השוק

רוני מזרחי: הנגיד צריך ללכת לאוניברסיטה של החיים, שילמד מבאפט

יו"ר ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו": הנגיד שוגה פעם אחר פעם ועוסק בחצי אחוז אינפלציה לכאן או לכאן. עכשיו צריך לחשוב קדימה איך מחלצים מהבוץ את כלכלת ישראל, הגיע הזמן לשכל ישר ויצירתיות
רוני מזרחי | 
רוני מזרחי (צילום מנחם עוז)
במהלך השנים הרבות שבהם אני מעורב בקהילה העסקית בכלל וענף הנדל"ן בפרט, למדתי כי גם עשרות שנות אקדמיה, שכבודן במקומן מונח, אינן שקולות מול שכל ישר. נזכרתי בכך כשבמהלך השנה האחרונה תהיתי מדוע נגיד בנק ישראל, שבאמתחתו שנות אקדמיה רבות, כולל משרת פרופסור לכלכלה באוניברסיטה אמריקאית יוקרתית, שוגה פעם אחר פעם ומוביל את כלכלת מדינת ישראל לרחוב ללא מוצא.
אל מול תיבת הפנדורה של הנגיד, אעמיד שלוש דמויות כלכליות מובילות שאם הנגיד היה לומד, ולו רק שמץ, מהתובנות שלהם, אין ספק שהיינו עומדים כיום במצב טוב לאין שיעור.
וורן באפט
הראשון, שמסמל עבורי את "האוניברסיטה של החיים", הינו המיליארדר האמריקאי וורן באפט. כששאלו אותו פעם איך ידע לעשות את הון העתק שלו, הסביר בפשטות: "כשכול העולם ואשתו בורחים מהבורסה" המניות מרוסקות, וכותרות העיתונים שחורות משחור זה בדיוק הזמן להיכנס פנימה ולהשקיע"!
כריסטין לגארד
השנייה זו נגידת הבנק האירופי כריסטין לגארד, שלמרות הפגיעה הקשה של מלחמת רוסיה-אוקראינה ולמרות כניסת מרבית מדינות אירופה להאטה כלכלית, כולל אינפלציה, נקטה לאחרונה במדיניות אמיצה של הורדת הריבית ברבע אחוז ל-3.25 אחוזים. הצעד הזה של לגארד השתלם וסימני ההתאוששות של כלכלת גוש המדינות האירופי ניכרים בעליל.
ג'רום פאוול
והשלישי הינו עמיתה האמריקאי של לגרד, נגיד הבנק הפדרלי ג'רום פאוול, שנקט בצעד כפול ומכופל. גם הוריד בספטמבר האחרון את שער הריבית ב-0.3 אחוזים וגם הכריז מראש על שורת הורדות ריבית משמעותיות שבכוונתו לבצע במהלך השנה הקרובה.
שלוש הדוגמאות שהבאתי לעיל מעידות על שכל ישר ויצירתיות שאותם, למרבה הצער, אי אפשר ללמוד באוניברסיטה. אותו "חוש שישי" והבנת המציאות לאשורה, הם הם שיוצרים בסופו של דבר את ההבדל בין מדיניות "לפי הספר" לבין מדיניות ש"יורדת למטה אל הרחוב".
יאמרו האפיקורסים: בכל זאת קיים הבדל קטן בין ארצות הברית ואירופה לבין מדינת ישראל הקטנה והמוקפת אויבים והשקועה מעל הצוואר במלחמה מתמשכת ועקובה מדם. אל מול טענה שכיחה זו אומר: אדרבה. דווקא מציאות ייחודית זו מחייבת על אחת כמה וכמה את מי שעומד בראש הבנק המרכזי שלנו במדיניות יצירתית מחוץ לקופסה שלוקחת בחשבון לא רק חצי אחוז של אינפלציה לכאן או לכאן, אלא גם ובעיקר את הצורך לחשוב קדימה איך מחלצים את כלכלת ישראל, ובתוך זה כמובן גם את ענף הבנייה, מתוך הבוץ העמוק בה היא נתונה.
ולסיכום, אין לי צל של ספק שהנגיד איננו היחידי שאחראי למצב הביש שאליו הגענו כיום. אולם, וזהו אולם גדול, האם לא הגיע הזמן שילמד טיפטיפה מהשכל הישר של עמיתיו שמעבר לים ושייצא לרגע קט מתוך הקופסה של היכל השן האקדמי בו הוא כלוא על סוגר ובריח?
כותב המאמר רוני מזרחי הוא יו"ר ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו"
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה