בריאות

התנהלות כושלת: תלונות בגין אלימות והזנחה נגד המוסד המוכר

היקף התלונות כנגד ההתנהלות של המוסד השיקומי "גיבורים" ברחובות מציירות תמונה קשה. בין התלונות שעלו: תקיפות מיניות, הזנחה, לכלוך, מחסור באוכל ותחלופה תדירה של מנהלים ואנשי צוות
מערכת ice | 
התעללות-אילוסטרציה (צילום shutterstock)
שורה של עדויות מציגות התנהלות בעייתית ביותר במוסד השיקומי "גיבורים" שברחובות, המפוקח וממומן ע"י משרד הבריאות. כפי שדווח בMAKO מטופלות ועובדות שהיו במקום מדווחות על הזנחה מתמשכת, תחלופה תדירה של מנהלים, הטרדות מיניות, תקיפות, קללות וצעקות.
המוסדות השיקומיים של משרד הבריאות נמצאים ברחבי הארץ. ברוב המקרים המוסדות הללו מיועדים לצעירים בני 30-18, מתמודדי נפש שעברו דיכאון קשה, הסובלים מאירועים פסיכוטיים, מתמודדי פוסט-טראומה, אובדנות, קורבנות של פגיעה מינית ועוד. חלקם נכנסים למוסדות האלו לאחר ששהו באשפוז במחלקות פסיכיאטריות וחלקם מגיעים אליו דרך מחלקת הרווחה ברשויות המקומיות. 
כפי שמתארים דיירי "גיבורים" ברחובות ששהו בו, מדובר במציאות יומיומית שלא רק שלא שיפרה את מצבם הרפואי והרגשי, או העניקה תחושה של בית או מקום תומך ועוטף, אלא אף החמירה את מצבם. 
מדריכה שעבדה במקום מספרת על חוסר הפרדה מגדרית במגורים המדריכים והמטופלים ואף מתארת על תקיפה מינית שעברה במהלך עבודתה במוסד. דיירת במוסד, מספרת על מדריך שנהג באלימות. בנוסף מספרת הדיירת לשעבר כי שבמקום אין לוח זמנים מסודר, ושהמקום מאוד מוזנח ומלוכלך.
אב שבתו הייתה מאושפזת במוסד מספר עדויות חריגות על ההתנהלות במוסד ועל היחס לבתו. לדבריו, המנהלת במקום לא תפקדה, וגם מתאמות טיפול שהיו אמורות להגיע למקום מטעם משרד הבריאות התחלפו ללא הרף. 
בדומה לטענות דיירים אחרים, גם האב התלונן רבות בנוגע למחסור באוכל שהורגש במקום.  לדבריו, אף שניסה לפנות לגורמים אחראים – לא זכה למענה. "זה הוסטל של משרד הבריאות, אמור להיות פיקוח אך מעולם לא היה. התרעתי בפני המפקחת של משרד הבריאות על העניין אך היא לא עשתה דבר. הגשתי מכתב תלונה למשרד הבריאות ולהוסטל על כך שהבת שלי הידרדרה, לא קיבלתי מענה".
עוד מספר נועם כי הדיירים במקום נמצאים במצוקה אדירה. "הם ממש מסכנים - הם בנכות נפשית ורק הולכים אחורה. יש שם אנשים שעוזבים ויש כאלה שאין להם לאן ללכת. המנהלת שנמצאת עכשיו היא בכלל מתאמת טיפול, בלי ניסיון, הגיעה ל-3 חודשים, אין לה הבנה בתחום. הם לא מצליחים למצוא מנהלת קבועה".
העמותה המנהלת בפועל את המוסד השיקומי: "הטענות המועלות בכתבה שקריות ומופרכות ונולדו כולן כסוג של מסע נקמה בקהילה, אשר פועלת תחת משרד הבריאות ובפיקוחו. שתי הדיירות המתלוננות המוזכרות בכתבה הוצאו מן המסגרת השיקומית בהוראת משרד הבריאות, כיוון שלא התאימו לה. הן חברו למדריך שפוטר לנוכח אי התאמתו ויחד החליטו לפעול על מנת לפגוע במוסד.
"הקהילה התומכת "גיבורים" הינה קהילה שיקומית למתמודדי נפש הפועלת במשך עשרות שנים. מאז ועד היום המוסד פעל לשיקומם של מאות מתמודדי נפש, אשר רובם הגדול השתלבו בחברה ובמסגרות קהילתיות מותאמות. המקום מפוקח באופן רציף ושוטף על ידי משרד הבריאות, עד לפרטים הקטנים ביותר, כולל מבנה ותקינת כוח אדם, התנהלות כספית ופיקוח על תכניות שיקום אישיות של כל דייר במקום. צר לנו על תחושותיהן של שתי דיירות לשעבר, אך חשוב להבין כי אין בטענתן ולו צל של אמת. טיולים התקיימו כנדרש מידי שנה, ונבדקו על ידי משרד הבריאות, למעט שנות הקורונה שאז נאסר עליהם לצאת לטיולים (ואז עשו פעילות פנאי אלטרנטיבית)".
משרד הבריאות: "בשל חיסיון רפואי וצנעת הפרט לא נוכל להתייחס באופן ספציפי לטענות. משרד הבריאות מכיר את הבעיות בהוסטל המדובר ומטפל בהן מתוך כוונה לשמור על הטיפול הנכון ועל רווחת המטופלים. לנוכח זאת, המשרד החליט על עצירת קליטת דיירים נוספים למקום עד לתיקון הליקויים ובהם תקינה ומחסור בכוח אדם. נציין כי גורמי המקצוע של המשרד ערכו ביקורת במקום ובנוסף זימן המשרד את יזם השירות והמנהלת המקצועית לשיחת הבהרה. המשרד ממשיך לעקוב ובודק את התלונות לעומקן. בנוסף הודק הפיקוח על המקום ותוגברו ועדות המעקב בנוכחות מקבלי השירות. בהתאם לתוצאות הבדיקה ישקלו נקיטת צעדים נוספים".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה