בריאות
בג"ץ למדינה: למצוא פתרון לכאוס הביטוח הסיעודי תוך שבועיים
בעוד כחודשיים יסתיים הסכם הביטוח הסיעודי הגדול בישראל עם 2.6 מיליון מבוטחים – אבל אף חברה אינה מעוניינת להמשיך לספק את הביטוח ועתיד המבוטחים כמו גם עתיד הקופה בסכנה. נחמה גולדווסר, יו"ר ועדת הבריאות בלשכת סוכני הביטוח: "אם לכללית לא יהיה ביטוח סיעודי - תהיה תנודה לא פרופורציונלית לקופות האחרות"
בעקבות המשבר החריף בביטוח הסיעודי, בג"ץ הורה למדינה למצוא בתוך שבועיים פתרון למבוטחים הסיעודיים בקופת החולים כללית, כ-2.6 מיליון איש. בג"ץ נדרש לסוגיה בעקבות עתירה של כללית בדרישה להסדיר את הענף ולמנוע מצב שבו חברות הביטוח מפסיקות לתפעל את הביטוחים הסיעודיים שלה.
כזכור, ענף הביטוח הסיעודי בישראל מתמודד עם משבר עמוק שמאיים על עצם קיומו של הביטוח לקשישים וחולים סיעודיים המבוטחים באמצעות קופות החולים. בתוך כחודשיים יסתיים ההסכם הקיים בין חברת הביטוח הראל לבין קופת החולים כללית לתפעול הביטוחים הסיעודיים של הקופה, המחזיקה בביטוח הסיעודי הקבוצתי הגדול ביותר בארץ ואף בעולם, עם כ-2.6 מיליון מבוטחים.
כללית פרסמה מכרז לאיתור חברת ביטוח שתפעל את ביטוחי הסיעוד שלה, אך אף חברת ביטוח לא ניגשה אליו, כולל המבטחת הנוכחית הראל, שהודיעה בעבר כי אינה מעוניינת להמשיך בתחום בשל זינוק במספר התביעות ותשלומי הסיעוד, שהפכו את הענף ללא-רווחי עבור חברות הביטוח.
ללא גורם מבטח חדש, כללית נמצאת בסיכון של "חיסול עצמי" (Run off), מצב שבו הביטוח הסיעודי מנוהל רק עבור מבוטחים קיימים וללא קבלת מבוטחים חדשים. המשמעות היא שהכנסות הקרן הולכות ופוחתות, מה שיגרום לירידה בתנאי הפיצויים – מ-5,000 שקלים לחודש כיום לכמה מאות שקלים בלבד. האפשרות האחרת היא שמנורה מבטחים, שכבר מתפעלת את הביטוחים של שאר קופות החולים (מכבי, לאומית ומאוחדת) והביעה נכונות לקחת על עצמה את הפוליסות של כללית, תורשה להיכנס ולנהל גם את הביטוחים של כללית. מהלך כזה דורש אישור מיוחד מרשות שוק ההון, מאחר שהוא יהפוך את מנורה לשחקן יחיד בשוק המחזיק ביותר מ-50% מהפוליסות, עם מונופול על ביטוחי הסיעוד בקופות החולים.
רשות שוק ההון סירבה בינתיים לאפשר למנורה לקחת על עצמה את הביטוח הסיעודי של הכללית, אך הצעדים הזמניים שאישרה עד כה כמו הפחתת הקצבאות, לא הביאו לשינוי משמעותי.
יו"ר ועדת הבריאות בלשכת סוכני הביטוח נחמה גולדווסר מסרה בתגובה: "אף חברת ביטוח, למעט מנורה, לא התמודדה על המכרז של הביטוח הסיעודי של הכללית, מה שמצביע על כך שזו עסקה לא כלכלית. המדינה חייבת להתערב ולמצוא לכך פתרון כדי לשמור על ציבור המבוטחים.
"שלוש אפשרויות עומדות בפנינו כעת - הראשונה שרשות שוק ההון תיתן למנורה לנהל גם את ביטוח הסיעוד של קופ"ח כללית. רשות שוק ההון מתנגדת לכך כי היא לא רוצה חברה אחת שתנהל את כל הקופות. אפשר להבין את רשות שוק ההון, אך עם זאת, מדובר בניהול בלבד, אין פה ביטוח. זו קרן פנסיה סיעודית תקנונית, שחברת הביטוח רק מנהלת תביעות. איזה סיכון יש בכך שחברה אחת מנהלת? היא יכולה דווקא להיות יותר יעילה.
"האפשרות השנייה היא כי במידה שלא יימצא פתרון, ב־1 בינואר 2025 יופעל Run off סעיף מיוחד לחיסול עצמי של הביטוחים של כללית. במקרה כזה הראל תצטרך להמשיך לנהל את הביטוח הסיעודי, אך לא תקבל מבוטחים חדשים. הקופה תרוקן את עצמה, והזכויות בגין התביעות יהיו הרבה יותר נמוכות.
עוד ב-
"האפשרות השלישית, שהיא הכי טובה לאזרחים, היא שיהיה ביטוח סיעודי ממלכתי. מה שקורה בקופ"ח כללית צפוי לקרות בהמשך בקופות האחרות. אם לקופת חולים כללית לא יהיה ביטוח סיעודי ולאחרות יהיה - תהיה תנודה לא פרופורציונלית לקופות האחרות, ואף אחד לא ירצה שתהיה נהירה כזו".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה