השוק

אורניום להמונים: המחירים בשיא של 16 שנים, ועלייה נוספת בדרך

חברת הכרייה הקזחית Kazatomprom הזהירה לאחרונה כי היא צפויה לא להגיע ליעדי הייצור עד 2025 עקב עיכובים בבנייה ו"אתגרים הקשורים לזמינות חומצה גופרתית". אורניום הוא חומר מפתח בייצור אנרגיה גרעינית והביקוש זינק כאשר ממשלות מנסות להתרחק מדלקים פולטי פחמן ולהפחית את תלותן בנפט ובגז הרוסיים
מערכת ice | 
כימיה-אילוסטרציה (צילום freepik)
היצרן הגדול בעולם צפוי להיתקל בבעיית ייצור במהלך השנתיים הקרובות מה שעומד להביא את מחיריו, שנמצאים כבר בשיאים של 16 שנים, לעלייה נוספת. חברת הכרייה הקזחית Kazatomprom הזהירה לאחרונה כי היא צפויה לא להגיע ליעדי הייצור עד 2025 עקב עיכובים בבנייה ו"אתגרים הקשורים לזמינות חומצה גופרתית".
חומצה גופרתית היא קריטית בתהליך המיצוי מכיוון שהיא משמשת לשטיפה והשבת אורניום מעפרות גולמיות. חברת Kazatomprom הוא כורה האורניום המוביל בעולם, המהווה למעלה מחמישית מהייצור העולמי. קזחסטן מייצרת גם 43% מאספקת האורניום בעולם, הנתח הגדול ביותר בשוק העולמי של המתכת הכבדה.
 
Cameco, הקנדית, דיווחה על ייצור נמוך יותר, בעוד ש-Orano בבעלות צרפת סגרה את פעילותה בניז'ר. "אנחנו באים מעשור של מחסור בהיצע", אמר גיא קלר, מנהל תיקים בחברת ההשקעות והייעוץ טרייבקה. הוא הוסיף כי הגירעון יימשך מכיוון ש"אנחנו באמצע תוכנית בניית הכור הגדול ביותר מזה עשרות שנים".
אורניום הוא חומר מפתח בייצור אנרגיה גרעינית והביקוש זינק כאשר ממשלות מנסות להתרחק מדלקים פולטי פחמן ולהפחית את תלותן בנפט ובגז הרוסיים. כ-60 כורי כוח גרעיניים נמצאים בבנייה ב-17 מדינות ועוד 110 נמצאים בשלבי תכנון. רוב הפרויקטים שמתבצעים הם באסיה, במיוחד בסין. בוועידת COP28 לשינוי האקלים, יותר מ-60 מדינות תמכו בתוכנית לשלש את קיבולת האנרגיה המתחדשת העולמית עד 2030, ולהחזיר את האנרגיה הגרעינית לאור הזרקורים כמקור כוח חלופי.
זה דחף את המחירים למעלה, כשהאורניום זינק לשיא של 16 שנים, על פי נתונים שסיפקה UxC. אורניום נסחר לאחרונה בסביבות 106 דולר לפאונד ואנליסטים צופים שהמחירים ימשיכו לעלות. Citibank צופה שמחירי האורניום יהיו בממוצע 110 דולר לפאונד בשנת 2025.
 
"המניעים הבסיסיים העיקריים של שוק השוורים היו סגירת מכרות עקב שנים של ייצור יתר ומחירים נמוכים", כתב הבנק בדו"ח שפורסם ביום שני. "עם דינמיקה קצרת טווח שנשארה תומכת, נראה שהמחירים בדרך לעלות על השיא של יוני 2007 של כל הזמנים של 136 דולר ארה"ב/ליג", כתב הברוקראז' בהערת מחקר.
צרפת, שמפיקה עד 70% מהחשמל שלה מאנרגיה גרעינית והיא התלויה ביותר, לא קיבלה משלוחי אורניום חדשים מניז'ר מאז השנה שעברה. יצוא האורניום מניז'ר, היצרנית השביעית בגודלה בעולם של המתכת, נעצר למעשה מאז יולי. "אם המצב לא ייפתר, צרפת תצטרך למצוא מקורות אספקה חלופיים". נשיא צרפת עמנואל מקרון ערך לאחרונה טיולים למעצמות האורניום קזחסטן, מונגוליה ואוזבקיסטן בחיפוש אחר שותפויות אספקה חדשות.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה