, שבמהלכה צה"ל נלחם ברצועת עזה והרס את תשתיות הטרור, הייתה שנת צמיחה אדירה בדרום הארץ, כאשר ב-9 החודשים הראשונים של השנה נמכרו 7,426 דירות חדשות במחוז הדרום, עליה של 71% לעומת כל שנת 2023, שבין היישובים הבולטים ניתן למנות אפילו את אופקים, נתיבות ושדרות".
אתה סבור שנראה צמיחה ביישובי הצפון בשנה הקרובה?
"לפחות בישובים הקרובים לגבול, לא נראה שהרבה משפחות ימהרו לקנות דירה. כלומר, באזורים בהם המצב הביטחוני מעורפל".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה