בארץ
לראשונה: התגלית המפתיעה של המשרד להגנת הסביבה
התגלו סרטני מים מתוקים במודיעין, במסגרת סקר טבע שעורכת החברה להגנת הטבע עבור עיריית מודיעין מכבים רעות ובמימון ובליווי המשרד להגנת הסביבה. תמר רביב, ראש אגף מגוון ביולוגי ושטחים פתוחים: "בעידן של משבר אקלים ומשבר אקולוגי, החשיבות של שמירה על המערכות האקולוגיות מתעצמת". השרה סילמן: "ממשיכים בתנופת העשייה"
לפני כמה שבועות, החל בעיר מודיעין סקר טבע שעורכים אנשי החברה להגנת הטבע עבור עיריית מודיעין מכבים רעות, במימון וליווי של המשרד להגנת הסביבה וכבר בימים הראשונים, גילו הסוקרים ממצא מרגש ונדיר במיוחד: שני מיני סרטנים נדירים למדי, בוצן וזימרגל ארץ-ישראלי. יצחק כהן, סוקר בכיר ביחידה לטבע עירוני של החברה להגנת הטבע, שמצא את הסרטנים, מוסיף כי הסקר הראשוני כלל ביקור באתרי הסקר ולמידה ראשונית על איכותם ובדיקה של גבי הסלע ובריכות החורף בעיר הצומח והחי בהם.
לדבריו, במהלך הסקר התגלה מגוון מרשים מאוד של מיני צמחים נדירים וחסרי חוליות ייחודיים לגופי מים עונתיים בגבי סלע, ובריכות חורף וששני מיני הסרטנים נמצאו לראשונה במרחב מודיעין. כמו כן, אותרו מינים נפוצים יותר בבריכות חורף דוגמת שטרגל אדמדם, ציקלופס, דפניה וצדפוניות, ובמהלך הסקירה נמצאו גם מיני צמחים נדירים - אלטין עקום-זרעים, קרסולת השלולית וטובענית קטומה, הידועה בארץ רק מאזור הגולן והגליל העליון ומציאתה במודיעין מהווה הרחבה תפוצה של המין הנדיר הזה.
(צילום: יצחק כהן/ המשרד להגנת הסביבה)
"מקום המדינה ועד היום, הצטמצם שטח בתי הגידול הלחים בישראל מ-180,000 דונם לכ-10,000 בלבד, ובעשורים האחרונים בפרט, יובשו בריכות חורף רבות לטובת פיתוח ובינוי. לפי סקר בריכות חורף של רשות הטבע והגנים, הבוצן נוכח ב-18 אחוז בלבד מבריכות החורף בארץ ואילו הזימרגל ארץ-ישראלי נוכח ב-10 אחוז בלבד מבריכות החורף שנדגמו, לכן ישנה חשיבות גדולה לשימור של בתי הגידול בהם נמצאו", הוא אומר.
בחברה להגנת הטבע מוסיפים שבית הגידול של גבי הסלע ובריכות החורף הוא דינמי מאוד מתמלא עם רדת הגשמים בחורף ומתייבש לאחר זמן מה, עד לגשם הבא או עד עונת הגשמים הבאה. "תכונה זו מביאה עימה אתגרים רבים לחי והצומח בבית גידול זה, על כן התפתחו מגוון רחב של תכונות והתאמות ביולוגיות להתמודדות עם הדינמיות הקיצונית של בית הגידול. לדוגמה במקווים אלו מתרבים דו-חיים רבים אשר חייבים בשלב הרבייה וההתפתחות הראשונית מקווי מים ולאחר הגעתם לבגרות אינם חייבים להיות בסביבה מימית, התאמה נוספת היא של סרטנים ירודים אשר חיים ומתרבים בגוף המים ולקראת ההתייבשות מטילים ביצים בנות קיימא אשר שוקעות בקרקעית הבריכה וכאשר הבריכה מתייבשת כלל הבוגרים מתים והביצים נשארים בקרקעית עד המילוי מחדש ואז בוקעות מחדש", מסביר כהן. כמו כן, בנוסף למינים אלו אותרו מינים נפוצים יותר בבריכות חורף דוגמת שטרגל אדמדם, ציקלופס, דפניה וצדפוניות, ובמהלך הסקירה נמצאו גם מיני צמחים נדירים - אלטין עקום-זרעים, קרסולת השלולית וטובענית קטומה.
(צילום: יצחק כהן/ המשרד להגנת הסביבה)
במהלך העשור האחרון ערכו סוקרי החברה להגנת הטבע כ-60 סקרי טבע עירוניים במסגרת קולות קוראים של המשרד להגנת הסביבה, וקודמו יוזמות נקודתיות לתכנון וניהול שטחי טבע בעיר. סקרים אלו מספקים בסיס מידע מקיף ומעודכן על אודות המגוון הביולוגי ומיקומו במרחב העירוני ומהווים תחילת תהליך, שבערים רבות כבר הוביל לשילובן של תשתיות טבעיות בקידום ניהול ותכנון עירוני בר-קיימה.
תמר רביב, ראש אגף מגוון ביולוגי ושטחים פתוחים במשרד להגנת הסביבה מסכמת: "מגוון המינים הנדירים שהתגלו לאחרונה בסקר במודיעין מחזקים את חשיבות תרומתם של הרשויות המקומיות למאמצי שמירת הטבע בארץ ובעולם, בוודאי כאשר מדובר על בתי גידול נדירים ומאויימים. הסקר יאפשר לעירייה לרכז את המידע על השטחים הפתוחים וערכי הטבע בתחומה ולתכנן ולנהל את השטחים הטבעיים שבה בצורה נכונה יותר, כדי לשמור על תפקודן של המערכות האקולוגיות והמשך הרציפות האקולוגית. בעידן של משבר אקלים ומשבר אקולוגי, החשיבות של שמירה על המערכות האקולוגיות מתעצמת, ונדרשת היערכות גם ברמת השלטון המקומי, שיפעל לשמירה על המגוון הביולוגי בתחומו. המגמה כיום בעולם היא מציאת פתרונות מבוססי טבע במטרה לשמור על ערכי הטבע, ולהגביר את החוסן העירוני".
שבוע האישה - #שבוע_גיבורות_בסביבה 👈 בחודשים האחרונים בתקופה מורכבת זו, הן לא עצמו עין, הקפידו על עשייה חשובה ומקצועית ללא פשרות והתנהלותן הייתה ועדיין מעוררת השראה.
— המשרד להגנת הסביבה - Environmental Protection (@SvivaMinistry) March 7, 2024
השנה יום האישה (שאצלנו כבר מזמן הפך לשבוע) מוקדש לגיבורות הסביבה מהיחידות הסביבתיות, איגודי הערים ואשכולות >> pic.twitter.com/kpAPIqEHDf
השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן: "המשרד להגנת הסביבה ממשיך עם תנופת העשייה בתחום שמירת הטבע הישראלי, בדגש על הטבע העירוני ועד כה, המשרד סייע ללמעלה מ-120 רשויות מקומיות לבצע סקרי טבע עירוני במסגרת קול קורא 'סביבטבע'. המשרד מברך את עיריית מודיעין על מאמציה ועל הצטרפותה לתהליך של הטמעת חשיבות הטבע העירוני".
(צילום: יצחק כהן/ החברה להגנת הטבע)
עוד ב-
ראש עיריית מודעין מכבים רעות, חיים ביבס: "אנו זוכים לחיות בעיר המתוכננת ביותר בישראל, המוקפת אתרי מורשת וטבע כשמחצית משטחה הינו ירוק עד וזה לא מפתיע שסובבים אותנו בעלי חיים ייחודיים. אנחנו נמשיך לפעול לפיתוח העיר מחד ומאידך לשמר את אתרי הטבע הסובבים אותנו כפי שעשינו עד כה. אני מזמין את התושבים והאורחים להגיע למודיעין מכבים רעות ולטייל בתוך הירוק שעוטף את העיר - ליהנות אך גם לשמור על אתרי המורשת ועל איזורי הטבע שלנו".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה