בארץ

"החברות הגדולות צריכות להגיד תודה": הדרישה של ביטן נחשפת

ועדת הכלכלה בראשות דוד ביטן אישרה היום לקריאה שנייה ושלישית בכנסת את תיקון חוק התכנית הכלכלית לשנים 2023-24 במסגרתה יהפכו הוראות שעה שנועדו להגביר תחרות בשוק הגז  הביתי להוראות של קבע, ביטן דרש לבצע צעדים נוספים להגברת התחרות
מערכת ice | 
דוד ביטן (צילום פלאש 90/ יונתן זינדל)
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, אישרה היום לקריאה שנייה ושלישית את תיקון חוק התכנית הכלכלית לשנים 2023-2024 (חוק ההסדרים), באשר להסדרים להחלפת ספק גז ביתי שנועדו להגביר תחרות. עם זאת, היו"ר ביטן ציין כי למרות זאת בעיית התחרותיות לא נפתרה, וקרא לבחון לחייב את הקבלנים להכניס חברות קטנות כספקיות גז מתחילת הדרך, ולחתום איתם חוזים שיכניסו אותם לבניינים החדשים. 
התיקון שאושר מסדיר הוראה של קבע שנועדה לעודד תחרות בשוק הגז הביתי, לפיה ספק גז שקיבל הודעה מצרכן על מעבר לספק אחר לא יוכל להתקשר איתו במשך חצי שנה, עדי למנוע מהספקים הגדולים לפגוע בתחרות. בנוסף, אושרה הוראה קבועה האוסרת על ספקים לסרב באופן בלתי סביר לתת לצרכן שירות במקום ובתנאים דומים למה שהוא כבר מספק לצרכן אחר.
מנהל מינהל הדלק במשרד האנרגיה והתשתיות, חן בר יוסף, הסביר כי המטרה היא הגברת התחרות בשוק. לדבריו, 83% ממרכזיות הגז מנוהלות על ידי 4 חברות, למרות שבשוק פועלות עוד חברות רבות. הוא הזכיר כי ב-2008 אישרה ועדת הכלכלה את שני הסעיפים האמורים לחוק, כדי למנוע מהחברות הגדולות לסכל את התחרות ולאפשר כניסת חברות קטנות, וקבעה אותם כהוראת שעה. עוד ציין בר יוסף כי בעקבות זאת כ-40 אלף צרכנים מחליפים ספק מדי שנה, ויש יותר ויותר מודעות ציבורית לכך. באשר לאכיפה ציין בר יוסף כי בארבע השנים האחרונות התקבלו 80 תלונות, מהן 23 נמצאו מוצדקות והוטלו עיצומים בסך 1.7 מיליון שקל.
נציגת רשות התחרות, רוני בן פורת, ציינה כי הרשות מצטרפת לדברים. לדבריה, מדובר בשוק שיש בו בעיה ארוכת שנים של ריכוזיות, תחרות נמוכה וקושי של ספקים קטנים להיכנס. היו"ר ביטן ביקש מהרשות וממשרד האנרגיה לבצע צעדים נוספים להגברת התחרות, ושאל אם יש צעדים שניתן לבצע מידית כדי לשפר  את המצב. בן פורת השיבה כי אין לרשות הצעות נוספות כרגע. היו"ר ביטן קרא לבחון לחייב את הקבלנים להכניס לבניינים החדשים גם חברות קטנות, ואמר כי החסם הוא כבר בתחילת הדרך.
היועץ המשפטי של אלקטרה פאוור, עו"ד יותם אדמי, טען כי מדובר בחוק חריג שלא קיים בשום שוק אחר. "הוא היה קיצוני ב-2008, והוא קיצוני בצורה בלתי סבירה 15 שנים אחרי – כיום – כשאין שום נתון שמוכיח את ההשפעה שלו. אם כבר הוא משפיע לרעה על התחרות", אמר.
בתגובה לכך אמר היו"ר ביטן כי החברות הגדולות צריכות להגיד תודה שהמדינה הסתפקה עד כה רק בחוק הזה. ח"כ שלום דנינו הוסיף כי כבר היום לחברות הגדולות יש יתרון תחרותי, וקרא להם להציע הצעות אחרות להורדת המחירים. הוא הוסיף כי אם זה לא יקרה הוא יהיה בעד צעדים קיצוניים יותר בשביל לפרק את השוק הזה. כאמור, בתום הדיון אושרה ההצעה בקולותיהם של היו"ר ביטן וח"כ דנינו.
לדיון הגיעו גם נציגי משפחות החטופים, שביקשו לעשות הכל כדי להחזירם הביתה. שיר סגל, בתו של קית' סגל שנחטף מכפר עזה, אמרה כי במצב הנוכחי גז ביתי זה לא הנושא שצריך לדבר עליו. היא קראה שוב ושוב לנבחרי הציבור לעשות הכל להחזיר את החטופים וסיפרה כי אביה עשה הכל נכון בחיים, עד ה-7 באוקטובר.
 
"הוא התיישב בכפר עזה, עבד בחקלאות, למד ריפוי בעיסוק, עבד בבריאות הנפש כי שם היה צריך אותו. המדינה הזאת היום מפקירה אותם בעזה ואני לא מבינה איך אומרים שצריך להשאיר אותם שם, כי יותר חשוב למוטט את חמאס על חשבון מי שספג את התופת של חמאס. תעשו הכל שאבא שלי יחזור הביתה, זה המינימום שמגיע לו", אמרה. אסתר בוכשטב, אמו של יגב בוכשטב מנירים, ציינה כי בנה ושאתו נחטפו מהמקום הכי בטוח שלהם וכבר 80 יום שלמשפחות החטופים אין יום ואין לילה, וביקשה לגייס את כל הכוחות למאבק להחזרתם ולהכניס את זה לסדר היום.
היו"ר ביטן הביע אמפתיה לדברים והוסיף: "נעשה כל מה שאפשר שהחטופים ישיבו אלינו במרה", הוא ביקש לציין רק כי הוועדה עוסקת בתקופה זו רק בדברים שקשורים למלחמה ונדרשה לדיון בהצעת החוק הנוכחית אך ורק כי הוראת השעה תפקע בעוד ימים אחדים.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה