בריאות
דרמה בביטוחי הסיעוד: חברות הביטוח נסוגו, מה יקרה למבוטחי כללית?
פוליסת הביטוח הסיעודי הגדולה בארץ עם 2.6 מיליון מבוטחים, עומדת להסתיים בסוף השנה – אבל אף חברה לא מעוניינת להחליף את החברה המבטחת, הראל. המשמעות: הראל תיאלץ להפעיל סעיף "חיסול עצמי" בפוליסה ולשלם למבוטחים פיצוי נמוך מאוד, או לחזור לשולחן המו"מ עם כללית בניסיון להגיע להסדר זמני
כפי שדיווחנו בעבר, ענף הביטוח הסיעודי בישראל מתמודד עם משבר עמוק שמאיים על עצם קיומו של הביטוח לקשישים וחולים סיעודיים המבוטחים באמצעות קופות החולים. בתוך כחודש וחצי יפוג ההסכם הקיים בין קופת החולים כללית לבין חברת הביטוח הראל, שהודיעה בעבר כי אינה מעוניינת להמשיך בתחום בשל זינוק במספר התביעות ותשלומי הסיעוד. כללית מחזיקה בביטוח הסיעודי הקבוצתי הגדול ביותר בארץ ואף בעולם, כ-2.6 מיליון מבוטחים. כללית אמנם פרסמה מכרז לאיתור חברת ביטוח שתתפעל את ביטוחי הסיעוד שלה, אך אף חברת ביטוח לא ניגשה אליו. הראל, כאמור, הודיעה שהיא יוצאת מהתחום.
ללא גורם מבטח, כללית נמצאת בסיכון של "חיסול עצמי" (Run off), כלומר הביטוח הסיעודי שלה ינוהל רק עבור מבוטחים קיימים וללא קבלת מבוטחים חדשים. כתוצאה, הכנסות הקרן יילכו ויירדו, מה שיגרור גם ירידה בתנאי הפיצויים – מ-5,000 שקלים לחודש כיום לכמה מאות שקלים בלבד.
לפני כשבועיים הורה בג"ץ למדינה למצוא פתרון למבוטחים הסיעודיים של כללית. זאת, בעקבות עתירה של כללית בדרישה למנוע מצב שבו חברות הביטוח מפסיקות לתפעל את הביטוחים הסיעודיים שלה. על פי דיווח בכלכליסט שתי חברות, כלל ביטוח ומנורה, ניהלו עם כללית מגעים ראשוניים, אך שתיהן החליטו שלא להתקדם בתהליך.
ההחלטה של כלל מגיעה לאחר שהממונה על רשות שוק ההון, עמית גל, הודיע בשבוע שעבר על שינויים שיבוצעו כדי לסייע לכללית למנוע את התרוקנות הקרן שלה, הצפויה להיגמר בתוך שנה עד שלוש שנים. זאת, כיוון שבשנים האחרונות מספר המבוטחים שנזקקו לטיפול סיעודי עלה בחדות ופגע בכספי הקרן.
הצעדים אותם הציע גל כוללים הקשחת הקריטריונים לגבי הזכאות לקבל טיפול סיעודי ואפשרות לגבות תשלומים מילדים ונוער שנכון להיום לא משלמים. השינויים אמנם עשויים להפחית את מספר התביעות ולהגדיל את ההכנסות של כללית, אך נראה שזה לא הספיק עבור חברות הביטוח, המעוניינות מצידן להישאר גורם מתפעל בפוליסות, ולא לקחת אחריות על תשלומים. עד 2023, חברות הביטוח היו חשופות ל-20% מהסיכון בפוליסות סיעוד. בעקבות השינויים, גל הוציא את חברות הביטוח מכל אחריות לתשלומים שוטפים, כך שהן הפכו לגורם תפעולי בלבד. עם זאת, יש שני מצבים בהם חברות הביטוח עשויות להיתקל בבעיות: הראשון, אם כספי הקרן של קופת החולים יתמעטו, מה שעלול לקרות במקרה של כללית תוך זמן קצר. השני הוא במקרה של "חיסול עצמי", שבו פוליסת הביטוח תיסגר למבוטחים חדשים ותנאי הפיצוי יצומצמו באופן משמעותי.
עוד ב-
על פי הדיווח בכלכליסט, הראל, שאחראית כיום על תפעול הביטוחים הסיעודיים של כללית, אמורה לסיים את ההסכם שלה עם כללית בסוף השנה. אם לא תימצא חברת ביטוח חדשה, הראל תהפוך לבעלים של הפוליסות, מה שיוביל אותה להפעיל פוליסה שמעניקה פיצוי נמוך מאוד בלי שמירה על זכויות המבוטחים. הכדור נמצא כרגע במגרש של הראל ועליה להחליט אם להפעיל את סעיף "חיסול עצמי", בתקווה שהמדינה תתערב לאחר שנה שלמה של דיונים, או אם להאריך את ההסכם עם כללית באופן חד פעמי, במטרה להגיע לפתרון כלשהו.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(3):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
2.סיעודי של כללית.יוספה 11/2024/20הגב לתגובה זו1 0רמאות וגניבה לאור היום. היכן כל הכספים לאורך עשרות שנים ? תרגיל דומה לגניבות כספי הפנסיה ע"י יצחר תשובה ודומיו והכל בחסות החוק.סגור
-
1.אחרי עשרות שנות חסכון יצטרכו לתת לחוסך +הצמדה וריבית (ל"ת)דין 11/2024/17הגב לתגובה זו2 0סגור
-
תביעה משפטית. (ל"ת)רחל 11/2024/22הגב לתגובה זו0 0סגור