ויראלי
תיעוד ראשון ונדיר באילת: מי האורח מאלסקה שהגיע לבקר?
בסוף השבוע האחרון מצא משה נאמן מתנדב צעיר מהתחנה לחקר ציפורי ירושלים של החברה להגנת הטבע ציפור מיוחדת- צוללן פסיפי בלגונת השלום באילת לשם הגיע על מנת לקחת חלק באירוע שנערך לטובת 30 מפונים ומפונות משדרות שהגיעו לאילת
שנת 2023 תיזכר כשנה מורכבת וקשה מאי כמותה במדינת ישראל, אולם ממש בסופה, קיבלו צפריות וצפרי ישראל בשורה משמחת על אורח נדיר במיוחד שהגיע לאילת, דווקא מאלסקה - צוללן פסיפי.
בערב שבת האחרון, מצא משה נאמן, מתנדב צעיר מהתחנה לחקר ציפורי ירושלים ע"ש נילי ודוד של החברה להגנת הטבע, את הציפור המיוחדת בלגונת השלום, לשם הגיע לאילת על מנת לקחת חלק באירוע קהילתי שנערך לטובת כ-300 מפונים ומפונות מהעיר שדרות, שאורגן על ידי החברה להגנת הטבע ומרכז הצפרות אילת. בשבת בבוקר, הגיע אל האתר ד"ר יואב פרלמן, מנהל מרכז הצפרות הישראלי בחברה להגנת הטבע, כדי לצפות בצוללן.
להפתעתו, הצוללן לא נראה כמו שני מיני הצוללן שנצפו קודם לכן בישראל - צוללן שחור-גרון וצוללן אדום-גרון, אלא כצוללן פסיפי, שדוגר בצפון האוקיינוס השקט, בצפון מערב אמריקה הצפונית ובצפון מזרח אסיה. לדבריו, זו התצפית הראשונה בישראל ובמזרח התיכון כולו.
"כל מיני הצוללנים נדירים מאוד בישראל, עם תצפיות ספורות של שני המינים הנ"ל. מרגש מאוד למצוא מין חדש לישראל. כל הכבוד למשה נאמן שמצא את הצוללן, ושמחתי לזהות אותו ולאפשר לצפרים רבים ליהנות מציפור נדירה במיוחד. היציאה לטבע ולצפרות מסייעת לי להתמודד עם המצב המורכב כיום. התצפית בצוללן, ובכלל היציאה לשטח לראות ציפורים, הם בשבילי כלי לריפוי ולהחלמה. אנחנו בחברה להגנת הטבע פועלים ביתר שאת על מנת להשתמש בטבע ככלי לריפוי ולהחלמה, ממש 'הטבע להגנת החברה'. אני ממליץ לכולנו לצאת אל הטבע הישראלי, לשמור עליו וליהנות ממה שהוא יכול לתת לנו", מוסיף ד"ר פרלמן.
בחברה להגנת הטבע מוסיפים כי הסוג צוללן הוא קבוצת עופות שמבלים את מרבית חייהם בלב ים, מלבד חודשים ספורים בהם הם מגיעים לקנן באגמים בחוג הקוטב הצפוני. הם נקראים כך בשל כישורי הצלילה המיוחדים שלהם, המאפשרים להם לשחות במהירות ולשהות זמן רב מתחת למים, כדי ללכוד את מזונם – דגים וסרטנים. נועם וייס, מנהל מרכז הצפרות אילת וצפר בכיר במרכז הצפרות הישראלי בחברה להגנת הטבע, מספר כי לאחר ההודעה הראשונית מהשטח, הגיעו אל לגונת השלום עשרות צפרים וצפריות, תחילה מאילת והאזור ובהמשך מכל חלקי הארץ, כדי לצפות באורח המיוחד.
אילת הייתה ונותרה בירת הצפרות של ישראל. השילוב של המדבר, הים ובתי גידול עשירים, מושכים אליה מגוון גדול מאוד מיני ציפורים, חלקן נדירות מאוד. לגונת השלום של אילת היא אחד בבתי גידול קסומים אלו. בימים רגילים ניזונים משפע הדגים כאן שחפים ממנים רבים, קורמורנים וזהו האתר היחיד בישראל בו קיננה השחפית הכספית, גם היא ניזונה מדגים. בשנתיים האחרונות מגיע אל הלגונה גם דולפין מגובנן, יונק ימי נדיר מאוד גם כן", מסביר וייס.
לגונת השלום היא רק אחד מבתי הגידול הקסומים של אילת. מרכז הצפרות אילת שומר ומפתח בעזרת הציבור ושותפים רבים בתי גידול נוספים שמשמשים כמגנט למיני עופות רבים ומיוחדים. ביחד עם מפעל המלח של אילת "מלח הארץ" בריכות הפלמינגו הפכו לאטרקציה גם לעופות רבים, כולל כ-1,000 פלמינגו וגם למבקרים רבים.
מאגר המים המושבים, המנוהל ע"י תאגיד המים "עין נטפים", עובר שיפור משמעותי לטובת העופות בעזרת הקרן לשטחים פתוחים ורשות ניקוז ערבה, קיבוץ נאות סמדר עסוק בסיוע המשרד להגנת הסביבה והחברה להגנת הטבע בהסרת מפגעים וניצול הזדמנויות להפוך את שטחי הקיבוץ לידידותיים יותר לציפורים הנודדות ומיזמים שונים לטובת הציפורים בשיתוף תאגיד התיירות העירוני, קק"ל וחיל הים פזורים ברחבי העיר, בראשם פארק הצפרות.
עוד ב-
"לצערנו, הלגונה הקסומה של אילת תהפוך בתוך שנים ספורות לאתר תיירות ומלונאות והציפורים יצטרכו לחפש כנראה מקום אחר. החברה להגנת הטבע ומרכז הצפרות אילת עובדים על חלופות בצורת מיזמים יצירתיים שונים כדי לאפשר לאילת להישאר מגנט לציפורים הנודדות ולרכז תיירות טבע וצפרות משגשגת", מסכם וייס.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה