השוק
בנק ישראל מזהיר: כך ייראו הריבית, האינפלציה והצמיחה ב-2025
בנק ישראל מפרסם סיכום כלכלי למחצית השנייה של 2024: המדיניות המוניטרית, שוק העבודה, האינפלציה והתחזיות להמשך
בנק ישראל מפרסם סיכום של המחצית השנייה של שנת 2024 ותחזיות לשנים 2025-2026. הוועדה המוניטרית הותירה את הריבית ברמה של 4.5% לאורך המחצית השנייה של 2024, זאת, במטרה להתמודד עם האתגרים הכלכליים עקב מלחמת חרבות ברזל. היעדים המרכזיים של הוועדה כללו ייצוב השווקים, הפחתת אי הוודאות, שמירה על יציבות מחירים ותמיכה בפעילות הכלכלית. ההחלטות על תוואי הריבית נבעו ממעקב צמוד אחרי האינפלציה, היציבות בשווקים, הפעילות הכלכלית והמדיניות הפיסקלית.
במהלך התקופה נרשמה עלייה מסוימת בפעילות הכלכלית, שהתבטאה בהתאוששות הצריכה הפרטית. בעוד שברבעון השני צמח התוצר ב-0.1% בלבד (במונחים שנתיים), ברבעון השלישי נרשמה צמיחה חזקה יותר של 3.8%. עם זאת, רמת התוצר עדיין נמוכה ב-3.6% ממגמת הצמיחה ארוכת הטווח, בשל מחסור בכוח אדם – בין היתר עקב היעדרות עובדים במילואים ומגבלות תעסוקה בצפון. שוק העבודה שמר על יציבות, עם שיעור אבטלה נמוך ושכר שעלה בקצב מתון.
קצב האינפלציה השנתי בסוף 2024 עמד על 3.4%, בהשוואה ל-2.9% בסוף המחצית הקודמת. במהלך הרבעון השלישי נרשמה עלייה רחבה במחירים, מגמה שהתייצבה ברבעון הרביעי. הציפיות לאינפלציה נותרו בגבול העליון של היעד במהלך רוב התקופה והתמתנו לקראת סיומה. עם זאת, בנק ישראל צופה עלייה באינפלציה במחצית הראשונה של 2025 עקב שינויי מיסוי, ובמיוחד העלאת המע"מ.
המסחר בשווקים הפיננסיים המשיך להיות תנודתי, בעיקר בשל אירועים גיאופוליטיים. השקל נחלש בתחילת התקופה אך התחזק בהמשך. למרות ירידה משמעותית בפרמיית הסיכון בסוף התקופה, היא עדיין גבוהה לעומת התקופה שלפני הלחימה. שוק ההון סיים את השנה עם עליות במדדי המניות העיקריים, כשישראל בולטת לטובה בהשוואה לשווקים מובילים בעולם. עם זאת, סוכנויות דירוג האשראי מודי'ס ו-S&P הורידו את דירוג האשראי של ישראל והוסיפו אופק שלילי.
ממשלת ישראל קבעה יעד גירעון של 4.4% תוצר לשנת 2025, לצד רזרבה מיוחדת להמשך הלחימה. תחזיות מחלקת המחקר צופות גירעון גבוה יותר של 4.7% בשנת 2025, בעיקר בשל עלייה בתקציב הביטחון. יחס החוב לתוצר צפוי להגיע ל-69% ב-2025 ולרדת ל-67% ב-2026, כאשר הממשלה תתמקד בהפחתת נטל החוב ותמיכה באמון השווקים.
למרות התאוששות הדרגתית בפעילות הבנייה, מגבלות כוח האדם עדיין מהוות אתגר משמעותי. מחירי הדירות המשיכו לעלות בקצב שנתי של 6.7%. נתוני הלמ"ס לרביע השלישי הראו עלייה במדדים כמו התחלות וגמר בנייה, אם כי מדובר בירידה בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.
עוד ב-
תחזיות מחלקת המחקר צופות צמיחה של 4.0% ב-2025 ושל 4.5% ב-2026, כאשר המגבלות בצד ההיצע צפויות לדעוך בהדרגה. האינפלציה השנתית צפויה לעמוד על 2.6% ב-2025 ועל 2.3% ב-2026. התחזית לוקחת בחשבון התאוששות בביקושים המקומיים והשפעות של ההתאמות התקציביות בתקציב המדינה.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה